10 от най-добрите готварски предавания, които да те вдъхновят

Откъде знаеш, може и да ти подскажат къде да добавиш тази меласа, която купи, без да знаеш за какво

0 коментара Сподели:
Gordon Ramsay

Обичам да танцувам с дървена лъжица в кухнята и да готвя вкусно, но не бих казала, че съм особено добра.

Последната ми карбонара се превърна в паста с бъркани яйца, а колко бананови хляба прегорих, преди да се усетя, че градусите на фурната ми са Целзий, а не Фаренхайт, няма да ви казвам. Не е нужно обаче да си виртуоз в кухнята, да режеш със скоростта на светлината, да се въодушевяваш от пресните продукти в магазина или да живееш за момента, в който таймерът отбележи последните секунди от приготвянето на перфектните яйца, за да гледаш кулинарни предавания. В този вид продукции има нещо хипнотизиращо, което вероятно е свързано с факта, че се излежаваш удобно, докато някой друг реже, запечатва и аранжира. А когато към това зрелище добавиш супена лъжица адреналин, щипка смях и чаена чаша гафове, рецептата обещава часове забавление.

Дори и да не те вдъхновят да започнеш кулинарна кариера,  могат да събудят желанието за експерименти в теб.

И откъде знаеш, може и да ти подскажат къде да добавиш тази меласа, която купи, без да знаеш за какво!

Julia Child: Cooking with Master Chefs

Няма как да говорим за кулинария,  без да споменем една от най-великолепните – Джулия Чайлд. През 1995 това предаване я среща с някои от най-добрите шеф готвачи по света, които гостуват в кухнята ѝ, а с уменията си тя показва на хората вкъщи как да използват по-специфичните им техники. Едни от най-известните лица, които можеш да видиш в епизодите, са Джаспър Уайт, Емерил Лагас, Жак Пепен и Лидия Бастианич, епизода, с който е номинирана за награда Emmy.

Hell’s Kitchen на Гордън Рамзи

Вярваме, че си добре запознат с формата, който от няколко години побългарихме. В нашия ефир надъханите млади готвачи са водени от строгия глас на шеф Виктор Ангелов, но в оригинал на високия стол на опита и професионализма стои не друг, а Гордън Рамзи. Риалити форматът има 20 сезона и не един spin off, а всеки, който някога е потапял пръст в тенджерата с такива предавания, го е виждал. Можеш да научиш много от Рамзи, който е доста краен в държанието си, но всичко е подплатено с причина.

MasterChef

Франчайзът е поредният, разпространил се извън държавата си на поява. През 2010 в САЩ започва излъчването на първи сезон на MasterChef , в чието жури влиза и гореспоменатият Гордън. Страстните претенденти за титлата се състезават в ежеседмични задачи, които ги учат на техники, бързина и прецизно изпълнение на задачи. Личен фаворит ни е Junior Edition-ът, в който има безброй комични ситуации.

The Great British Bake Off

Това предаване е най-добрата битка за печене, в която страстни любители се състезават за титлата най-добър любител пекар на територията на Обединеното кралство. Впоследствие започнаха да канят и супер много известни личности, което много вдигна рейтинга и забавния аспект на предаването.

Beat Bobby Flay

Излизаме от франчайз и риалити небосклона с едно малко по-специализирано предаване, което няма български вариант, но може да те научи на много. Боби Флей е един от най-известните готвачи в световен план, а това е само едно от предаванията, които изважда от престилката си. Има 30 сезона, в които кулинарни експерти се борят за ултимативното съревнование срещу Боби Флей.

Jamie: Keep Cooking and Carry On

Джейми Оливър е онзи готвач, който прави всяка задача в кухнята да изглежда като детска игра. В началото на пандемията от  Covid-19 започна това предаване, с което да насърчи домакините да разширят спектъра от умения в собствената си кухня. Рецептите са съобразени с ограниченията, наложени от извънредното положение, и могат да ти помогнат да се научиш да готвиш с лекота това, с което разполагаш в шкафа и хладилника.

Anthony Bourdain: No Reservations

Известен като bad boy готвач и автор на бестселъри, Антъни Бурдейн ни пренася на познати кулинарни точки и открива нестандартни скъпоценни камъни в стремежа си към най-доброто изживяване. По пътя Бурдейн предлага своята гледна точка както за храната, така и за местните обичаи, на които се натъква в пътуванията си. Ако обичаш да пътуваш, да изследваш нови и непознати вкусове, това предаване е за теб.

Martha & Snoop’s Potluck Dinner Party

Ако кажеш, че не си попадал на поне едно видео от приключенията на тези двамата в кухнята, вероятно няма да ти повярваме. Марта Стюарт и необичайният за кулинарно предаване събеседник – рапърът Снуп Дог, канят своите известни приятели в организирано от тях кулинарно забавление. Пусни си го, когато имаш нужда от малко смях, гарантирано няма да съжаляваш.

Salt Fat Acid Heat

Самин Носрат издаде книгата си Salt Fat Acid Heat и почти незабавно тя заля рафтовете на всички кулинарни ентусиасти. Разлиствайки страниците ѝ, можеш да откриеш толкова тайни от кухнята, че свят да ти се завие. След успеха на този така полезен наръчник Netflix създаде предаване с автора, в което той пътува по света и демистифицира тайните на вкусната храна. Издаваме ти, че има нещо общо с вкусовете, които се развиват с добавянето на сол, мазнина, киселина и люто.

Diners, Drive-Ins and Dives на Гай Фиери

Гай Фиери не е само щръкнала перхидролена фризура и ризи с пламъчета. Зад милата си усмивка той крие много знания и силни мнения за стрийт храната и културата на хранене. В предаването, което има завидните 42 сезона, Гай тръгва на пътешествие и посещава всевъзможни заведения за хранене, drive-in ресторанти и дайв барове, които са популярни сред местните жители в САЩ, и взаимодейства със собствениците, персонала и клиентите.

After Work Social Club: билетът ти за Ориент Експрес те очаква

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *