Destructive Creation сглобиха „Волтрон – спасителят на вселената”

Още една инициатива на любимите ни агенти, на която шапка ѝ сваляме

0 коментара Сподели:

На нашите лични приятели от Destructive Creation никога няма да спрем да се възхищаваме, защото инициативите им са смислени, със силна гражданска позиция и определено засягат теми, над които всички трябва да се замислим. Е, поредното им качествено изпълнение отново ни усмихва широко. Момчетата показаха загриженост за околната среда, създавайки прототип на кошче за разделно събиране на боклук тип „Волтрон – спасителят на вселената“.

Кошчето представлява мащабна конструкция и е съставено от четири лъва, които са отделни контейнери за различните видове отпадъци.

Горните два лъва (ръцете на робота) са високи за деца. Ако деца искат да изхвърлят съответно хартия или пластмаса, родителите им ще трябва да им помогнат, като ги вдигнат на ръце и превърнат разделното изхвърляне в приятно изживяване за децата си. Създателите предвиждат робота да се разглобява и отделните лъвове да функционират като отделни контейнери за разделно събиране.


Напомняме ти, че класическите контейнери за разделно събиране не сработиха много и в не един и два столични квартала сме виждали как зелените и жълти такива са превърнати в стандартни кофи за боклук, в които се изхвърля всичко, ама буквално всичко. За съжаление, за разлика от редица западни държави България изключително изостава в своята еко политика за разделно събиране и това е проблем както за всички нас и условията, в които живеем, така и за планетата като цяло. Нивата на замърсяване в последните десетина години достигнаха критични стойности и е редно вниманието ни да се насочва натам колкото е възможно по-често.

Както знаем, изкуството прави чудеса и когато то се използва за обществено- и световнозначими каузи, на нас не ни остава нищо друго, освен да кажем едно голямо БРАВО!

Можете да се запознаете лично и с кеф с „Волтрон – спасителят на вселената“ на изложбата „Пластмасов рай“, която беше открита скоро в Credo Bonum Gallery и ще продължи до 7 януари. Изложбата е посветена на връзка между хората и пластмасата, обръщайки поглед към проблема със свръхконсумацията и екологичната катастрофа, причинена от нея. В култура, зависима от модерното удобство на пластмасата, консуматорските продукти за еднократна употреба засягат сериозно природата и океаните, което е проблем на всички равнища. В изложбата участват Anne Percoco – САЩ, 淀川テクニックYodogawa technique – Япония, Steve McPherson – Великобритания, нашите хора Destructive Creation – България, Chris Jordan – САЩ, Мария-Елиза Бакова и Александра Йотковска – България.

 

 

 

За финал казваме – празнувайте екологично и хвърляйте разделно. Планетата има да посреща още много Коледи все пак.

Ето и няколко филма на Люк Бесон.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *