Магията на Квартал-а

Потапяме те в стара София

0 коментара Сподели:
Квартал фасада

Старият Еврейски квартал, или районът, закътан между булевардите „Дондуков“, „Васил Левски“, „Сливница“ и „Мария Луиза“, е истинското културно бижу на града ни, което категорично определяме за най-старата и архитектурно красива част на София. Неслучайно те хващаме за ръка и те разхождаме тук през февруари, за да си набележиш маршрути за наближаващата пролет.

Любовта дебне зад всеки ъгъл, а ние ти показваме с кеф къде да я разходиш!

История, която трябва да бъде разказана

Атмосферата в квартала напомня леко на „Безкраен празник“ на Хемингуей и времето, когато Париж е градът на бохемите, интелектуалците и хората на изкуството. Точно както там, в квартала всяко ъгълче е история, а всяка сграда – паметник на отминала епоха. В единия край на района стои изящният Лъвов мост. Мостът преминава над Владайската река и е разположен на кръстовището на бул. „Мария Луиза“ и бул. „Сливница“, като свързва Централната жп и автогара с центъра на града. Предшественикът му, Шареният мост, е съграден от богатия софийски турчин Халил Сали Ефенди, който заръчал от едната му страна да стои надпис: „С време продадох, мост създадох“, а от другата да има нравоучение от Корана:

„Където няма мост – съгради мост. Където няма чешма – съгради чешма“.

В духа на турската архитектура мостът бил нашарен с червени и жълти линии. Красавецът Лъвов мост всъщност се появява след него, като проектът е дело на фирмата „Братя Прошек“ и струва огромните по това време 260 000 златни лева. Мостът е открит през 1891 г. и е украсен е с четири бронзови фигури на лъвове, изработени от виенската фирма „Филип Ваагнер Биро“.

Именно Лъвов мост през 1930 г. е тържествено украсен с триумфална арка за посрещането на царската двойка младоженци царица Йоанна и цар Борис III за най-бляскавата сватба на века. Тук са още редица сгради, представители на ар деко, както и сградата на Търговско дружество „Феникс“, която е представител на монументалната обществена архитектура между двете световни войни. За съжаление от нея изчезва позлатеният феникс откъм бул. „Дондуков“.

Атмосфера, която трябва да бъде опитана

Днес кварталът и особено районът около Женския пазар е нашето любимо средище в града. Частта около пазара е приютила през годините евреи, емигранти и преселници, които са белязали всичко тук с мултикултурен привкус. На и около Женския пазар можеш да се разходиш сред десетки магазинчета с подправки, да опиташ разкошна арабска кухня, да се запознаеш с фермери, занаятчии и да посетиш чисто новите барове и ресторанти, които никнат тук като гъби неслучайно.

Артисти, художници, майстори на бижута и малки ресторантьори отдавна са усетили потенциала на този район и залагат на него, за да отворят страхотните си крафт локации.

Ела на място и опитай разкошен занаятчийски хляб, космически хумус, традиционна баклава, домашна бира и какво ли още не, което небцето ти желае. Светът с всичките му мултикултурни особености определено е събран наоколо и те чака да му се насладиш. Не се бави, а и набележи си любовни маршрути! Тук ги има в изобилие.

Не покоряваме планината, а самите себе си

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *