Кецовете ми са свобода, любовта ми се казва сцена: Елена Сиракова

Те са бунтари, обути с кецовете на свободата. Те са сред любимите ни бг музиканти, които ще ни разкажат за една специална връзка.

0 коментара Сподели:
Елена Сиракова

Денят е петък, месецът е юни. Следобедът на годината едва е започнал, а лепкавият софийски въздух попива като пиня колада в жадния градски асфалт. Лято е, свободата е в липите, а ние сме тръгнали на лов за емоции, за красива музика и най-вече за лица, които припознаваме като различни, талантливи, бунтари и надарени с оная искра, която ни пали за нови емоции и бягства към пусти плажове.

Те са креативните бг творци, те са новото черно, те са артистите, обути с кецовете на свободата.

Младостта е свобода, юни е свобода и затова точно през този месец с нашите верни приятели от Converse потърсихме онези, които ще ни разкажат за небе и ще ни дадат криле. Converse не са просто кецове, те са символ на жаждата за приключения, на новото време, на тези, които не се страхуват да творят, обути с най-красивото и най-удобното, с онова, което ги олицетворява и им помага да бъдат себе си. Разгледайте новите колаборации на бранда тук, сложете деним и любим чифт и ни следвайте. Първата ни спирка е едно от местата, където родната бг музика намира пристан за супер концерти. Името е „Бар Петък“, а сцената е за наистина волните по сърце.

Времето ми с нея е специално, времето ми с нея никога не стига

Елена Сиракова

Когато се скриваме от сухия софийски въздух в хладното пространство на „Бар Петък“, сякаш попадаме в друг свят. Снощи е имало мегапарти, а сега тишината лежерно пие вода в края на сцената, заплетена между колони, кабели и микрофони. Самотен бял лист с артистите от снощи се търкаля между два стола, а фотографът ни настройва осветлението. Чакаме нея – Елена Сиракова се води едно от младите лица на бг музиката, но истината е, че това ефирно създание покорява сцената от 10 години и когато се качи на нея, разбираш защо. Връзката им е специална. Познават се. Чувстват се комфортно една с друга, а Елена никога не забравя да се подготви подобаващо за срещите си с нея. Когато пристига с онази усмивка, която кара дори нас да замълчим за секунди, всичко си идва на мястото.

Ще снимаме експресно, тя ще ни разказва, а между всичко това ние ще се опитаме да усетим защо гласът на това момиче се превърна в истинско явление.

Елена обува червения си Converse за снимките, всички отбелязваме, че се мачва идеално с красивото ѝ червило, замята небесно бяла риза и се качва „вкъщи“, тоест на сцената. Разпява се, борави внимателно с кабелите и текста, смее се, пее, сяда бавно на ръба, защото коляното ѝ е пострадало при нелеп инцидент, и започва да разказва. Оказва се, че е завършила Класическата гимназия и е знаела още от дете, че музиката ще е част от пътя ѝ. Не са имали специална среща, просто някак си са си заживели заедно, и то в супер симбиоза. Бунтарството Елена разбира в това, че винаги казва каквото мисли. Емоционална е и ако не ѝ харесва нещо, ще го чуеш, и то ясно аргументирано и с внимание да не нарани собственото ти самолюбие.

Елена Сиракова
Елена Сиракова

Пяла е на едни от най-големите сцени у нас, пяла е и в училищния хор, пяла е дори когато съвсем небрежно моли майка си да я подстриже трети номер, но да ѝ остави бретон заради тогавашната ѝ голяма любов към ска музиката. Пяла е с едни от най-именитите ни артисти като Камелия Тодорова, Ритон, Рут Колева, РУШИ, Авеню и др., а дебютната й песен „Толкова студен“ става най-дълго стоялата на първо място песен в БНР Топ 20 през 2019 г. С дебютния си албум „Галактики“ печели най-добър албум, най-добро видео и най-добра изпълнителка за 2020 г. на музикалните награди на „Бар Петък“. Тази година, наред с останалите си изяви, Елена бе солист в благотворителния концерт „Заедно за Украйна“. За нея връзката със сцената не може да се сравни с първа любов или среща с гадже. „Не! Нещо по-различно е, нещо толкова специално, което разбираме само ние, които живеем и творим там.

Някакво конкретно и отделно преживяване е. Не мога да го сравня с нищо друго“, ни казва тя.

„Пяла съм на сцена, над която е имало горящо дърво, пяла съм, без да чувам нищо, пяла съм, подпирайки огромна плексигласова преграда за барабани, която просто реши да пада по време на участието, и половината от него прекарах в смешна поза, за да я задържа, а всички се чудеха защо стоя така за бога?!“ Елена е стара душа и ми казва, че когато се качи да пее, усещането е особено. Притеснението е гигантско всеки път, но когато издиша дълбоко и музиката започне влиза в онова сомати състояние.

Елена Сиракова

Там си – присъстваш и същевременно си извън себе си. Наблюдаваш всичко отстрани, все едно душата ти те гледа малко от горе, но и внимаваш за хиляди неща – кога да подадеш, къде да застанеш, какво следва, как реагира публиката. Казва ни, че обожава всичко, което се случва по време на лайвовете – и гафовете, и магията, и колаборацията с останалите музиканти. Харесва й, когато е възможно, едно участие да е цялостен спектакъл – да има танцьори, декор, специално осветление, а при последния ѝ концерт на сцената са били цели 12 човека, които ние потвърждаваме, че са едни от най-добрите артисти, които можеш да чуеш в момента.

Make Every Day Count

Елена Сиракова

Когато питаме Елена откога носи Converse, тя ни отговаря, че дори не помни кога е купила първия си чифт. Толкова отдавна е било, но някак носенето на удобни кецове, които да я водят към нови приключения, се е превърнало в задължително условие. „Трябва да сме благодарни на тялото ни и на тези два крака, които ни водят на толкова красиви места и ни служат вярно, затова е важно наистина да ни е комфортно“, обяснява тя с вметката, че постоянно бърза, постоянно музиката я заварва в последния момент, когато настройва компютри, задъхано влиза буквално минути преди да се качи на сцената, и въртележката продължава.

„Знаеш ли…“, започва тя, „Опитвам се да накарам всеки ден да се брои. Имам списък със задачи, но дори да не зачеркна нищо от него, искам да свърша поне едно нещо днес, което да направи този ден смислен и пълен“.

В края на снимките излизаме пред бара, за да поговорим още малко. Елена ни е попяла акапелно и това наистина е накарало сърцата ни да се разтопят, а черните ѝ къдрици и фината ѝ енергия толкова са ни заразили, че направо се чудим как сцената я пусна да си тръгне. Тя е професионалист, амбициозен воин, артист и светещо кълбо енергия, скрито в тялото на момиче, което категорично отсича, че в момента му се прави българска музика, че нищо не ѝ е на всяка цена и че винаги следва вътрешното си усещане и бризовете на сърцето за вечния въпрос „оттук накъде“.

Елена Сиракова

Питаме я за финал какво би казала на всички хора или как за нея би се развило перфектното лято, а тя ни се усмихва и просто казва: „Аз съм го изпяла: „Дишай дълбоко и лети нависоко, гледай небето, отвори си сърцето, послушай вълните и не мисли за парите“. Направи нещо в този ден, така че да се брои. Да знаеш, че той е имал стойност за теб или за някой друг“. Тръгваме си с усмивка до уши. Благодарим на музиката, сцената и Елена и сме сигурни – днес има защо да се брои.

Елена Сиракова има акустичен концерт на 24.06. в Joy Station – повече за ивента можеш да видиш тук, а ние те чакаме там за още от тази магия и не забравяй да обуеш един чифт свобода. Той винаги води по правилните пътища.

За още от същото виж – Кажи ни какви кецове носиш, за да ти кажем какъв си

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *