Liubo Ursiny: да се гмурнеш в музиката е безгранично пътешествие

0 коментара Сподели:
Liubo Ursiny

Срещите ни с хора, изразяващи креативността си в неповторими редици от ноти, вибрации и темп, са най-зареждащите събития в ежедневната ни работа като редактори.

Днес си говорим с Liubo Urisny – онзи DJ, който познава хаус и техно музиката до най-тъмните ѝ дебри, а рокендролът тече във вените му. Познаваш го добре като резидент на Yalta, вероятно те е карал да се движиш до зори на Cacao Beach или в Culture Beat. Съвсем уверено можем да обвиним семейството му за сякаш вродения усет за музика, композиция и изграждане на сетлист. Баща му е важна част от словашката рок и джаз сцена, а от ранна детска възраст ходи на уроци по китара и пиано.

Liubo Ursiny открива своя дом зад пулта преди повече от петнадесет години,

а с големи имена като аржентинския прогресив маестро Hernan Cattaneo са близки приятели и това носи на нас безкрайни нощи в тяхната компания.

Причина за срещата ни е идващият с пълна сила Music On, който за първи път стъпва у нас.

Това лято се отбелязват десет достойни за овации години от старта на партитата, които се превърнаха в едни от най-значимите в Ибиса благодарение на първокласните гости и качествената музика. Music On ще направи своя дебют в парка на Летище София на 21 септември, където ще посрещнем Marco Carola, Michael Bibi, Ben Sterling, Ale de Tuglie и Calvin Clarke.

Axel Pics

Music On е бранд, създаден в Неапол от Marco Carola, предлагайки авангардно клубно звучене, както и събития по целия свят, които трудно могат да бъдат сравнени с други.

Само след броени дни ще разберем защо легендарният бранд е на върха със самия Marco Carola, който ще се качи зад пулта заедно с култовия артист и един от създателите на Solid Grooves, Michael Bibi.

През последните няколко години Liubo изгражда собствен поглед върху съвременната клубна музика, което му помага да изгради собствено звучене – смесица от качествени денс музикални парчета без стилови граници. Но малко се разприказвахме, а в този материал фокусът не е върху нас. Няма да те разсейваме повече. Какво ни каза той, чети по-надолу:

Кой е Liubo Ursiny в точно този момент?

Някой, който се намира на добро място в живота си. Разгадал и подредил всичко около себе си, тайничко вярващ, че ще продължи вечно.

Как започна връзката ти с музиката?

Още от баща ми. Да ме прощава брат ми Кубо (словашкият музикант Якуб Урсини — бел. ред.), но дължа гена и любовта си към музиката на единствения световно признат музикант в семейството.

Има ли избор в живота ти, който кардинално би променил посоката ти, и от дистанцията на времето би ли решил друго?

Не. Всеки мой избор е това, което е, и аз стоя твърдо зад него.

Къде се чувстваш най-силно у дома?

Там, където са кучетата ми.

Къде по света клубната сцена е най-развита според теб? И каква е разликата между България и Гърция например?

Експанзията на електронната индустрия в пре-Covid периода беше повече от експлозивна. Дори стопирането заради пандемията не успя да намали скоростта ѝ. Откриха се огромни нови пазари с неограничени икономически възможности, които дадоха възможност на електронната музика да пробие на места, където допреди това не беше – Азия, Северна Америка и други.

Парите обаче невинаги са предпоставка за развитие на устойчива сцена и често процесът подлежи на дълъг катарзис, преди да се постигне нещо наистина стойностно.

Страни като Украйна, Грузия, Аржентина и Бразилия имат много сериозни политически и икономически проблеми (Слава Українi!), но в същото време се наслаждават на доста по-силни и стойностни сцени в сравнение с добре развитите.

Кое от заниманията ти ти носи най-голямо удовлетворение?

 Да откривам нова музика. За повече от 17 години съм видял доста промени и тенденции, но винаги съм си повтарял, че те нямат особена тежест, ако не издържат теста на времето. Разбира се, новите тенденции винаги вървят ръка за ръка с постоянно повтарящия се цикъл на електронната музика, която сама се преоткрива и освежава от съвремието.

За щастие постоянно се появяват нови продуценти и артисти, които ме вдъхновяват да продължавам да дълбая.

Откъде се зареждаш с енергия и вдъхновение за следващи подвизи?

Последните години стана много популярно и важно да се говори за психичното здраве, радвам се, че на все повече хора им е ясно, че не може само да се работи. Балансът между почивка и работа е много важен, с напредването на годините все повече и повече започвам да го усещам. Енергията ми идва от моментите с приятели, пътувания, разходки и други такива обикновени неща, които много хора приемат за даденост, но не им обръщат достатъчно внимание.

Имаш ли любимо участие?

Островните дневни партита с Hernan Cattaneo на Света Анастасия последните две години – красиво музикално пътешествие, което носи заряда на топлото лято и чара на това да си далеч от града и изгубен в музиката като някакъв щастлив корабокрушенец.

Кое е партито, което никога няма да забравиш?

Мога да се измъкна лесно с отговора на горния въпрос, но ако трябва да спомена за някое парти без мое участие – Takeover V: Âme Open-To-Close в подземието на Yalta, февруари 2020, по-малко от месец преди пандемията. Никой не подозираше какво ни чака, но всеки знаеше, че ще е страхотно, и затова се забавляваше като за последно.

Резидент си тук. Кое е любимото ти място в България?

Обожавам природата и планините на България. Нямам достатъчно време, за да ги обиколя всичките, но правя всичко възможно и във всеки удобен момент си намирам някое място нависоко.

А любимото за парти?

Недовършеното крило на галерията на Владимир Димитров – Майстора в Кюстендил.

Ако някой, който никога не се е сблъсквал с музиката ти, иска да чуе нещо, кой сет би препоръчал?

Записът от първото издание на Solar Island 2021 с Hernan. Той винаги ми е помагал със съвети и вдъхновение, именно и затова нашият първи b2b сет беше огромно удоволствие и предизвикателство да покажа най-доброто от себе си. Надявам се скоро да можем да пуснем и записа от 2022-ра, защото успяхме да се разгърнем още повече.

На 21 септември предстои първият Music On у нас. Разкажи малко повече за него, какво да очакваме?

Нашата връзка с Marco Carola започва много преди Music On. От началото на 2000 година горе-долу. Силните години на техното и неговият наистина вълнуващ подход към музиката тогава си останаха сериозна движеща сила на отношенията ни. После започнахме да го каним в клуба с Elevate и Yalta Club, за да го слушаме в по-интимна и красива атмосфера. Разбира се, с разширяването на индустрията почти всеки един артист като Marco беше задължен да се превърне в бранд, а в неговия случай – в институция.

Axel Pics

Затова и Music On е естественото продължение на артиста Marco Carola – вече десет години господстваща клубна концепция не само в Ибиса, но и по света. Music On Sofia е логичното продължение на нашите отношения. Целият лайнъп се курира от нас и екипа на Marco – Мichael Bibi, един от най-интересните артисти на сцената в момента, ще направи четиричасов b2b сет с Marco (нямам търпение). Работим усилено по дизайна на сцената и цялостната организация на събитието и вярвам, че ще направим парти на световно ниво.

Нека завършим с поглед напред – какво друго вълнуващо те очаква?

Нещо интересно в седмицата преди Коледа, Нова година, секс туризъм с женската ми кучка Joi в русенското село Мартен и другото ще го видим.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *