Събития за седмицата: 14-20 март

0 коментара Сподели:
събития 14-20.03

Тази седмица се възползваме максимално от факта, че времето нашепва пролет, а културният живот в столицата процъфтява с първите поникнали кокичета.

Започваме от вторник в Съюза на българските художници, където ще се запознаем отблизо с творчеството на Христо Берберов, и запълваме дните ти чак до неделя, когато те хващаме за ръка и отиваме на театър в Yalta Art Room! За всичко, което седмицата ни предлага, чети надолу

Представяне на монографичното издание „Отзвуци. Христо Берберов и неговото наследство“

Отбелязваме средата на месеца с представянето на една книга, чиято корица е не по-малко красива от това, което ни очаква вътре. Творчеството на Христо Берберов е емблематично за българското изобразително изкуство. Колективната монография за художника ще бъде представена от авторите Анжела Данева, Елисавета Станчева и Владимир Димитров, а домакин на събитието е Съюз на българските художници. В представянето ще участват и Лаврен Петров – инициатор на проекта, доц. д-р Ружа Маринска – консултант на проекта и художникът и дизайнер на изданието и изложбата – Дея Вълчева.

The Memory Remains

„Блажени са онези, които забравят,“ казва Ницше – и е прав, поне от еволюционна гледна точка. Забравянето поддържа баланса между способността ни да формираме детайлни спомени за средата и да генерализираме, извличайки сходствата между различни ситуации. То е ключово за моделирането на нашето поведение. В сряда се насочваме към Terminal 1, където с биолога Богомил Пешев ще разберем какво вече знаем за забравянето и кои са най-интересните въпроси, свързани с този мистериозен процес.

Изложба „Pop Art“ във Vivacom Art Hall Oborishte 5

Петъчния After Work започваме с една изложба! Поп Арт“ течението е художествено движение и възниква през 50-те години първо в Англия, след това в САЩ. Концепцията му се изразява в това, че то не се отнася толкова до самото изкуство, колко до нагласите, усещанията, тенденциите, случките, които са довели до него. Поп Артът често взема като свои образи и обхваща теми от масовата култура – рекламата, комикси, етикети и лога на продукти, които фигурират видно в поп изкуството. В изложбата ще можем да видим творби на световните имена творили в течението “Поп арт” като Анди Уорхол, Рупърт Смит, Джим Дайн, Робърт Марс и др., а български представител, е Евгени Йонов.

Isterika: Balearic Banana (Berlin), Annna & Vasil Vladimirov

След Vivacom Art Hall се отправяме към Micro за едно издание на Isterika, което ще помним дълго! Любимото парти този път ни среща с едно типично за духа на партито берлинско дуо Balearic Banana.  Местните ни приятели Annna & Vasil Vladimirov ще ни подгреят за еклектиката на германците, а след тях ще се присъединят към еуфорията, за да приключи вечерта подобаващо. Очакваме с нетърпение да видим какво ще се случи под диско топките на Micro.

„Хляб в джоба“ от Матей Вишниек

И за финал, но определено не на последно място, в неделя отиваме на театър. В Yalta Art Room ще можем да гледаме „Хляб в джоба“ – едноактна пиеса – фантазия, в която драматичният материал е съсредоточен върху кризата със захвърлено в кладенец куче и виновниците за неговата съдба. Двама мъже „по средата на нищото“, наведени над изоставен кладенец, ще запленят вниманието ни за час и половина.

Ако искаш да си в час с кино събитията – виж Накъде отива Батман?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *