Ако ти не отидеш на остров Крит, Крит ще дойде при теб с 3 вина

Крит вече е стигнал до теб. В течна форма и с богат аромат

0 коментара Сподели:

Остров Крит не е средностатистическият камънак с кактуси, а най-големият остров в Гърция, сочно обвит от зеленина. Повече от половината население си живее на село, а земеделието е толкова мащабно, че островът може да се самоиздържа и без туризъм. Because nature. Освен исторически находки от една от най-старите цивилизации, Зевс и прекрасен зехтин Крит има да даде още много на света. Комбинацията от средиземноморски и северноафрикански климат, прекрасните почви за грозде и

невероятното количество слънчеви дни в годината позволяват на това малко парче земя да образува 13% от всички винени райони в Гърция. И то с какви вина….

ENOTRIA WHITE DRY WINE
Douloufakis


Цитрусови плодове / Тревисти аромати / Цветисти аромати / Ябълка

Зад вината на изба Дулуфакис стоят общо 35 хектара лозя, разположени в сърцето на винения регион Дафнес. Голяма част от тях са на 350м надморска височина и растат на стръмни хълмове, където вземат максимума слънчев лъч, който Хелиос дава на острова. С ръчно бране, капково напояване и много внимание към природата хората от Дулуфакис са се концентрирали върху местни сортове, от които правят силни червени и плодови бели вина. 

Ентория е прекрасно превъплъщение на местния топ сорт Вилана, в компанията на Совиньон Блан.

Освен с прекрасни плодови нюанси и свежест, на която и Уил Смит да завиди, виното е на супер цена и ти носи всичко, което е символ на остров Крит. Можеш да си го купиш от тук.

MOSCHATO SPINAS
Paterianakis


Цветисти аромати / Виолетки / Минерални аромати

Домейн Патерианакис са символ на 100% био вина със силен характер и собствено мнение. Те са

пионери в производството на био вина на острова и вече 3 поколения енолози се грижат виното да ти „говори“ от чашата. 

Москато Спинас е чист сортов мускат, който е любимият ми ароматен бял сорт, с абсолютно неподражаемо поведение на масата. Толкова самонадеяно вино може да се консумира и като аперитив, но няма да сгрешиш, ако хвърлиш малко морски дарове в прясна паста заради него. И тук слънцето си е казало думата и тази бутилка носи повече от един дух – сладък, ароматен, свеж и малко арогантен. Можеш да си го купиш от тук.

LYRARAKIS PLYTO WHITE
Lyrarakis


Цветисти аромати / Сметана / Цитрусови плодове

Изба Лираракис са специализирани във вина само от 1 сорт грозде. За мен те са Ноевият ковчег за 2 изчезнали сорта грозде на Крит. В началото на 90-те години те засаждат и отново започват да гледат изчезналия сорт Плуто, за който нямам търпение да ти разкажа. 

Това наистина е вино, което не можеш да опиташ никъде другаде освен на Крит или вкъщи благодарение на SEEWINES. 

Стар сорт, който е изчезнал и възроден само в тази изба и който носи всички характеристики на мястото, където се отглежда. Тревисто и цитрусово вино, за което специално ще ти издам, че можеш да сложиш малко лимон на халумито. Изключително свежо и рядко, това вино ще отнесе главата на всеки, който обича свежи бели вина. Задължително е да го опиташ ето от тук

Три бутилки Ризлинг от три прекрасни лоза

Кратък вино наръчник от Оля Идва: четирима италианци

Какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *