10 начина да започнеш с любовта към себе си

Подсказваме ти как да засвидетелстваш грижа и внимание към най-важния човек – себе си!

0 коментара Сподели:

Св. Валентин е почти на прага и независимо дали си във връзка или не, ни се иска на празника да поканиш на вечеря най-дългосрочната си любов в живота. Всъщност единствената, която ще е с теб от началото чак до самия край – тази със себе си.

Изключително важно е да се обичаме, да показваме любовта към себе си всекидневно и да се грижим за нашия ум, душа и тяло,

защото, ако ние не сме добре, няма как да се погрижим за другите. И най-важното – ако не генерираме любов в себе си, няма какво да предложим на човека отсреща, когато Той се появи. Ето защо с наръчник от 10 кратки стъпки ти чертаем пътя на любовта към нас самите.

Да! Ти си прекрасен

Първата стъпка да започнеш да се грижиш за себе си е да осъзнаеш,  че го заслужаваш. Стани, погледни се в огледалото и си кажи, че си прекрасен човек, който заслужава грижа и обич. Ако някой не те харесва, това по никакъв начин не те прави по-малко ценен! Трябва да разберем, че за нас най-важна е собствената ни оценка. И винаги наоколо ще се намерят хора, които да я потвърдят – независимо дали е висока или ниска. Обстоятелствата в нашия живот винаги отразяват това, което сме! Пълното приемане на себе си ни дава основата да се обичаме.

От малко към много

Ако никога не си се поставял на първо място, мислейки си, че това е егоизъм, ще ти е трудно да го направиш от първия път. Затова нашият съвет е да започнеш с малки стъпки по пътя към себе си. Всеки ден си повтаряй по едно положително утвърждение или започни всеки ден да си купуваш по нещо качествено и здравословно. Това ще ти помогне да желаеш да се грижиш за себе си все повече и повече.

Не отлагай!

Днес нямаш време за йога, защото децата трябва да се закарат на училище, утре нямаш време за прическа, защото имаш крайни срокове във фирмата, а вдругиден 10-те ти минути за тишина или книга са изместени от желанието на близките ти да им обърнеш внимание.

Ако продължаваш така, скоро никога няма да имаш време за теб. Дай си го точно днес!

Не знаеш откъде да започнеш

Ако въобще се чудиш за какво ти говорим, ще ти помогнем с кратка формула – избери ума, духа или тялото си и всяка седмица прави едно нещо за всяко от тях. Например в понеделник се погрижи за ума, като седнеш и мислено простиш на всички хора и ситуации, които някога са ти причинявали болка. Следващата седмица отиди на разходка в планината или фитнес, за да поглезиш тялото, а след това заяви желанията си на Вселената, за да мотивираш духа. Ако всяка седмица правиш по едно нещо за всяка част от теб – ефектът ще е невероятен.

Детокс

Преди да започнем ново начало, е по-добре да изчистим старото. Ето защо започни начинанието си с лек детокс на ума и тялото. Седмица на органична, растителна и лека храна или ден на чай и плодове ще те подготвят чудесно за новата грижа към теб самия.

Негативни реакции със сигурност ще има

Ако спреш да вдигаш телефона на хора, които само ти се оплакват или те товарят с проблемите си. Ако започнеш да настояваш някой да се отнася с теб с уважение или спреш да се нагърбваш със задълженията на близките си – това може да изглежда като каприз за хората около теб в началото.

Понякога любовта към себе си се проявява в действия, които на пръв поглед изглеждат неправилни или негативни към другите.

Но в дългосрочен план се вижда, че те са били правилни и подходящи и са дали възможност на близките ни хора да възвърнат силата си и да поемат сами отговорността към себе си. Не сме длъжни да задоволяваме ничии претенции и не можем да направим щастлив никой друг освен себе си.

Практикувай!

Следващите стъпки са важни и съвсем конкретни, затова ги споделяме напълно точно, защото е добре да ги практикуваш: прости си, спри да се критикуваш, приеми, че някои хора няма да те харесват, забрави идеята, че трябва да бъдеш перфектен, отнасяй се със себе си така, както искаш другите да се отнасят към теб, възхвалявай себе си и се оценявай.

Усмихвай се, защото това създава щастие

Понякога, дори да си в най-тъмната си и неприятна част от деня, просто спри и се усмихни.

Мускулите на лицето ти, използвани за усмивка, задействат специални центрове в мозъка, които автоматично крещят щастие, така че пробвай.

Празнувай успехите си

Поздравявай се за всеки успех, дори само да си паркирал правилно – отпразнувай го с чаша шампанско. Винаги се награждавай и си напомняй колко много знаеш и можеш.

Бъди честен със себе си

Винаги бъди откровен със себе си! Ако си напълнял, кажи си – „да, напълнял съм, но това не ме прави грозен, лош или лаком“. Това е временно състояние и аз ще се погрижа за здравето и комфорта на моето тяло. Признавай си – да, ядосан съм, уморен, тъжен, щастлив, но въпреки това знам, че всичко е наред. Следвай тези 10 стъпки и ти обещаваме, че съвсем скоро ще си нов човек. Обичан!

За още съвети как да се гиржим за себе си – виж Биляна Савова в ритъма на живота

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *