\“Чудо\“- то да си добър човек

113-минутна история, разлюляваща емоции с истинността си, с участието на Джулия Робъртс и Оуен Уилсън те очаква в Дом на киното.

0 коментара Сподели:

В много случаи е достатъчно само да чуем, че Джулия Робъртс ще участва във филм, и вече сме готови да си купим билети за киносалона. За тази екранизация обаче е добре да обърнем внимание на трейлъра и съпътстващите го няколко реда информация. Не за друго, a защото историята е достатъчно интересна, вълнуваща и възпитателна както за нас, така и за децата. Особено ако са в училищна възраст и им се налага да се изправят сами в сблъсъка с непознати, без да държат нечия ръка.

"Чудо" (Wonder) представя една точно такава семейна история.

Главният герой Огъст Пулман (Джейкъб Трембли) е десетгодишно момче, което по външен вид се различава от останалите.

Родил се е с лицева деформация, претърпял е 27 тежки, задължителни операции, заради които през първите четири години от образоването си е учил вкъщи с помощта на майка си (Джулия Робъртс). Сега му предстои за пръв път да тръне на редовно училище заедно с връстниците си. Въпреки че детето има прекрасен характер, не е изостанало с учебния материал (даже напротив), интересува се от астрономия сериозно за възрастта си и мечтае да стане космонавт, осъзнава напълно риска от срещата, през която му се налага да се изправи. Стъпката е изпитание както за Оги, така и за цялото му семейство и лентата ни представя именно тази сърцераздирателна история, част от реалния живот на всяко семейство с подобен тип съдба. Филмът деликатно обрисува борбата, през която минават Пулман, и дава пример за това, какво е да си роден различен, какво е да си добър, да избереш да гледаш на живота през очите на душата си, какво е да си толерантен и най-вече как да се фокусираш върху истински ценното нещо в едно човешко същество.

Освен с Джулия Робъртс в ролята на Изабел, майката на Оги, филмът ще ни срещне и с Оуен Уилсън, отговорния и любящ баща Нейт. Той е единственият работещ в семейството и въпреки заетостта си и отговорността да се грижи за всички винаги успява да е до момчето си редом с Изабел. При нея ежедневието е сведено до грижите за Оги и сестра му. Тя отдава живота си изцяло на семейството и въпреки че е талантлив художник илюстратор с очевидна бъдеща кариера, прекъсва развитието си след появата на Оги на бял свят.

Филмът е създаден по едноименния роман бестселър на Ар Джей Паласио (R.J. Palacio) и е вдъхновен от една случайна среща преди десетина години.

Редейки се на опашка за сладолед заедно с двамата си сина, малкият от тях, тогава на възраст 3 години, забелязал в магазина дете със силно изразено лицево изкривяване. Синът на Паласио се уплашил и започнал да плаче. Реакцията на детето естествено смутила писателката и това я накарало дълбоко да се замисли как е правилно да се подходи в подобна ситуация, щом става дума за деца. Кай е точният начин да им се обясни, че няма нищо страшно, нищо, което да ги безпокои, че на тези деца не трябва да се гледа с друго око и с тях се комуникира както с всички останали. Така например главният актьор в "Чудо", Джейкъб Трембли, след като се "запознал" с героя, който предстои да изиграе и започнал да учи ролята си, специално посетил Children's Craniofacial Association, за да се срещне с деца със синдрома на Тричър Колинс – същия синдром, който има и Оги.

Сюжетът на "Чудо" е повече от вълнуващ. Актьорската игра също. Моментите, които разчувстват, не са един и два. Изводите, които ще направят зрителите, са си за тях. Със сигурност интересен ще бъде детският поглед върху екранизацията и последващият разговор с тях. Разговор за добротата – най-голямото качество в човека!

"Чудо" може да гледаш в Дом на киното на  9 и 10 януари.

Билети тук: 09.01.2018, вторник ,15.00 “Чудо” и 10.01.2018, сряда, 18:30 “Чудо“

Ето ги и 10-те филма на 2017.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *