Момчетата от Cosmos: звездни истории от ресторант с звезда “Michelin“ Trigo

Разказ за една приятелска среща в Испания, в която всички замесени печелят

0 коментара Сподели:

Тръпки. Вълнение. Безсънни нощи. Сълзи, но не от тъга. Отговорност. Гордост. Магия.

Нашият Космос гостува на ресторант Trigo (Испания), отличен с една “Michelin“ звезда. Историята не познава друг случай, в който български готвачи – Влади Пенов (Executive chef в Cosmos) и Антон Васев (SoFerments), представят ястия в Michelin ресторант. Разказваме ти това, защото гастро душите ни ликуват и не можем да ти опишем от колко време се надяваме нещо такова да се случи по нашите земи.

Преди близо две години с момчетата от Космос се свързва Виктор Мартин Гарсия, собственик на ресторант Trigo в Испания с покана за общ проект. Семейният ресторант, чието име означава „пшеница“, се намира в Валядолѝд, столицата на автономната област Кастилия и Леон. На час път от Мадрид, този елегантен град предлага великолепно изкуство, разпръснати паркове и историческа архитектура, плюс интересни ястия и страхотни местни вина. Главният готвач Виктор Мартин и съпругата му, която е сомелиер и салонен управител Ноеми Мартинес, са създали уютно пространство, в което гостите се чувстват, като у дома си!

Концепцията на Trigo е много проста – качествени съставки, уважение към наследството на района, трибют към миналото и поглед, зареян в бъдещето. А, и една звезда “Michelin”.

И така, след много обстойна подготовка и безкрайно много вълнение, преди седмици колаборацията се състоя и Cosmos пренесе магията на родната кухня до испанския  ресторант.  

Повод за вечерята стават майсторските ферментации на Антон от SoFerments – ферментации с богат умами вкус, които в същото време са мощни пробиотици. Интересът към България и бурканчетата с типични наши си култури като Смилянски фасул и леща, приготвени по традиционни японски методи за ферментация, е напълно основателна причина за вълнение.

Не само, защото готвачите са първите у нас, които могат да се похвалят с участие в специално меню в ресторант със звезда “Michelin”. Радваме се, защото Космос, още от началото на съществуването си, доказва съществуването на звезден прах у нас. Заредени с електромагнитно излъчване, с настроени към клиентите магнитни полета, те неутрализират тъмната материя и тъмната енергия, намират сила и посока да се забавляваме заедно, докато продължават да търсят онова четвърто агрегатно състояние на материята, което съществува в космоса.  

17 и 18 ноември ще останат в историята като двете вечери, в които България и Испания споделят любовта към добрата храна и всичко, което знаят, за създаването на ювелирно изпипано меню.

Само ще изредим изненадите, които представят на гостите:

Крокмач, ферментирали люти чушки и лиофилизирани чери домати
Маринована яребица и гъши дроб  

Лиофилизиран Смилянски фасул с Петрохан
Сухожилие с „Мисо“ от нахут и гъби

Зеленчуци и диви гъби с трюфел в Крианза Оксидатива
Синдермьо със скариди и препечено масло с Царевично „Мисо“

Супа от калмари, главоноги и техните текстури
Мангалица и Пата Негра, зрели с Коджи и ферментирало зеле

Сирена:  Биволско с българска роза;  Овче със сладък Смилянски фасул; Козе с Рачел от тиква

 Ябълки от градината на Триго
 Амазаке с Коджи ориз и манатарка

Всеки детайл е важен по пътя към звездите. А нашите момчета вече са там.

A сюжетът можеше да се развие и по друг начин…

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *