The Foreigners: музика, която те отвежда в нови светове

Виж какво ни разказаха за най-голямата си любов – музиката

0 коментара Сподели:
The Foreigners

Този месец сме на музикална вълна и как иначе, когато най-яките фестивали за тази година едва започват. Ето защо с нескрито вълнение ти представяме The Foreigners, или Фарис и Сандро, които са нашата перфектна симбиоза в света на електронната музика. Те умело съчетават източните си корени с любовта към новите технологии и правенето на невероятен звук, като заедно с техния partner in crime Gemm създават и един от любимите ни фестивали на родна територия Ritual Gatherings.

Виж какво ни разказаха за най-голямата си любов – музиката.

Да започнем с най-важното – как се роди любовта ви към електронната музика и как създадохте The Foreigners?

Сандро: Преди да се съберем като The Foreigners, всеки от нас е имал интерес към музиката поотделно. Фарис беше в Холандия, а аз тъкмо си бях купил първия лаптоп, който въобще можеше да издържи софтуер за музика. Когато той се върна, започнахме да се виждаме и да пускаме музика заедно, а след първото ни събитие като The Foreigners 6 месеца нямаше второ, толкова добре мина. (Смее се.)

Фарис: Аз помня как вървяхме и се чудехме как да се кръстим. Името дойде от факта, че и двамата не сме напълно българи. Въпреки че сме израснали и родени тук, у нас винаги е имало нещо по-различно.

Как решихте, обаче да се заемете с това да организирате фестивал? Защо българската сцена се нуждаеше от събитие като Ritual Gatherings и какво го отличава?

Фарис: Всъщност историята на Ritual Gatherings започва още преди създаването на самия фестивал. Заминах да следвам магистратура в Барселона и започнах да пускам в един изключителен клуб. Там създадохме доста контакти и срещнах едно мексиканче – Габо, който и до ден днешен е нашият брат по сърце. Той беше започнал да организира малки, задушевни събития с фокус върху млади диджеи, но бяха доста спорадични. Имаше идея за нещо по-сериозно и ми предложи да съм част от него – тогава още само под името Ritual. Когато Сандро при­стигна в Барселона, тримата станахме още по-близки благодарение на музиката и общите ни ценности и някак естествено се роди Ritual Gatherings.

Смятам, че душата на целия проект беше предопределена именно от клуба, в който се създаде.

Там имаше много ясно дефинирана култура и усещане за това, какво се случва, когато станеш член на този клуб. Запознават те с барманите, с диджеите, с всички – и ти наистина се чувстваш част от определен социум. Ставате като едно семейство, наистина целият вайб е на „заедност“.

Усеща ли се същото и на Ritual Gatherings в България?

Сандро: Според мен даже много повече. Музиката е нашата движеща сила – качествената музика, качественият звук е най-лесният начин да се почувстваме като част от едно цяло. Когато започнахме да правим фестивала в България, към екипа се присъединиха още няколко човека, които повярваха в идеята, и всеки допринесе към нея така, че тя да се превърне в това, което е сега – преживяване, което ни събира чрез музиката, изкуството, храната, нашите корени.

Разкажете ни какво да очак­ваме от предстоящото издание?

Сандро:

Това е най-голямото издание, което досега сме правили. Като дълбочина, като специфичност, като съчетание на отделни елементи.

Основната сцена е дело на шведския артист Филип Якобсон, който изработва уникални инсталации от дърво. Тя тежи около 3 тона, а към нея работим и по няколко светлинни инсталации, които ще допълнят естетиката на цялата сценография. Между 6 и 9 май бяха изложени и в София, пред НДК – като част от фестивала на светлините Lunar, така че хората да могат да се докоснат до една много малка част преди голямото събиране на 30 юни.

Фарис: Програмата и цялата концепция са базирани на 5 елемента, които според нас са основополагащи за всеки човек – природа, музика, изкуство, храна и ритуали. Когато говорим за природа, имаме предвид съхранението ѝ и това да присъстваме в хармония с нея.

Тази година предстои голямо почистване – на плажа и устието на река Камчия.

Ще има и беседи, работилници и лекции на тема екология. Изкуството пък е съвременно и ще представлява мащабна изложба на самия плаж, а артистите са от България, Норвегия, Исландия, Белгия и Италия – ще има скулптури и инсталации, някои от тях ще са много мащабни и ще допълнят сюр­реалистичната картина. Всичко, което правим, се опитваме да превърнем в уникално преживяване за публиката – не гледаме от другите и не се водим от тенденции, по-скоро слушаме вътрешното си усещане и се стараем да създаваме винаги нещо ново и признавам, че много рискуваме. Един такъв елемент, превърнал се в запазена марка на Ritual Gatherings, е Ритуалната вечеря, с която откриваме на 30 юни. Зад нея застават едни от най-добрите шеф готвачи в България, а 150-те ни гости ще се настанят на дълга маса между устието на реката и типичната за местността бяла дюна. Йога практики, медитации, артистични работилници, гонг и дори ПЛАНЕТАРИУМ – фестивалът е точно толкова различен, комплексен и цветен, колкото всеки човек, който ще ни последва. Но накрая всички ще застанем пред тази 3-тонова дървена сцена и ще танцуваме заедно. Комбинацията от артисти, които сме селектирали, не е виждана до момента у нас. В трите дни ще дадем три различни стилови преживявания. Всяка вечер ще започва по-бавно, по-дълбоко и ще градира до изгрева с най-доброто от всеки стил.

Ritual Gatherings Festival те очаква от 30 юни до 3 юли при устието на река Камчия с Traumer, Axel Boman, S.A.M., DJ Holographic и още много артисти. Цялата програма можеш да следиш в Instagram страницата на Ritual Gatherings, а за билет няма какво да му мис­лиш повече – грабвай, докато има на ritualgatherings.com.

Сезонните ястия на софийските ресторанти: говорят главните готвачи

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *