11 световни събития, на които кралица Елизабет е станала свидетел

Живот, видял десетки министър-председатели, президенти, началото и края на войни и колосални културни промени

0 коментара Сподели:
Кралица Елизабет

Разбира се, всички вече знаем новината, която разтърси света вчера следобед.

Кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство, почина в Балморал на 96 години, след обагрено от перипетии, трудности и много важни решения 70-годишно управление. За толкова дълъг период от време, светът преминава през радикални промени, включително разпадането на голяма част от Британската империя и създаването на Британската общност, пряко свързани с нея. Успява да преведе страната и кралското семейство през ерата на изключителни промени – от размириците в Северна Ирландия до предаването на Хонконг на Китай.

Обръщайки се към парламента през 2002 г. в навечерието на своя златен юбилей на трона, тя казва:

„Промяната е постоянна, а управлението ѝ се превърна в непрестанно разширяваща се дисциплина. Начинът, по който я приемаме, определя бъдещето ни“. 

През 2003 г. например настоява да вози лично гостуващия ѝ принц Абдула от Саудитска Арабия, който все още не разрешава на жените в страната му да шофират. Доста дързък ход, който според хроникьорите е начин Нейно Величество да покаже позицията си спрямо закостенялото мислене на принца. Престолонаследникът е впечатлен от нейните умения зад волана по алеите на замъка Балморал в Шотландия, но все пак на няколко пъти ѝ прави забележка да намали скоростта, а в края на пътуването Абдула слиза видимо пребледнял от колата. Елизабет напуска шофьорското място с лека усмивка и със съзнанието, че отново е заявила позицията си, макар и по пътищата на неофициалната дипломация.

Споделяме с теб събитията, които са променили света през тези години, и отдаваме време на осъзнаването колко много време Нейно Величество е била сред нас:

1928: Амелия Еърхарт пресича Атлантика

Амелия Еърхарт става първата жена, пилотирала самолет през Атлантика, от Нюфаундленд до Уелс, което я прави американска национална героиня и феминистка икона, която ще продължи да поставя множество авиационни рекорди. На по-късен етап в живота си поставя друг рекорд като първия човек – мъж или жена, – летял сам от Хавай до континенталната част на САЩ. Еърхарт и нейният втори пилот Фред Нунан изчезват над Тихия океан през 1937 г. по време на опита им да обиколят земното кълбо.

1939: Започва Втората световна война

Под прикритието на тъмнината преди зазоряване германски боен кораб доплува тихо в центъра на пристанището на Данциг и открива огън по полска крепост във Вестерплате. Последвалите действия правят това събитие известно като първите изстрели от Втората световна война. През следващите седмици нацистките сили, включително 2000 танка и 1000 самолета, ще разбиват полската отбрана и обкръжават Варшава, която се предава 26 дни след атаката на пристанището на Данциг.

1940: Основан е първият McDonald’s

През 1940 братята Ричард и Морис Макдоналд откриват своя първи ресторант – McDonald’s Barbecue Restaurant, предлагащ ребърца на барбекю, сандвичи със свинско месо и 23 други елемента от менюто. Осем години по-късно преструктурират вече превърналия се в популярен местен спот и се съсредоточават върху хамбургери, млечни шейкове и газирани напитки, наблягайки на бързината, простото меню и ниските цени. През 50-те години на миналия век бизнесменът Рей Крок изкупува братята и превръща McDonald’s в една от най-големите вериги ресторанти в света.

Fun Fact: Кралицата има собствен клон на McDonald’s в Оксфордшир.

Ако трябва да сме напълно точни, заведението не е частна собственост, което значи, че не може да бъде продадено от монарха, нито приходите от бизнеса му принадлежат, просто е технически контролирано от кралските особи. Освен него притежава и шест кралски резиденции, половината от бреговата линия на Обединеното кралство и почти цялата Риджънт стрийт, площад „Трафалгар“, където се намират колоната на Нелсън и Британската национална галерия.

1948: Раждането на Израел

След като Израел обявява своята независимост след резолюция на ООН, съседни арабски държави с войски от Египет, Ирак, Сирия, Трансйордания (сега Йордания), Ливан и Саудитска Арабия атакуват бившия контролиран от Великобритания палестински мандат. Арабско-израелската война завършва с примирие, макар балансът там още да не е възстановен.

1953: Откритието: как точно работи ДНК

Учените от Кеймбриджкия университет Джеймс Уотсън и Франсис Крик обявяват, че са открили фундаменталното поведение и двойна спирална структура на ДНК. Въпреки че технически учените са наясно с дезоксирибонуклеиновата киселина от 1860 г., както и с нейната роля в генетичното наследство от 1943 г., Уотсън и Крик са първите, които обясняват как ДНК работи, за да се репликира и да предава гени от едно поколение на следващо. Осъзнаването, че това събитие е настъпило след възкачването на кралица Елизабет на престола, е леко объркващо.

1959: Кастро превзема Куба

Подкрепяният от САЩ диктатор Фулхенсио Батиста бяга от Хавана, докато силите на Фидел Кастро настъпват към кубинската столица. Дни по-късно бунтовниците, водени от Че Гевара и Камило Сиенфуегос, влизат в града, последвани два дни по-късно от силите на Кастро, които бързо консолидират властта в Куба, установявайки комунистическо правителство в най-голямата страна на Карибите.

1961 и 1989: Построяване и събаряне на Берлинската стена

До края на лятото на 1961 г. загубата на квалифицирани работници като учители, инженери и лекари на запад достига кризисни нива в Източна Германия. На 12 август 2400 източногерманци преминават в Западен Берлин – най-много за един ден. На следващия ден с одобрението на съветския премиер Никита Хрушчов Източна Германия изгражда стена, която ще се простира през Берлин близо три десетилетия. Стената ще служи като траен символ на Студената война, използвана от президентите Джон Кенеди и Роналд Рейгън, за да вдъхновят разделен град. Пукнатините в монолитния съветски блок започват да се появяват през 80-те години на миналия век и самият символ на комунистическите репресии се срива през ноември, когато с брадви, чукове и много ярост Берлинската стена е срината.

Спомените от нощта, наречена „най-великото улично парти в историята на света“, ще отекват в световната история още дълго.

1969: Кацане на Луната

Целта на Кенеди за пилотирано кацане на Луната преди 1970 г. се реализира шест години след убийството му. Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс излитат от космическия център Кенеди в 9:32 сутринта на борда на ракетата „Сатурн V“. След три дни пътуване Армстронг и Олдрин приземяват модула Eagle на лунната повърхност, докато Колинс остава в лунна орбита, за да пилотира.

1983: Интернет е роден

Интернет, какъвто го познаваме днес – привидно безкрайна колекция от уебсайтове, хоствани на сървъри, разпръснати по целия свят – все още е мираж по това време. Повече от десетилетие му трябва, за да се превърне в този си вид. Но в началото на 1983 г. мрежата на агенцията за напреднали изследователски проекти (ARPANET) – малка мрежа за академици и изследователи – преминава към стандартния TCP/IP протокол на World Wide Web. Протоколът ще се превърне в крайъгълен камък и техническа основа на интернет, тъй като позволява разширено налично адресно пространство и децентрализира мрежата, като по този начин разширява и достъпността.

1993: ЕС става реалност

Договорът за Европейския съюз, известен още като Договора от Маастрихт, влиза в сила през ноември след груба поредица от политически спорове, които наред с други отстъпки позволяват на Обединеното кралство и Дания да се откажат от общата евровалута. Договорът отваря пътя за премахване на граничния контрол между държавите членки и кани нови членове да се присъединят към Съюза.

2000: Открива се Международната космическа станция

Командирите Бил Шепърд от Съединените щати и Юрий Гидзенко от Русия, заедно с руския борден инженер Сергей Крикалев стават първите временни жители на Международната космическа станция две години след като първият компонент на изследователския център беше пуснат в ниска околоземна орбита на около 250 мили над морското равнище. След този първи екипаж е имало 229 други посетители на МКС, някои от тях многократно, водени от 146 от Съединените щати и 47 от Русия.

Времето, в което кралица Елизабет II е на престола, обхваща 15 министър-председатели, започвайки с Уинстън Чърчил, роден през 1874 г., и г-жа Тръс, родена 101 години по-късно – през 1975 г.

Пред Бъкингамския дворец от тълпите, очакващи актуална информация за състоянието на кралицата, се чува плач. Синдикалното знаме на върха на двореца беше спуснато наполовина в 18:30 и официално съобщение, обявяващо смъртта, беше поставено отвън.

Е, за това време у нас успяхме да построим магистрала „Хемус“.

Виж още: Ако София беше корица на The Sofianer

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *