Перфектен като Пабло

Замислял ли си се колко интересни, нетрадиционни и интригуващи мъже пристигат на този свят под името Пабло. Представяме ти три от най-добрите версии

0 коментара Сподели:

П като Пикасо, Пабло Пикасо

Цялото име на твореца с италианска фамилия е Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Киприано де ла Сантисима Тринидад Руиз и Пикасо. Кръстен е така, защото по негово време в Испания се смята, че дългото име носи късмет. За щастие в историята всички приемат френското Пикасо с ударение на О-то. От песни в нашия по-лек жанр до класически снобарски изложби, всички познават Пикасо. И има защо. Дори невъоръжено и любителско изкуствоведско око може да усети съвършенството и простотата в картините на Пикасо. Признавам си, че когато посетих Музея на Пикасо в Антиб (Южна Франция, място, в което живее и твори дълго), очаквах да видя много повече, да се натъкна на претрупани стени с картини и пищност. Но противно на това оказва се, че многоцветният Пикасо твори много повече в черно-бяло и за мое огромно щастие страни от абстрактността и се придържа към чистотата. Няма как да скрием, че всъщност един от най-популярните творци на ХХ век е наравно известен с творбите и с характера си. Още от ранна детска възраст Пикасо не проявява никакъв интерес към предметите в училище. Любопитството му се проявява само в часовете по рисуване. Родителите му забелязват таланта му, местят се в така известната напоследък област Каталуня, която по онова време е с много тесни връзки с Франция. Пабло успешно намира свой арт кръг там и не след дълго заминава за Париж. Бързо надушва, че това е неговото място.

Следват сини и розови периоди, бракове, преживява и двете големи световни войни. Всеки нюанс на битието се разлива и върху платната му.

По време на връзките му с едни жени картините са дори жизнерадостни, после идват и по-бурните връзки, и децата, а Пикасо развива четката си в кубизма.

Пъстрата биография на гениалния Пабло Пикасо е перфектно използвана за сюжет на сезон две на „ГЕНИЯТ“. Ако миналата година следяхме с интерес поредицата с историята на Айнщайн, то сега наред е Пикасо. А ако искаш да се доближиш още повече до ежедневието на Пикасо, от тази година вилата му в Мужен, недалеч от Кан, където художникът живее повече от 12 години, освен че е обявена на търг и може да бъде закупена, е отворена и за посетители.

П като Пабло Неруда

Не вярвам, че има жена, която не иска да направят с нея онова, което прави пролетта с черешите. Магьосникът на думите Пабло Неруда по паспорт всъщност се казва Рикардо Елиесер Нефтали Рейес Басоалто. Не става ясно защо е избрал за артистичен псевдоним точно Пабло, но няма спор, че името гали ухото и е идеално за творец. Неруда не се изявява само в попрището на писател. Той е известен дипломат, политик и дори кандидат за президент. Чилийците освен божествените сортове бели вина са дали на света и този властелин на поезията.

Самият Маркес се вдъхновява от него и го определя като най-великия поет на ХХ век на всички езици.

Работата на дипломат дава на Неруда възможността да учи и практикува множество чужди езици. Интересен факт е, че през 1962 в една от залите на Софийския университет в България Пабло Неруда прави четене пред българи. Искрено им завиждам за щастието да живеят и да се докоснат до изтънчения изказ на Пабло Неруда. Трудно е да се каже коя е най-добрата творба на Неруда, но никой не може да оспори, че той е майсторът на любовната поезия. И както този вълнуващ Пабло мъдро заключава: „Ако нищо не може да ни спаси от смъртта, нека поне любовта ни спаси от живота“.

П като Пабло Ескобар

За кратко киноманите се колебаеха историята на кой точно Пабло са избрали да изиграят идеалната двойка Пенелопе Крус и Хавиер Бардем. Да! Спрели са се на Пабло Ескобар. За някои страшилище, за други – герой. Филмът Loving Pablo е провокиращ, копродуциран от Ню Бояна филм студиос и със заснети сцени в нашата родна България.

Биографията на Ескобар е филмирана и разказвана множество пъти. Започнал тъмния бизнес като крадец на коли и превърнал се в най-знаковия наркобарон, чийто образ е един от най-татуираните, с последователи и привърженици по целия свят.

Това е накратко Пабло Ескобар. Неговата El Cartel de Medellinе е групировката, която владее кокаиновата мрежа в САЩ, Мексико, Доминикана и Пуерто Рико. Без много усилия Ескобар успява да си спечели и депутатско място в Камарата на представителите на Конгреса на Колумбия. Легендите за своеобразния Мутродисниленд, построен от него в имението му, всъщност до една се оказват верни и потвърдени от сина на Пабло Ескобар. Пабло Ескобар-младши преди няколко години издаде биографична книга, в която разказва живота на баща си през неговите очи. Въпреки близките отношения на Ескобар с властите схемата рухва. Негодуванието на гражданите срещу наркогвардията му принуждава колумбийските власти да повикат на помощ за залавянето му и американците. Пабло е притиснат до стената, тъй като органите на реда залавят семейството му. Единствената слабост на наркокраля. Екшънът по залавянето му завършва с неговата смърт. А дали след нея наркосветът става по-малко опасен за колумбийците, помислете след филма Loving Pablo.

… А ако някъде срещнете някой Пабло, там някъде по пътя, то бъдете сигурни, че той идва от южна земя, във вените му тече топла кръв и със сигурност е орисан на таланти.

Още една интересна и вдъхновяваща личност е рожденичка днес. Прочети повече тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *