Барман, един Whiskey Sour моля, с аромат и история

Откъде идва историята на един от най-разпространените коктейли и каква е тайната зад истински добрия Sour, ти разказваме тук

0 коментара Сподели:

Представи си тенденциите като голямо махало, което се люлее напред-назад.

В началото всичко е просто. Хората използват това, което могат да намерят, като добавят нови съставки или техники, когато такива се появят. Все повече хора се качват на кораба, като всеки добавя свой собствен почерк. Някои опити са сполучливи, някои са милостиво изхвърлени зад борда. Оригиналният продукт започва да става все по-сложен, тъй като конкурентите се опитват да се надминат един друг с най-екстремните версии, които могат да измислят. Потребителите се изморяват от итерациите и искат нещо просто – така кормилото се завърта. Храната и напитките често попадат в тази въртележка от тенденции.

Първият път когато Whiskey Sour е записан в книга с рецепти, е в „Ръководството на бармана“ на Джери Томас от 1862 г.

Заражда се векове по-рано и историята му определено не е обикновена. Мореплаването е ефективен, макар и не особено безопасен начин за пътуване и превозване на стоки. Животът в открити води е предизвикателство за здравословното състояние на екипажите. Огромен риск за тях се оказва скорбутът – често фатално заболяване, което се усложнява от липсата на витамин С. Две от задължителните неща, товарени на борда, са цитруси, които помагат за предотвратяване на този витаминозен дефицит, и алкохол, който да издържа на високи температури, най-често уиски или ром. Изобретателните моряци комбинират двете и в продължение на десетилетия Sour-ът в най-простата си форма е корабен коктейл.

Слизайки на брега, той се превръща в хит. Перфектна симбиоза от сладко и кисело, Sour-ът е един от най-емблематичните коктейли в историята.

Първата рецепта, публикувана в ръководството на Джери Томас, гласи следното:

Вземете 1 голяма чаена лъжица пудра захар,
разтворете я в малко газирана вода.
Добавете сока от половин малък лимон.
Допълнете с 1 винена чаша бърбън или ръжено уиски.
Напълнете чашата с настърган лед, разклатете и прецедете в чаша. Гарнирайте с горски плодове.

Както виждаш, рецептата е лесна. Като в италианската кулинария, където рецептите печелят от простотата си, сборът от качеството на отделните съставки определя вкуса на крайния продукт. Затова е важно какво уиски използваш – колкото и замаскиращи, другите съставки няма да омекотят вкуса, ако използваш нещо прекалено остро. Ние ти предлагаме да се довериш на вековната история на Jack Daniels, доказал се през годините.

Gentleman Jack преминава два пъти през кленови въглени, за да постигне истинска мекота и невероятен завършек. Балансираният му вкус е перфектен за отбелязване на важните поводи, както и на малките моменти покрай тях.

Както името подсказва, Gentleman Sour е вариация на добре познатия Whiskey Sour, подплатен с класическия вкус на Тенеси.

Съставките на коктейла са уиски Gentleman Jack, лимонов сок, захарен сироп и капка битер.

За най-добър резултат Gentleman Sour се разклаща в бостънски шейкър, а за най-голямо удоволствие се отпива глътка по глътка.

Наздраве за моментите, които празнуваме!

The ultimate spot за сурови и натурални десерти и ръчно приготвени шоколадови изделия те очаква тук

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *