Самота – начин на претопляне

Ако facebook пусне семеен статус Lonely, то той ще бъде най-предпочитаният, стига да имаме смелостта да се отбележим.

0 коментара Сподели:

Какво е да си самотен? Болест ли е? Състояние на духа ли е? Струва ми се, че много преиграваме. Дори в тълковния речник срещу самота не стои определение от сорта „чакаща жена с цигара в ръка в 2,30 вечерта“. Мислителите от БАН са определили самотата като „Уединение, прекарване без други хора, отсъствие на хора, на живи същества; пустош“. Ей това последното е леко притеснително, но във филмите след пустошта се появява по някой и друг оазис.

Самотата като оазис

Да бъдещ сам определено не е равностойно на това да си без гадже, нито пълните кръчми са синоним за хора, пълни с енергия за веселба.

Улиците ни са пълни, графиците ни са пълни, хладилниците ни са пълни.

Стените в домове и тези в мрежата са накичени до безобразие. Ние обаче сме малко опразнени.  Колко от колегите ви на работното ви място са ви споделяли, че искат да са сами. Може би повече от половината. Защото един от най-качествените съвети за всяка житейска ситуация е „по-добре да бъдеш сам, отколкото зле придружен“. Въпросът е дали можеш да си го позволиш.

Самотата като празник

И тази празнична поредица ни предложи многобройни снимки на несамотни хора, заобиколени от шумни компании и фалшиви пози. Много снимана любов, изобилие от сарми, но и много народсви сармите. Защото празниците през декември водят и своите равносметки заедно с менюто на масата. Роднините пък бяха приготвили тефтерите с редовните въпроси в стил ребус около сватбата, децата ти и новата работа. Все теми, за които май е по-редно да размишляваш и даваш отговор на спокойствие и в спокойствието на самотата.

Самотниците са интересна порода

Сигурна съм, че през 2018 да бъдеш сам ще бъде равносилно на комплимент.

Кога за последно (извън санитарния възел) остана сам?

Без телефон, без домашен любимец или вестник за другар? Най-вкусните ми кафета и питиета съм изпила сама. Съветвам те, когато се установиш на ново място или просто хей така се озовеш сам на познато старо, отиди и изпий едно самотно капучино със себе си, остави единственото разпенено да бъде хубавата пяна и просто помълчи със себе си. Ще забележиш много нови места, детайли, персони.

Самотата има граници

Често гледам на самотата като удобство, като на време за почивка и  чистота. В никакъв случай не подкрепям вечното самотно съжителство, ширещия се егоцентризъм и егоизъм на съвременния Хомо сапиенс. Но самотата трябва да поставя и граници. Бариери, които само  ти да преценяваш кога и пред кого да спускаш и вдигаш. Защото един от най-красивите житейски парадокси е, че всъщност най-самотните кътчета на душата ни са най-пълни.

Ето и нещо за моментите, когато нищо друго няма значение, освен че си ОК.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *