Събития за седмицата: 21-27.02

0 коментара Сподели:

Тази седмица презареждаме чакри с най-готините събития след работа. Положението си става отвсякъде международно, като отваряме поглед към света. Още от началото на седмицата се настройваме на честотите на Бойс с една от най-яките изложби в Националната галерия, а по-нататък продължаваме седмицата с филми, живопис и щипка кич.

Искри на въображението. На честотите на Бойс. в Квадрат 500

През 2021-ва Германия и светът отбелязаха 100-годишнината от рождението на Йозеф Бойс. В Германия инициативата beuys2021 имаше за цел преди всичко да постави въпроса дали идеите му са актуални и днес и какво е неговото наследство за германското и световно изкуство. В България въпросът беше – кой е Йозеф Бойс и какво общо има той с българското изкуство? А именно – визионер, който вдъхновява. Той посвещава цялата си енергия да насочва трансформиращата сила на изкуството, за да въздейства на обществото, като развива идеята за социална скулптура.  Изложбата излиза от традиционно обособените зали за временни ескпозиции в Квадрат 500 и „завладява“ нови пространства, включително и чрез намеси в постоянната експозиция. В рамките на изложбата ще се проведе и съпътстваща програма с прожекции, лекции, пърформанси и турове.

БЕНЕДЕТА (BENEDETTA) в Общински културен институт Дом на културата Красно село

Разказахме ти за този филм, когато се състоя премиерата му, и ако тогава си го пропуснал, ти препоръчваме този път да не правиш тази грешка. Сюжетът на „Бенедета“ е базиран на книга на Джудит К. Браун – един от най-ранните документи за хомосексуална връзка между жени в съвременната западна история. Пол Верховен проявява творческа свобода при „адаптирането“ на текста, но основните елементи остават непроменени. По думите на режисьора: „Не разбирам как нещо, което се е случило, може да се нарече богохулство.“ Все пак едно от най-запомнящите се допълнения на Верховен е дървената статуетка на Девата, която намира много недевическо приложение нататък в историята. Но няма да ти издаваме повече…

We Like Kitsch в TELL ME

Местим се на честотите на интергалактически преживявания сJulieta Intergalactica, Charlie и Nasso Ruskov, които отново ще превземат любимото столично пространство, което приютява всяко наше желание за парти. Ако имаш нужда от описание на събитието, организаторите са се постарали то да е достатъчно красноречиво – Flamboyant camp deviant libidinous elegant suave lascivious outrageous… Ние следваме белия заек и отиваме, надяваме се да се видим там!

Йордан Парушев пренася живота в галерия Арте

„Пренасяме живота“, така както Парушев пренася духовната памет в своите произведения, така както съдбовно се случва тази изложба – закъсняла, защото приживе не успява да се осъществи. Така както духът и творческата сила на изящния и силно индивидуален художник се пренася в камерното пространство на Арте.

Ако си на културна вълна виж още – 8 нови музея, които отварят врати през 2022

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *