Превърни слънцето в свой приятел

Или как това лято връзката между двете да не е double trouble

0 коментара Сподели:
sunscreen

Макар че всеки е чувал за последствията от прекомерното излагане на слънчеви лъчи, много хора пренебрегват вредите, които те могат да нанесат на кожата ни. Като най-големия орган в тялото ни тя поема много удари от заобикалящия ни свят. Слънцето доказано има много ползи при различни дераматити, розацея, екземи и при липса на така важния за здравето ни витамин D. Но колкото ползи може да се изброят за слънчевото влияние върху нашия организъм, също толкова могат да бъдат и негативните ефекти от прекомерното излагане на ултравиолетовите лъчи. Точно затова е важно да знаем какви са рисковете и как да се предпазим от тях.

Пътят към рая и пътят към плажа имат знак за равенство, между чиито отсечки всички проблеми бледнеят.

И понеже дългоочакваното лято вече подава сламената си шапка зад ъгъла, е време да се защитим от слънцето, без да се лишаваме от него.

Има ли слънце – има противоречия

Начинът, по който слънцето засяга нашето тяло, е свързан с различни фактори, включително възраст, чувствителност, околна среда и условия на излагане. Нещо, с което почти всеки се е сблъсквал, е изгарянето на кожата. За да го разберем, е важно да знаем, че слънчевата светлина, която достига до нас, съдържа 2 вида ултравиолетови лъчи – A (UVA) и B (UVB). Лъчите с дължина B, стигнали до кожата на човека, са единственото средство за производство на така необходимия му витамин D. Всъщност точно на тази част от невидимия слънчев спектър (ултравиолетовия) се дължат повечето ползи от излагането на слънце. При прекомерно излагане на слънце обаче не само зачервяват кожата и водят до изгаряния, но вредят и на човешката ДНК. UVA лъчите от своя страна не зачервяват кожата и не вредят директно на ДНК, но предизвикват образуването на силно реактивни химически радикали в нея, които от своя страна разрушават ДНК. Това от своя страна може да доведе до меланоми.

Последствията невинаги са забележими на момента

Това се случва при доста индивидуални условия и фактът, че си бяла като прясно сирене, определено трябва да те насочи към по-внимателна грижа за кожата ти, дори и на Тедито да не ѝ става нищо от целодневно мазане с кокосово масло и тичане по плажа. В началото на сезона, когато кожата ни е най-уязвима и с най-светъл цвят, тя се насища с ползите от слънцето за 10–15 минути. Преведено на още по-прост език, генерално всяко излагане на слънце за повече от този интервал вреди на здравето ти. И не искаме да те стряскаме, това не значи, че те очаква рак на кожата, ако се печеш на плажа. Рискът се увеличава, да, но има начини да избегнеш такъв развой на нещата, разбира се.

Освен това при повечето хора най-честите последствия от прекомерно излагане на слънце са хиперпигментацията и фотостареенето, които са по-скоро физически белези. Макар и невидимо с невъоръжено око в по-ранна възраст, фотостареенето е факт на клетъчно ниво още след първите ни непредпазливи флиртове със слънчевите лъчи и колкото повече го игнорираме, толкова по-скоро ще покаже своя неприятен облик.

Поради всичките тези причини и поне още толкова, за които не ни стигна мястото, горещо ти препоръчваме да общуваш със слънцето така, както би общувала със случаен човек по време на пандемия –

само след предприемане на съответните мерки, които да те предпазят.

Как да се предпазиш

Отговорът на този въпрос, разбира се, е слънцезащитата. За да се предпазиш от вредните слънчеви лъчи, без значение дали се докосваш до тях в града, близо до морето или където и да било сред природата, трябва да откриеш правилното оръжие. Дори слънцезащитните продукти с много висока защита не осигуряват пълна защита от вредните UV лъчи, но логиката е следната – SPF фактор 50 например означава, че кожата няма да се зачерви при 50 пъти по-голяма доза слънце от безопасната. Тоест 10 минути, умножено по 50 прави около 7 часа. Но само на теория – при положение че имаш нанесен дебел слой, който подновяваш при всяко мокрене, изпотяване, изтриване в кърпа.

Слънцезащитните продукти на BABÉ осигуряват широк спектър UVA/UVB защита, гарантиращи грижа и протекция на кожата от вредните ултравиолетови лъчи в краткосрочен и дългосрочен план при излагане на слънце. Защитна формула, обогатена с BABÉ Calming Complex, успокояваща зачервяванията и усещането за сърбеж, осигуряваща защита и мекота на кожата.

Серията им е разработена с мисъл за най-чувствителната кожа и е подходяща за твоите морски, планински и не на последно място – градски приключения.

Лицето ни има нужда от защита 365 дни в годината. За тази задача най-подходящи са леките текстури, които няма да запушат порите ти. Слънцезащитният суперфлуид за лице с SPF 50 от портфолиото на Laboratorios Babé е с копринена текстура, която ще погали кожата ти. Има антиоксидантно действие, не дразни очите и защитава, без да утежнява.

Живеем в чудесно време – дамите могат да използват продукт, който едновременно защитава от UV лъчи, има разкрасителен ефект и предпазва от градското замърсяване. Такъв тип продукти могат да се използват като основа за грим или вместо фон дьо тен. В тази категория влиза и оцветяващият им слънцезащитен суперфлуид за лице с SPF 50. Добавеният цвят ще изравни естествения тен на кожата ти за озарен вид. Предпазва от вредното влияние на градското замърсяване, хидратира и не дразни очите, а благодарение на съдържанието на карнозин защитава естествената структура на ДНК-то.

Предлагаме ти тази година да си в съзвучие със здравето на кожата си и да се довериш на експертите.

Сутрешен джогинг, разходки в обедната почивка, пикници и колела в парка – в летните месеци има как да изглеждаш очарователно свеж и защитен във всеки един от тези моменти.

10 начина да започнеш с любовта към себе си

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *