Шок! Бомба! Фалшивите новини съществуват

Както в живия живот, така и в интернет невинаги нещата са розови

0 коментара Сподели:
amazed

Ежедневието ни е обсебено от екрани и технологии, а очите ни далеч не виждат толкова зеленина, колкото пиксели. Оказва се лесно да се отдалечим от естествената си среда и сред тези единички и нули да изгубим критичното си мислене. Скролваме часове наред в ТikТok, играем игри, гледаме филми или столкваме профили на познати в социалните мрежи. Ставаме свидетели на изградени видове поведение, на несправедливости, към които ставаме резистентни. Затова е ключово да внимаваме на това, което виждаме пред очите си.

На 20 септември ще се проведе събитие, насочено точно към тази проблематика, а в следващите редове ще ти разкажем повече!

„(Не) вярвай на очите си!“ е новият проект на сдружение „ПроБудник“, който цели да говори открито за проблемите на дигиталното пространство – за кибертормоза и злоупотребите онлайн, за дезинформацията и разпространението на фалшиви новини сред младите хора. Проектът е провокиран от необходимостта да изградят умения за медийна грамотност, разпознаване на дезинформацията и рисковете от онлайн тормоз. В отговор на негативните тенденции за все повече случаи на онлайн злоупотреби с младежи проектът си поставя следната основна цел:

„Създаване на условия за социалноотговорно поведение на младите хора, включително по време на криза, чрез повишаване на медийната им грамотност и изграждане на умения за превенция на кибертормоза, онлайн злоупотребите и разпространението на фалшиви новини“.

Темите са познати на всеки – от тролене, фалшиви новини, дезинформация и пропаганда до злоупотреби като фалшиви профили, реч на омразата, онлайн тормоз или нежелан секстинг.

Защото не всичко в интернет е чиста монета и е по-добре да мислим критично, преди да се доверим на някой профил, новина или линк.

Канят ни на официално откриване и концерт в едно от любимите ни нови градски места – 100 стола на ул. „Будапеща 1″. В 19:30 ще започне прожекция по темите на кампанията, а след това меденият глас на Ния Петрова, един от основателите на Сдружението, ще ни отведе в магичния свят на музиката ѝ. Зад  каузата застават и Тино, Ива Доро, Кристофър Уайт, DIE LEVA и Силвия Петкова.

Септември ще приключи с тридневен фестивал, в който вземат участие близо сто младежи от различни софийски училища, а на финалното събитие от програмата на сцената на The Steps ще се качат Тино, Мила Робърт, DIE LEVA и свежарите от „Молец“.

Проектът „(Не) вярвай на очите си!“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г., Министерство на младежта и спорта”, по договор 25-00-47 от 29.07.2022.

Liubo Ursiny: да се гмурнеш в музиката е безгранично пътешествие

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *