Събития за седмицата: 5-11 септември

0 коментара Сподели:
Събития за седмицата

Вече официално можем да кажем, че сме призовани от града for good.

Дори и да отскочим до морето за уикенд, аферите ни това лято обличат премяната на септември и идите почивни дни определено оставаме тук, защото София има какво да ни предложи. Споменаваме ти още тук за Алеята на книгата, Mish Mash Fest през уикенда и за гастро любителите – Бакхус Bar & Snack Fest, защото не са за изпускане, а извън тях седмицата е обагрена с още много цветове. И така, за да не излизаме от обичайния си формат с пет предложения оставяме на теб да провериш тези три, ние ти разказваме за една изложба, една вълнуваща прожекция, сто и една каба гайди и още:

ГЕО МИЛЕВ В ЛАБИРИНТА НА ВРЕМЕТО
6 септември

През февруари 1954 г. в София и околностите са разкрити десет масови гроба с над 500 трупа. Експертизата доказва, че смъртта им е била насилствена. И че годината на това масово убийство е 1925. В един от гробовете е намерено стъклено око – окото на поета Гео Милев. Защо гласът на Гео е бил непоносим за официалната власт?

Филмът няма хронологична структура. Той се занимава с няколко основни момента от живота, от съдбата на Гео Милев. Започваме с неговото изчезване, като за нас беше особено важно неговото отношение към близките му, към жена му, към баща му, както и отношението му към властта… Гео Милев не е изпитвал страх – никога от нищо…“

101 КАБА ГАЙДИ в МАЙМУНАРНИКА
6 септември

Денят на Съединението празнуваме с още една типична за нашите ширини благодат – магията на родопската песен. Няма как да опишем усещането от това да чуеш запленяващите звуци на 101 Каба Гайди под откритото небе на Борисовата градина. Трябва сам да го изпиташ. Истински майстори на гайдарското изкуство, които от години носят песента на Родопите в музиката си, ще се качат на сцената на Маймунарника за едно от любимите ни събития. За да се потопим в духа на българската култура и сила в този  празничен ден.

How to Disappear | Изложба на Людмила Миланова
8 септември

Темата на изложбата How to Disappear на Людмила Миланова е облакът – от една страна, като природен мотив, а от друга, като метафора за дигитално свързания свят и комплексните технически системи. В миналото облаците са възприети като романтичен ефимерен мотив, който трепти в полето между абстракцията и репрезентацията. Те като че ли се появяват от нищото и изглеждат мимолетни, хаотични, многообразни и загадъчни. Днес, както и при други природни образи на нашето време, в образа на облака се прокрадва и едно безпокойство. Людмила Миланова е родена през 1979 г. във Варна. Живее и работи в Кьолн, след като завършва визуални изкуства в академията за изкуства. Работата ѝ обхваща видео иинсталации, кинетични обекти, фотография, както и сценография и хореография за танцови постановки.

BRASS SQUAD I 100 Стола
9 септември

Септември е тук, както и програмата за следващата брас инвазия. А какво по-хубаво от празник, оркестър и емблематично място, оцветено от твоето присъствие? Петъчно отиваме до ул. Будапеща 1, за да споделим с приятели една ярка вечер. Популярни парчета под съпровода на саксофон, томпет, тромбон, бас и барабани, много танци и шумен смях!

Bulgaria Tattoo Expo 7
10-11 септември

Седем е късметлийско число, а седмото издание на най-голямото тату експо у нас ни приканва с 87 щанда! Ще можем да видим в действие едни от най-талантливите артисти в бранша не само у нас, но и от Европа. Ако си успял да си запишеш час при някой майстор – поздравления; ако не – разходи се, за да се запознаете. Ако съвсем не планираш да слагаш мастило под кожата си, но си любопитен да разбереш повече за процеса и възможностите, да чуеш Odd Crew и други талантливи банди – си добре дошъл. Програмата, както и пълно разпределение на щандовете, ще откриеш на Facebook страницата на събитието.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *