Събития за седмицата: 28.03-3.04

Претъркули се и трета глава от приключението, наречено 2022

0 коментара Сподели:
събития за седмицата

Последно време изкуството е нещо, което оценяваме все повече.

Човешките пориви да изливат енергията си в нещо, което да остане след тях, или да е толкова мимолетно като плие посредата на танцов пърформънс, успяват да ни извадят от сивотата на дните. С покачващите се температури, все по-уханните улици и раззеленяващия се пейзаж, те водим на разходка из най-вълнуващите събития за тази седмица. Идваш ли?

СТРУКТУРА PROJECT ROOM / Аксиния Пейчева. Приказка за края

Започваме културната си седмица във вторник с откриването на една изложба, която ще доведе след себе си много. В Галерия Структура започва поредицата „Анатомия на процеса“, а първо се сблъскваме с „Приказка за края“ – мултидисциплинарен проект на художничката Аксиния Пейчева, в който тя си сътрудничи с физика и инженер Мартин Йорданов и микробиолога Йорданка Дерменджиева. Работата създава предпоставка за диалог и обмен на една и съща визуална информация отново и отново между областите на визуалното изкуство, изкуствения интелект и микробиологията. Едно и също изображение – портрет на несъществуващ човек, генериран от изкуствен интелект, се рисува от художничката като класически портрет върху платно и след това се прехвърля чрез специално създадена матрица, захранвана с различни щамове бактерии, върху легло от агар, където те се развиват, за да възпроизведат портрета.

ART START 2022

За шеста поредна година Галерия Credo Bonum и Гьоте-институт България обединяват усилия за представянето на едни от най-интересните нови имена на сцената за съвременно изкуство в България. Всяка година изложбата търси нови подходи в търсенето и представянето на млади автори – било то с попълнения в кураторския екип или тематична рамка. Тази година кураторките Весела Ножарова и Стефка Цанева се обърнаха към преподаватели, галеристи, колекционери и културни мениджъри, за да предложат имена, които следят. Изложба и официално представяне на монографията с участието на Ясен Гюзелев. Изложбата може да бъде видяна до 1 април.

ПАСТЕТ – премиера | танцов пърформанс

В четвъртък в Топлоцентралата ти предлагам да гледаш „Пастет“ – танцов пърформанс, вдъхновен от разказа „Издръжливец на гладуване“ на Франц Кафка. Текстът разглежда гладуването като метафора за невъзможността на отделния човек да се свърже със заобикалящия го свят и усилието да се научи да живее с тази невъзможност. Артистите и хореографът изследват тялото като боксова круша за упражняване на постоянен контрол и запазване на статут. Последствията от нещата, които „преглъщаме“ като творци, компромисите, които правим като хора.

MusicRow & Friends

Петък е запазен за приятели, хубава музика и забавления. Откриваме се в Micro, където 1 април, съвсем не на шега, ни канят да отпразнуваме този социален феномен, както само те могат. За музиката ще се погрижат Emiliyan Ivanov, Mirco Cardella, Peter Petkov, Peter Hatman, Stephan Gee, Shenk и Victor Valora. Любимата Кърниградска ще озвучим със смях, ще оцветим с коктейли и ще разтърсим с изтъркани подметки.

С #TikTokShortFilm можеш да спечелиш 10 хиляди евро и пътуване до фестивала в Кан.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *