Уеб сериалите, които не бива да пропускаш

Телевизията на бъдещето, която вече е в настоящето

0 коментара Сподели:

Когато бях малка, телевизорът за мен най-често се свързваше с полуоткритито дупе на баща ми, борещ се с антената и пускащ псувни, целещи да ми покажат сУровостта и кУравостта на живота и неочакваните изпитания, които трябва да очакваме в събота вечер, когато нищо неподозиращи за коварния ход на живота, сме се разположили удобно на дивана, за да гледаме следващия епизод на „Спешно отделение”. Епизод, който сме чакали една седмица.

След това нещата се промениха. Телевизията започна да има цели 40 – 50 канала (о, боже), след това и 100 и 200 и 400, кабел смени антената, а след това вече и кабел дори не се виждаше. Започнахме да връщаме назад времето, да гледаме няколко канала едновременно, да настройваме кое искаме да се запише, да превъртаме рекламите – абе, въобще разглезена работа. Потенето и дупенето пред телевизора вече отидоха в миналото – телевизорът е вече по-тънък и от талията на манекенка на "Виктория Сикрет" и е смарт почти колкото Марк Зукърбърг. Телевизорът отдавна не е просто телевизор. А компютър, закачен на стената. Можем да си цъкаме във Фейсбук, да си гледаме Vbox7, да зяпаме уеб сериали или каквото ни се ще онлайн .

Или с две думи – телевизията на бъдещето е вече в настоящето.

Ако по света отдавна всички се радват на какви ли не неща за гледане, то от няколко години и нашият уеб се пораздвижи. Вече има неща като уеб сериали и уеб поредици, а хората, които ги налагат, са едни млади и надъхани, с името 7Talents. Екипът им знае какво търсят и гледат младите хора и им го дават – през Vbox7 и социалните мрежи. Чрез сайта може да гледаме едни от най-яките уеб сериали, уеб риалити проекти и лични канали, които се превърнаха в абсолютната нова мания. И не само сред тийнейджърите, а и сред нас, които малко попреминахме това време. Уеб сериалите са новата лудост, защото са лесни за гледане, защото няма досадни реклами на леля Мария, която носи прах за пране в чантата си и защото можеш да гледаш по всяко време каквото искаш и където искаш – в метрото, в междучасието, докато чакаш да ти приготвят сандвича или пък ти е скучно между две лекции.

Vbox7 го бях забравила, докато случайно не ми попадна епизод на сериала „Апартамент 404” – поредица за трудния, но супер смешен студентски живот в пълната с най-различни хора студентска квартира. Най-успешен е обаче  "Не така, брат”. Той може да се похвали с 5 сезона, над 31 милиона гледания онлайн.

Ето за какво става дума в двата най-следени в интернет тийн сериали. За да наваксате и да не сте назад, както бях аз:

"Не така, брат!"

Това е първият български уеб тийн сериал. И за мен лично – най-успешният в интернет. Главният герой Мишо (Мино Караджов) е като българския еквивалент на Шелдън от „Теория за големия взрив”, но в тийнейджърски вариант. Мишо може свободно да решава формули и задачи, които ще се опрат и на нас, но не знае как да заговори момиче, без да получи звучен шамар. Нещата постепенно се променят за него, след като пораства, но проблемите с момичетата не спират дори когато успява да си хване такова. Ако в началото Мишо е един тотален неудачник, тормозен от брат си, то в последния сезон виждаме едно напълно различно момче, което успява да се забърка успешно в толкова глупости, колкото са знаците по Менделеевата таблица , докато се опитва да задържи гаджето си. В поредица комични ситуации е замесен и брат му Дидо (Иван Тишев), който се опитва да се изявява като звездата на училището. А между другото Мино не се различава особено от своя герой Мишо – той обожава науката и даже е изобретил дрон.

„Следвай ме”

„Следвай ме” е енциклопедия за живота в училище във време, в което всичко се случва в интернет. Дори животът ни. Цъкаме, лайкваме, споделяме, обичаме, мразим, коментираме. Не можем да избягаме от това, колкото и да се правим, че това не е „нашето нещо” и нас „лайковете” не ни интересуват. Да, ама през час все пак ги проверяваш, нали? До момента „Следвай ме“ има два сезона с над 11 милиона гледания онлайн. В сериала с главна роля певицата Тита, чиято звезда изгря след участието ѝ в XFactor. „Следвай ме“ е сериал, който за първи път надниква в живота на влогърите, инфлуенсърите и Инстаграм звездите. В сюжетната линия с акцент е ролята на социалните мрежи в живота на тийнейджърите, как последователите създават и променят живота и отношенията им. Училищните драми вече не са в училище, а онлайн. Там и двете момичета – тийнейджърките Бела и София – пренасят борбата за влияние в първия сезон, а във втория сезон борбата за красавеца Ники, който по-лесно взима решение за прическата си, отколкото с коя иска да е („странно”  за 16-годишно момче, а?). Виждаме училищните войни – такива, каквито са – смешни, нелепи, с интересни провокации и предизвикателства, а не такива, каквито са в живота и извън сериала на 7Talents – груби, цинични, грозни. В първия сезон историята започва с тази на Бела, която идва да живее в големия град сама, за да се научи да се справя с неща, за които не е свикнала да мисли досега.  В столицата Бела среща своята любима блогърка София. И така започва голямата каша, „сготвена” с много интриги, любов и забавни ситуации. В момента тече втори сезон на поредицата, където вече порасналите главни герои се занимават и с още по-пораснали и сложни взаимоотношения, както и с първите си сериозни връзки. А с тях и проблеми. Щото те… нали… си вървят ръка за ръка…

А пък за щастливите връзки и брака можеш да прочетеш тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *