Непознатите иноваторки, които оставиха следа в историята

Неизвестните героини

0 коментара Сподели:

Те незаслужено са скрити зад сянката на някои известни мъже, въпреки че откритията им са абсолютно знакови.

От работата си по изчисленията на Аполо 11, през находки, изпреварили теорията на Дарвин, до структурата на ДНК и първата концепция на теста за бременност

– тези дами доказват, че са истински иноватори в своята сфера. И въпреки че светът обръща поглед към тях със закъснение – техните имена все пак остават в историята записани със златни букви.

Мери Анинг – жената и динозаврите

Natural History Museum (NHM), London

Мери Анинг е доста необичайна за времето си английска дама, която, вместо да пие следобедния си чай, предпочита да търси изкопаеми, свидетелстващи за праисторически живот. Колекционерка, търговец и палеонтолог, тя става известна като

„момичето, което на 12 г. първо откри динозаврите“

заради легендарните ù находки – първия правилно идентифициран скелет на ихтиозавър, първите два почти пълни скелета на плезиозавър, първият скелет на птерозавър и рибни вкаменелости. Говори се, че именно на нейните открития стъпва легендарната Теория на Дарвин за произхода на видовете.

Маргарет Хамилтън – повелителката на числата

Всички сме гледали филма Hidden Figures и най-после разбрахме откъде е вдъхновен той. Маргарет Хамилтън е момичето чудо на времето си – информатик, системен инженер и предприемач,

тя ръководи софтуерния екип на НАСА, който прилунява астронавтите.

Хамилтън и екипът ù предвиждат проблеми, които биха осуетили прилуняването на мисията Аполо 11, като благодарение на софтуера, разработен от нея, мисията завършва успешно.

Розалинд Франклин – мистериозната дама на ДНК

През януари 1951 г. Франклин прави вълнуващо откритие, че дезоксирибонуклеиновата киселина съществува в две форми: суха, определена като А, и течна – Б.

Една от уникалните ù рентгенови снимки, станала известна като „снимка 51“, изиграва ключова роля в идентифицирането на молекулата на ДНК.

Въпреки че Розалинд, заради откритието си, се излага на близо 100 часа рентгеново лъчение и по-късно заболява от рак на яйчниците – в крайна сметка, американските ù колеги Джеймс Уотсън и Франсис Крик използват не много колегиално нейната „снимка 51“ за основа на създаване на прочутия си модел на ДНК. Те представят „откритието си“ на 7 март 1953 г. и за него получават Нобелова награда за медицина през 1962-ра. И макар Франклин да е силно ощетена от историята, тя остава известна в света на молекулярната биология като The Dark Lady of DNA.

Маргарет Крейн – от майки за майки

Маргарет, като типична жена от Ню Йорк, обожава да разбива клишета. Тя е американски изобретател и графичен дизайнер, който създава първия тест за бременност за ползване в домашни условия през 1967 г. За прототипа, който прави в дома си, тя комбинира държач за кламер, епруветка, огледало и капкомер. Отначало индустрията, фармацевтичните компании и цялото лекарско съсловие са силно против да се продават свободно тестове за бременност, които са предназначени не за лекари, а за обикновения потребител.

Въпреки съпротивата Маргарет патентова своето изобретение, а първият тест е официално на пазара през 1977 г.

„Всяка жена има право да знае дали е бременна или не“, се казва в ранна реклама за теста, който жените „могат да направят сами, у дома, насаме, за минути“. И до днес това се отчита като най-знаковото откритие за ранна диагностика, а всички дами от горните редове заслужено се нареждат сред новите ни любимки, когато говорим за жени – истински вдъхновителки.

Интимната вселена в новото видео на Рут Колева

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *