Балканите – тази любов, тази лудост: Босна и Херцеговина

Толкова различна, толкова скрита, толкова контрастна и толкова завладяваща – водим те в Босна и Херцеговина

0 коментара Сподели:

Лудият ни балкански трип те отведе в Сърбия и Албания, за да ти разкаже защо балканските страни са достойни за супер интересен туризъм.

Днес се отправяме към последната спирка от това наше балканско приключение – разкошната Босна и Херцеговина.

Предимно планинска, с невероятни гори и две климатични зони, с едва 25 км излаз на Адриатическо море, но с гледки и плажове, които карат сърцето ни да тупти, и с величието на своите Динарски планини с най-висок връх Маглик тази страна определено е като излязла от приказките. 40% от територията ѝ е заета от гори, а културата, която ни предлага, е невероятен микс от византийски, римски, балкански и славянски влияния. Тук много племена са минавали и много от тях са се сражавали, тук очите не могат да се наситят на скалисти планини, заснежени височини и невероятни природни съкровища като красивата река Уна или мулти-култи градовете Мостар и Столац. Страната, естествено, както всички знаем, беше разтърсена от кървава война през 90-те, а първата държава в света, признала на 15 януари 1992 г. независимостта на Босна и Херцеговина беше България. Отправяме се смело натам – идваш ли с нас?

Сараево – бълбукащ и устоял

Ако за пръв път попадаш в Сараево, веднага ще разбереш, че тук духът е победил. Не само е победил, а е преживял битка, на която малцина биха устояли. По време на войната в Босна и Херцеговина Сараево е обсаден от войски на Югославската народна армия, а впоследствие и от войските на Република Сръбска в периода от 5 април 1992 г. до 29 февруари 1996 г. Това превръща обсадата на Сараево в най-дългата обсада на столица в съвременната история. Само подсказваме, че обсадата е три пъти по-дълга от тази на Сталинград и над година по-дълга от тази на Ленинград. Въпреки че днес Сараево се е отърсил от страшното си минало, в града още можеш да видиш разрушенията, запазени, за да напомнят за случилото се, дупките от куршуми по сградите и множеството гробища на хълмовете около града. Сараево е оставил отпечатък в световната история и с факта, че тук е убит ерцхерцог Франц Фердинанд, което довежда до избухването на Първата световна война.

Освен това градът е известен и с домакинството си на Зимните олимпийски игри през 1984.

Сараево е и родният град на Емир Кустурица и точно като режисьора градът е див, непредсказуем, богат, беден, красив, грозен, но винаги истински. Сараево е много точно олицетворение на балканската душа – залитнал някъде в крайностите, но няма как да не се влюбиш в него и неговата първичност от пръв поглед. Оставяйки миналото назад, днес столицата ни посреща с невероятни калдъръмени улички и страхотен микс от Изтока и Запада. На места има общо с Виена, на други градът безупречно напомня Истанбул. Изящните австроунгарски улици и сгради се преливат уникално в османската част, наречена Башчаршия. Едно време именно на това място се е намирал главният пазар на Сараево. Башчаршия е построен по модела на арабските суки – с широки пространства, свързани от преплитащи се малки улички.

Сараево е и дом на много религии. Символът на исляма е джамията „Али Паша“, която е построена през 1561 г. и е една от най-красивите джамии на Балканите. Други внушителни джамии са Царева джамия и Бейовата джамия с два мавзолея и фонтан с топла минерална вода. Не пропускай да посетиш още Латинския мост – една от забележителностите на града и един от най-старите мостове на река Миляцка. Отправи се и към Катедралата, Сараевската синагога, Безистена Бруса, Националния театър, Националния музей, Ботаническата градина, Музея на тунела от войната, Националната и университетска библиотека, намираща се в сграда, позната като Vijecnica и Президентството.

Много навътре и много нагоре

Ако се наситиш на Сараево, е време да откриеш и другите съкровища на Босна и Херцеговина. За повечето от тях трябва да влезеш много навътре в сърцето на страната и да се изкачиш много нагоре и в преносен, и в буквален смисъл. Започваме обаче първо с най-хубавата и „най-ниска“ част или Неум – единствения крайбрежен морски град на Босна и Херцеговина. Покрай него има брегова линия с дължина 24,5 км, която е единствената връзка на страната с Адриатическо море. Тук ни очакват дълги, топли лета и кратки, меки зими. Средните температури са от 13 °C през януари до 32 °C през юли.

Един от най-впечатляващите градове в страната е и Мостар,

известен с османската си архитектура и особено със знаковия си Стари мост. Мостът е бомбардиран по време на войната през 1993 г., но е възстановен. Стари мост е дълъг 24 метра, а местните младежи имат традицията да скачат от него, за да се гмуркат в река Неретва. Друг град, заслужаващ внимание, носи името Яйце и е разположен на хълм, на който има средновековна крепост и водопад в основите ѝ. Други задължителни места за посещение са градът и замъкът Травник. Травник е разположен в долината на река Лава и е един от най-атрактивните исторически градове в страната. За зимен спорт и туризъм се пусни към Яхорина или се отправи към Требине, водопада Кравице – едно от най-красивите природни богатства на Босна и Херцеговина, Национален парк „Уна“ или Природен парк Blidinje.

За финал добавяме две любопитни подробности за страната и те оставяме да се изгубиш в този балкански рай – социалният живот на Босна се върти около кафето. Местните настояват, че то е различно от турското, въпреки че си приличат. Босненското кафе се прави на джезве и става много силно, затова му се добавят бучки захар. В страната можете да намерите и по-леки, западни кафета, които се поднасят със сладкиши.

Сараево е една от най-евтините столици в Европа, а в провинцията цените са дори по-ниски.

Храненето навън може да струва под 3 долара, което е доста по-евтино в сравнение със съседни държави като Хърватска и Черна гора. На пазарите на Сараево можете да намерите всякакви много интересни неща, включително писалки, направени от куршуми, останали от войната.

За още от същото – виж Балканите – тази любов, тази лудост: Албания

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *