Неделна киновечер: Елизабет II в киното

7 заглавия, сред чиито герои е и най-дълго оправлявалият монарх в историята на Обединеното кралство

0 коментара Сподели:

Кралица Елизабет II беше и завинаги ще си остане нещо много повече от монарх: велики личности като нея се превръщат в символ, константа, която присъства не само в политиката, но и в популярната култура, изкуството и дори ежедневието.

Не е чудно, че образът на Елизабет II се прокрадва в немалко филми, сериали и дори скечове в интернет пространството.

За днешната селекция с респект и почит сме подбрали 5 филма, 1 късометражен и 1 сериал, в които кралицата е сред основните персонажи.

Хелън Мирън без съмнение е забележителна актриса и потвърждава това  с ролята си в The Queen. В лентата от 2006 година проследяваме събитията непосредствено след смъртта на принцеса Даяна. Кралското семейство изчезва от погледите на народа и се затваря в двореца  Балморал. Гражданите обаче настояват за утеха, което внася допълнително напрежение върху и без това съсипаната Елизабет.

Връщаме часовника назад и надзърваме в детството на Елизабет в The King’s Speech. Тук тя не фигурира сред главните персонажи, но пък филмът определено си заслужава.

Разбира се, не можем да пропуснем и чисто новия Spencer, който се концентрира върху съдбата на принцеса Даяна. След всички хвалебствия относно красивата кинематография и майсторските актьорски изпълнения е цяло чудо, ако все още не си го гледал.

В A Royal Night Out Елизабет II е все още млада принцеса. Заедно със сестра си Маргарет тя се включва в празненствата по случай края на Втората световна война пряко волята на майка си. Двете принцеси тийнейджърки се измъкват от зоркия поглед на охранителите си и се забъркват в приключения и перипетии из нощните клубове, придружени от двама привлекателни младежи, които нямат представа, че си имат работа с кралски персони.

Така и така сме минали на комедийна вълна, защо да не ти подхвърлим и абсурдната комедия The Naked Gun, в която Лесли Нилсен, типично за себе си, се препъва и препуска с пищов в ръка, за да спаси кралица Елизабет от покушение. Поредицата за некадърния полицай не претендира за каквато и да било достоверност, но пък ни връща директно във времето на филми като Смотаняци, Има ли пилот в самолета и Полицейска академия.

В късометражния Walking the Dogs, част от антологичната поредица Playhouse Presents, в кралицата се превъплъщава Ема Томпсън. Когато охранителят на Елизабет II излиза да разходи кучетата ѝ, неканен гост се вмъква в покоите ѝ за разговор насаме. Историята е базирана върху истинска случка от 1982 година, когато 34-годишният великобританец Майкъл Фаган успява да се промъкне незабелязано в Бъкингамския дворец.

За финал, ако ти се гледа нещо малко по-дълго, ти напомняме, че The Crown е в Netflix, така че можеш да си пуснеш сериала веднага и да го изгледаш на един дъх. Няма нужда да ти изреждаме Златните му глобуси – те се подразбират от неоспоримите качества на поредицата.

Виж и тези 11 световни събития, на които кралица Елизабет е станала свидетел.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *