Опознай Амели Нотомб с нейните 5 най-добри книги

Най-култовите пет романа на Амели Нотомб, измежду издадените у нас седемнайсет, които със сигурност ще я направят твоя любимка.

0 коментара Сподели:

Амели Нотомб сама нарича себе си „графоман”.

Тя не е типичен писател – работи по график и винаги в компанията на шампанско и белгийски шоколад. През 1992 година излиза първият ѝ роман „Хигиена на убиеца”, след който следват над 20 кратки романа, издавани всеки септември. Книгите на белгийката са сензация във Франция, а наградите не закъсняват.

Винаги в определен формат от 100 страници,

нестандартен сюжет, чувство за хумор и неизменен автопортрет на корицата – със сигурност си заслужава да се запознаеш с творчеството на Нотомб. Как обаче да се ориентираш откъде да започнеш в това море от книги? Помагаме със следващия списък от най-култовите 5 романа на Амели Нотомб.

„Изумление и трепет”


„Изумление и трепет“ поставя проблема за изкачване по „стълбата на кариерата“ в Япония и съответно – слизането по нея. Тук Нотомб използва личния си опит от работата в голяма корпорация в Токио и описва както приятните, така и доста неприятните черти на японците. Всичко това обаче е „гарнирано“ с огромна доза хумор. Мнозина от феновете й поставят този роман като нейния най-силен, а ние подкрепяме с две ръце.

„Козметика на врага”

Нотомб повторно разбива клишетата с този роман.

В него ще видиш по-тъмната страна на човечеството, а хората като врагове на самите себе си. С висока ерудиция и талант Амели Нотомб поставя психоанализата под светлината на прожекторите. Теми като – вечния стремеж на човека към (само)разрушение, към наслада, човекът между егото и душевността – този по-философски роман поставя множество акценти за размисъл.


„При много хора е налице странният навик да обвиняват другите в това, че са им разрушили живота. Въпреки че самите те успешно се справят – без чужда помощ.“ (Преводът на книгите й у нас е от Светла Лекарска.)

„Биография на глада”


Отново силен автобиографичен роман за детството и съзряването на Амели, която е белгийка, но от малка живее в Япония, после в Китай, след това със семейството ѝ се местят за 3 години в Ню Йорк и накрая в Бангладеш. И сред цялата тази пъстрота от емоции, гледки и нови преживявания Амели решава да гладува. Това ѝ докарва един съвременен бич – анорексията. Много интересна, духовита и въздействаща, тази книга на Амели Нотомб няма да те остави безучастен.

„Така наречената ми свръхинтелигентност всъщност беше инструмент за постигане на наслада – изпитвах глад и си измислях светове, които, разбира се, не ме засищаха, но пораждаха удоволствие, съпътстващо глада.“

„Любовен саботаж”

Нахакана, свежа и дори претенциозна на места – тази книга е глътка „свеж въздух” в морето от съвременна проза. Следвайки линията на автобиографията ѝ,

„Любовен саботаж” се разказва от 7-годишната Амели.

Като дете на дипломати тя описва поредното си ново настаняване – този път в Китай. Със своя безпогрешен, леко налудничав стил писателката описва любовта и омразата, егоизма и дори жестокостта на децата.

Винаги съм знаела, че животът на възрастните е безсмислен. От пубертета нататък съществуването не е нищо повече от епилог.”

„Синята брада”

„Синята брада“ е мъничък роман, който грабва вниманието от първата страница. Излишно е да се споменава, че е „римейк“ на приказката на Шарл Перо. Един сюжет почти само в диалог, който те кара да се подсмихваш на схватливостта на героите, но и да се замислиш над много от репликите им.

„Когато влюбването е вече факт, човек започва преговори със себе си с цел да разбере дали може да си позволи да изживее подобен абсурд.“

Творчеството на Амели Нотомб прилича на голям захарен памук –

изпитваш удоволствие от консумирането му, оценяваш красотата му, но поглъщаш твърде бързо ефирните парчета, без да си се наситил. По-късно усещаш, че искаш още.

Още интересни коментари за книги и книжни класации чети тук!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *