„След репетицията“ театърът оживява

Премиера на нова постановка в Театър Българска Армия

0 коментара Сподели:

Пиесата на Ингмар Бергман „След репетицията“ заживява новия си живот на сцената на театър „Българска армия“. Изящният Валентин Ганев събира на сцената Веселин Ранков, Стефка Янорова и Гергана Плетньова и тримата заедно започват нежно, бавно и театрално да се обичат и мразят. Да обичат и мразят театъра. Докато накрая не изгорят изцяло и не остане само чистата и неподправена обич към сценичното изкуство.

На пръв поглед историята е за един режисьор и две актриси. Но театърът никога не е разказ на пръв поглед. Реалността, сънят, споменът, мечтата. Вечните врагове и вечните приятели.

Изправен пред непосилността на живота, и ти се бориш със своите демони и губиш същността си.

Оставяш я скрита зад чуждото удобство. Зад алтернативната реалност на личността, която развяваш непоколебимо пред околните. Нима не е най-лесно винаги да отговаряш на очакванията на хората? Желаят целувки, даваш. Желаят да се зарадваш на подаръка, радваш се… а Азът? Къде ти остава Азът?

Животът след репетицията е живот след живота. На прашната сцена край мъртвите декори, които, изтощени от игра, сякаш са отпуснали телеса на дивана и пушат цигара… След репетицията всички въпроси дращят с нокти по мозъка и се опитват да отворят вратите на съзнанието. Там, където са скрити всички призраци на старите любови, белезите от смеховете и раните от сълзите. А в живота ние все сме на репетиция. Все не оставаме сами на бюрото с глава, тежко отпусната и заровена в ръцете. Не се връщаме към демоните от миналото и не пускаме въжето, за да паднем на дъното – онова дъно, което е своеобразна зона на комфорт. Където послушно са поседнали всички кошмари и ужаси.

Всички несбъднати целувки и неизказани признания… писмата, чиито чернови събират прах в бюрата на умовете ни.

„След репетицията“ е театър след театъра. Живот след живота. Глътка въздух след въздуха. Представление, което напряга с тишината си и опитомява с болката си. Неудобно толкова, че чак комфортно. Пиеса, която трябва да бъде изживяна и изстрадана. Любов след омразата.

Вземи си билет. Бързо.


27 януари събота| 19.30 часа Камерна сцена "Миракъл"
06 февруари вторник| 19.30 часа Камерна сцена "Миракъл"
23 февруари петък| 19.30 часа Камерна сцена "Миракъл"
27 февруари вторник| 19.30 часа Камерна сцена "Миракъл"

Ето и нещо от EXIT – 5 фестивала на цената на 1.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *