Удсток – където свободата слиза от небето

Легендарен, иконичен, милионен, единствен по рода си – фестивалът, който целият свят никога няма да забрави. Дами и господа – Удсток!

0 коментара Сподели:
Удсток

На прага на лятото и безкрайните фестивали и партита си припомняме за най-великото събитие, създавано някога. Фестивалът, състоял се в местността Уайт Лейк край градчето Бетъл, на 69 километра югозападно от град Удсток, в щата Ню Йорк на 15, 16 и 17 август 1969 г., никога не е бил просто безкраен празник. Той е бил сливане на небето и земята, той е бил абсолютно, непоклатимо олицетворение на свободата. Удсток сам по себе си е сакрално пространство –

три дни, в които, преди да влезеш, събличаш външния свят, оставаш по душа и смело нахлуваш на поляните на свободата.

Неразривно свързано с хипи движението от 60-те, това музикално събитие е събирало най-големите, най-откачените, най-инакомислещите, най-свободните. Фестивалът е показвал голям среден пръст на системата, статуквото и войната и е заживявал свой собствен живот, толкова мащабен и впечатляващ, че огромните пространства, пълни с хиляди жадни за нещо ново и различно хора са приличали на поляна от цветя, бурно развявани от вятъра.

Удсток
Удсток

Първият фестивал през 1969 г. се провежда на площ от 2400 дка във фермата на Макс Ясгур, защото местните жители на градчето Удсток се възпротивяват срещу събитието. Макс Ясгур предоставя фермата си като резервен вариант и въпреки че организаторите са продали около 50 000 билета, на Удсток пристигат над 450 000 души! Светът не е виждал подобно нещо никога преди. Светът буквално полудява за една нощ. Тоалетните и палатките за първа помощ се оказват недостатъчно, а присъстващите делят храната и водата си в духа на хипи времето. Въпреки огромната тълпа няма случаи на насилие.

Удсток представлява кулминация на протеста на младото поколение срещу догмите и предразсъдъците на обществото и на хипи движението през 60-те,

като на първото му издание участват „Блъд, Сует енд Тиърс“, Джо Кокър, „Крийдънс Клиъруотър Ривайвъл“, „Кросби, Стилс, Неш енд Йънг“, „Грейтфул Дед“, Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, „Джеферсън Еърплейн“, Сантана, Рави Шанкар, „Дъ Ху“ и много други. Оттогава това митично първо издание на фестивала се опитва да бъде повторено на всяка 10-а година, а  по-късни фестивали със същото име се провеждат в щата през 1979, 1989, 1994, 1999 и 2009 г., като включват изпълнители от различни музикални жанрове.

Удсток

Никога обаче Удсток от 1969 г. не успява да се случи пак. Не и така, не и със същото сливане на небето и земята. Със същия всепомитащ порив за свобода. И въпреки че знаем, че фестът няма да се върне в същия му блясък, все пак те каним на нещо също толкова добро на родна територия.

Удсток гостува на софийска земя на 25 май, когато в Once Upon A Time Biblioteka ще развеем знамето на мира

и ще танцуваме под звуците на красиви класики на нашето събитие After Works Social Club: Woodstock O’Clock. Точно с това събитие, точно сега бихме искали да изразим надежда, че скоро единственият господар на света отново ще бъде мисълта за прогрес, мир и любов. Ето защо на ивента ще бъде позиционирана кутия за дарения, в която всеки ще може да дари средства, а събраната сума ще бъде дарена към Българския червен кръст. Приканваме те да отвориш гардероба на родителите си и да извадиш цветята, шарените поли, естествените материи и онези кръгли очила като на Ленън, защото за най-добре превъплътилите се в пътуващи във времето хипита ще има награди.

Удсток

Ако пък нямаш цветна корона, ще можеш да си изработиш сам на събитието. Освен това сме ти приготвили огромно платно, върху което да изразиш любовта и надеждата си за чисти емоции. Слънцето в красивата сряда посрещаме заедно с Laboratorios BABÉ Bulgaria и развяваме усмивки на фотокъта на Fashion days, които както обикновено ще ни дадат повод за много кадри. Напитките са от Domaine Boyar, а усмивките – от нас! Разбира се, и този After Work няма как да мине без свежи питиета и хубава музика, така че Stay Tuned за още инфо или направо идвай на място!

За още от същото – виж Go Guide After Work Social Club vol. 24 ни кани на танц със свободата

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *