Показваме ти най-знаковите арести в историята – познай защо?

Заради снощи интернет се напълни с мемета и коментари, а пък ние се разровихме в историята, за да ти разкажем доста по-зрелищни арести.

0 коментара Сподели:
Бойко Борисов арест

Малко след 22:00 ч. снощи Бойко Борисов беше изведен от полицаи от дома му в Банкя и откаран в Главна дирекция „Национална полиция“ в Младост.

Той беше арестуван заедно с други членове на бившите управляващи и задържан в рамките на 24 часа, като още не е известно конкретно обвинение. По повод всичко това цяла нощ социалните ни мрежи гърмяха от коментари, мнения и мемета. Случаят ни подсети за най-знаковите и грандиозни арести в света, които несъмнено останаха в историята.

Подреждаме ти ги в строен ред, а ти виж сам за какво говорим:

Нищо по-грандиозно от това – Ескобар

Единственото място в света, където престъпността управлява държавата, а не обратното е Колумбия. Земя на кръв и зрелища, тя помни такива моменти от своята история, че косите ни още настръхват. Естествено най-легендарното залавяне в света е на човек, смятан за недостижим. След като десетилетия Пабло контролира почти целия свят с наркобизнеса си, органите на реда решават да предприемат финален ход. В продължение на повече от 16 месеца Ескобар е преследван от колумбийските и американските власти. Пабло се опитва да води преговори с президента, като изпраща писмо, в което казва, че ще се предаде, ако му позволят да излежи присъдата си под домашен арест, иначе заплашва да предприеме една най-тежките бомбени атаки, които страната е виждала. Колумбия успява да върне семейството му, което той е изпратил в Германия, обратно в страната. По този начин властите се застраховат, тъй като знаят, че Ескобар няма да предприеме атака, знаейки, че близките му са в опасност.

На 2 декември, ден след 44-тия си рожден ден, Ескобар звъни на сина и говори от такси, като по този начин обърква своите преследвачи, които се опитват да го локализират чрез трилатерация.

В 15:03 ч. той спира и влиза в къща, продължавайки да говори със сина си по телефона. В този момент властите разбират, че сега е моментът. Те нахлуват в къщата, а Ескобар и телохранителят му произвеждат няколко изстрела, след което скачат през прозореца върху съседния покрив. Двамата са убити от властите, докато бягат. Ескобар е прострелян на три места, като единият куршум попада смъртоносно в главата му. Акцията е предвидена като арест, а не като убийство, но цяла Колумбия твърди, че полицията е искала да убие целенасочено Пабло. Със смъртта на най-влиятелния криминален престъпник в историята рухва и Меделинският картел.

Ал Капоне – камъчето обръща каруцата

Той е първият мафиот, който успява да натрупа милиони, възползвайки се от нелегалното производство, трафик и продажба на алкохол по време на Сухия режим. Той става легенда, а запазената му марка е използването на брутално насилие, за да се пребори с конкуренцията и затвърди лидерството си. В Касапницата на Свети Валентин през 1929 г. Капоне нарежда на своите хора да екзекутират седем души от конкурентна ирландска банда, които са разстреляни публично на улицата.

Това му печели прозвището „Публичен враг номер 1“ и води до обществен натиск, който принуждава властите най-накрая да вземат мерки срещу него.

Парадоксалното е, че в крайна сметка не убийствата или друго тежко престъпление го вкарват в затвора. Грандиозният му арест е извършен по обвинение за укриване на данъци. Осъден е през 1931 г. на 11 години затвор, но реално излежава едва 8 от тях заради влошено от сифилис здраве.

Лъки Лучано – арестуван, ама не съвсем

Лучано издига уличните банди в сложни организации със собствена йерархия и структура, които започват да имат истинско влияние и сила в САЩ. През 1931 г. той ликвидира тогавашния „капо ди тути капи“ Салваторе Маранцано и става глава на т.нар. Комисия – контролния орган на петте най-големи фамилии в Ню Йорк. Позиция, която му осигурява върховна власт. Лучано се издига до водач не само на най-силната фамилия в града, но се превръща и в посредник в отношенията между останалите мафиотски босове, които де факто стават негови подчинени. Много време отнема на властите да предприемат стъпки към арест, защото самата държава е силно обвързана с Лучано. Той плаща на политици, полицаи, адвокати, висши чиновници. Все пак полицията успява да го залови демонстративно в  дома му. Никой не може да повярва, че това изобщо се случва.

Едва през 1936 г. е осъден на 30 години затвор заради бизнеса си с проституция, но е пуснат по-рано.

Все пак след края на войната е депортиран в Италия, откъдето продължава да ръководи организацията си в САЩ до смъртта си през 1962 г.

Хоакин Гусман – Ел Чапо – беглецът

Най-известният наркобарон през новия век, който стана легенда, безспорно е Ел Чапо. За него дори бяха направени сериали, книги и песни, а някои го сравняват с Пабло Ескобар и Аурелио Касияс. Ел Чапо е бягал от затвора три пъти, а бягствата се характеризират със сериозна подготовка и прокопаване на километрични тунели. През 2016-а обаче той е зрелищно задържан.

Дори самата полиция си мисли, че няма да може да осъществи този арест.

Спец частите измислят сложна схема, в която са замесени двойни агенти, лица от контактната мрежа на Чапо и дори негови бивши любовници. За ареста се съобщава цели два дни по-късно от страх, че Чапо може пак да се измъкне. След като е арестуван за пореден път, го екстрадират в САЩ. Присъдата му е доживотен затвор без право на замяна заради трафик на наркотици, пране на пари и убийства. Ел Чапо е бивш лидер на картела Синалоа.

Мафията не се шегува

През 2011 г. полицията арестува 79-годишния мафиотски бос на известния сицилиански клан Корлеоне, описан в трилогията „Кръстникът“. Арестът се случва типично по италиански – грандиозно! За спецакцията полицията се готви почти половин година, а цялата операция е финалът на тригодишно разследване.

Задържаният Гаетано Риина е брат на бившия бос на Коза Ностра Тото Риина, който почина след излежаване на доживотни присъди в затвора като поръчител на десетки убийства.

Въпреки почти преклонната си възраст Риина е бил задържан по всички правила в град Мазара дел Вало, където живеел. Освен него са арестувани и още трима мъже – негови роднини, обвинени в изнудване и други престъпления. Въпреки световната си известност от години семейство Корлеоне продължава да играе централна роля в мафията.

Ако искаш да си в час с кино събитията – виж Накъде отива Батман?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *