Захари Бахаров е Бае Славе в \“Чамкория\“ на Милен Русков

Премиерата е този месец в Театър 199

0 коментара Сподели:

След като "Възвишение" ни разходи достатъчно интригуващо и правдиво из историческите събития и ситуации, изградили историята на България по време на Арабаконашкия обир, и успя да отключи в нас цял спектър от емоции, едва ли можем да останем безразлични и незаинтересовани от следващия роман на писателя Милен Русков.

"Чамкория"! Въпреки че дебютира на книжния пазар едва преди половин година, представена в два тома от близо 700 страници, по неин сюжет след само няколко дни ще се състои и първата театрална постановка. Моноспектакълът ще бъде изигран от Захари Бахаров под режисурата на Явор Гърдев. Това, което ни очаква на сцената на Театър 199, е разходка във времето. Ще се върнем близо 100 години назад в дните на далечната 1920 година. Там някъде ще се запознаем с Бае Славе (Захари Бахаров), който е обикновен софийски шофьор с недотам обикновен поглед върху случващите се мътни събития на своето време. Няма да ни е никак трудно нито да се впуснем, нито да изминем успешно това пътуване – по време на цялата си 130-минутна игра героят ще разказва своята история и тази на градския бит с автентичния за двайсетте години софийски диалект.

Със сигурност този експеримент не само ще спомогне пълното потапяне в атмосферата, но и ще "разтегли" усмивките ни в залата.

В интервю на Диана Алексиева режисьорът Явор Гърдев споделя, че още преди да излезе "Чамкория", е попаднал на пилотен откъс в някой от литературните сайтове. Щом разбрал, че става дума за опита за атентат срещу Цар Борис III в Арабаконашкия проход, си представил Бае Славе, неговия цветущ и необуздан език, образните му разкази, характера, заинтригувал се напълно достатъчно, за да прочете романа. В театралната адаптация се наложило да се лишат от голямо количество важни епизоди, но, както казва режисьорът, включените фрагменти обезпечават въпросната липса и работят като единна цялост. Гърдев не отрича възможността всичко да може и да бъде направено по друг начин, но неговият избор, ставайки дума за сцена, а не за екран, е да фокусира вниманието върху един емблематичен персонаж. За четящата българска публика Бае Славе вече се е заселил във въображението, не е мимолетен образ в съзнанието. Чаровното му простодушие, изблиците на проницателност и интелект, тази съвкупност от качества бива заобичана и като такава към нея трябва да се подходи с доверие и любопитство и да бъде поставена на позицията на признатото достойнство.

"Че живеем некакси в тая злополучна България, понеже аз я мразим, обаче па я и обичам. Па защо я обичам, и с чук да ме удариш по главата, не моем да ти кажем! Аман от България, аман от тоя умерен пояс и от равномерното движение на Земята аман! Много тъп ми се види мене умереният пояс, па да не кажем и Земята! Само неодушевените неща може да са толкова тъпи, упорити и еднообразни. Извиневам се, обаче що за тъпо нещо требва да си, за да се въртиш милиарди години около една звезда?! Върти се, братче, милиарди години около една звезда! Па вземи мръдни се малко, мини нанекъде! Но не! Все едно и също до края на света! Ама тя буквално смета да прави едно и също до края на света! Неам думи!"

Духовитата личност на Бае Славе е извор на мъдрости, които е добре да чуем! Понякога един ужким най-обикновен шофьор на омнибус може да преобърне представите ни и за времето и за мястото, в което сме живели и живеем още.

Авторът на романа "Чамкория", който е адаптиран в предстоящия този месец моноспектакъл, е един от най-изявените съвременни писатели. Милен Русков е носител на множество награди за труда си, а творчеството му представлява най-значимият принос в областта на постмодерния исторически роман у нас.  

"Чамкория" може да гледате на 15, 16, 17 януари и на 6 и 7 февруари 2018 в Театър 199.

А ето и кои са 10-те филма на 2017.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *