7 филма, в които Робърт Патинсън доказва изключителния си актьорски талант

Любимите ни роли на най-новия Батман

0 коментара Сподели:

Робърт Патинсън отдавна излезе от клишето на сладникавия вампир-романтик от сагата, белязала цяло едно поколение мрачни тийнейджъри. Говорим, разбира се, за Twilight и това ще е първото и последно споменаване на поредицата тук.

Причината е, че с годините Патинсън многократно се доказа като гъвкав, интересен, харизматичен и дързък актьор.

Ролите, които избира, са предизвикателни и различни една от друга. По този начин окончателно премахва всякакво съмнение в диапазона на таланта си.

Обърни внимание на широкия обхват от акценти, които Робърт овладява с лекота: от южняшкия завалян говор в The Devil All the Time през твърдия британски акцент в Tenet до шантавия моряшки диалект в The Lighthouse. Едно е сигурно – с всяко ново начинание актьорът ни изненадва приятно, докато с интерес следим кариерата му в независимото кино.

Кои са филмите, в които майсторството на Робърт Патинсън блести най-ярко?

The Batman

Естествено че започваме с най-новото. Все пак още ни държи вълнението от премиерата.

Добре де, може би Патинсън е оставил вампирите зад гърба си, но в лентата на Мат Рийвс малко или много се завръща към прилеповата си природа. Като добавиш тъмния грим около очите му в някои сцени, почти получаваш носталгия към добрите стари времена.

Шегата настрана – филмът е впечатляващ с чупещата жанра естетика, заплетения си сюжет и умелата си режисура.

Метафорично казано, костюмът на Батман пасва на Робърт Патинсън като по мярка. Нещо повече, личната му актьорска интерпретация добавя у супергероя истински заплашителни нотки, премерена лаконичност и убедително внушение за непоклатим авторитет. Чаровен, мрачен и загадъчен – това описание отива на Брус Уейн като на никой друг, още повече когато го изпълнява Патинсън.

The Devil All the Time

В нажежената драма на Антонио Кампос Робърт Патинсън застава рамо до рамо до Бил Скарсгард, Том Холанд и Себастиян Стан, за да ги засенчи с невероятното си превъплъщение в налудничавия пастор Престън Тийгардин.

Гласът му е практически неразпознаваем, а излъчването му ни кара да потръпнем.

Действието се развива на няколко пласта и се разгръща постепенно в рамките на 20 години до вълнуващата си кулминация. Предупреждаваме те, че историята прави завой в мрачна посока доста бързо, а филмът не страда от липса на шокиращи сцени. The Devil All the Time е задълбочено изследване на най-тъмните кътчета на човешката психика.

The Lighthouse

Робърт Егърс е истински виртуоз в хорър жанра. Още с дебютния си филм The VVitch той се отличи като едно от обещаващите нови имена в съвременната режисура, а с The Lighthouse категорично затвърди позицията си. Нестандартният му поглед, смайващата кинематография и смътното усещане за надвиснала опасност са добри предпоставки за създаването на качествено кино, а

тандемът Уилям Дефо – Робърт Патинсън е последната капка гениалност.

Двамата актьори си партнират с почти невиждана динамика. Прогресивно все по-клаустрофобичната обстановка на самотния фар, в който героите прекарват дните си, е толкова нагнетена до голяма степен благодарение на таланта на Патинсън и Дефо. Докато двамата бълват обиди на моряшки сленг, малко по малко биват повлечени в заешката дупка на лудостта. Филмът не е за гнусливите, но е истинско постижение в модерното киноизкуство.

Tenet

Последният заплетен трилър на Кристофър Нолън има всички типични за легендарния режисьор компоненти: научнофантастичен елемент, оригинална концепция, епични екшън сцени и не на последно място страхотен актьорски състав. Джон Дейвид Уошингтън поема главната роля, а Робърт Патинсън се присъединява към мисията му, която преобръща представите ни за времето.

Патинсън и Уошингтън са наистина чаровно дуо, а комплексните бойни сцени са предизвикателство, с което актьорите се справят майсторски.

Можеш да си представиш колко е сложно да изиграеш цели каскади наобратно.

Това обаче очевидно не е препятствие пред способностите на Робърт.

High Life

Филмът на френската режисьорка Клер Дени разглежда едно потенциално бъдеще, в което затворниците излежават присъдите си в Космоса. Не само това, но престъпниците се превръщат и в обекти на научни експерименти, с които да допринесат за бъдещето на човечеството.

Героят на Патинсън Монте е част от такава група, а целта на изследването е да се тестват условията на зачеване на дете в близост до черна дупка.

Разбира се, нещата не протичат по план и героите постепенно затъват все повече в отчаяние, предателства, лъжи и насилие.

Good Time

Кони (Робърт Патинсън) и брат му Ник, който се бори с психични проблеми, загазват яко след провален опит за обир на банка. В паниката Ник бива заловен от полицията, а за да го освободи, Кони спешно трябва да намери 10 000 долара.

Познавайки избухливия нрав на брат си, той е готов на всичко, за да открие парите и да плати гаранцията му, преди Ник да попадне в ситуация, която може да струва здравето и дори живота му.

Филмът е динамичен и напрегнат, но и емоционален и човешки. Патинсън изпълнява ролята с емпатия и достоверност, присъщи само на най-добрите професионалисти.

The King

Филмът на Дейвид Мишò е базиран върху няколко пиеси на Шекспир и разказва епичната история на британския владетел Хенри V. Изпълнява го не друг, а Тимъти Шаламе, а срещу него застава Патинсън като дофина на Франция.

Галантният му маниер, докато сипе заплахи с убедителен френски акцент, е също толкова смущаващ, колкото ролята му в The Devil All the Time.

Ако се чудиш какво да гледаш и искаш да се увериш в твърденията ни сам, подсказваме ти, че военната историческа драма е в Netflix.

5 неща, които не знаеш за Зоуи Кравиц

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *