8 нови музея, които отварят врати през 2022

Какво ново в света на изобразителното изкуство и науката?

0 коментара Сподели:

От началото на пандемията до сега много от световните музеи до голяма степен се пренасочиха към онлайн пространството. Виртуалните разходки из Лувъра и галерия Уфици са страхотна екстра за тези, които нямат възможност да пътуват, но времената на дистанционните експозиции постепенно вече отминават.

Каквото и да си говорим, започва да ни липсва проскърцващият дървен под в музейните зали, ароматът на нанесен преди векове лак и дори нетърпеливото чакане на опашка пред входа.

Тази година обещава промяна. Не само че големите експозиции отново са достъпни за туристи, но по света отварят и множество нови музеи, които си заслужава да посетим. Кои локации ще изникнат на световната карта на изкуството през 2022?

Grand Egypt Museum (Гиза, Египет)

Ако планираш пътешествие до пирамидите към края на годината, не пропускай да разгледаш и най-големия музей, посветен на една единствена цивилизация. В новия Grand Egypt Museum, построен в непосредствена близост до най-известните египетски забележителности, се помещава и

прословутата маска на Тутанкамон.

Освен нея в експозицията са включени и 5000 артефакта от гробницата на фараона.

Това е акцентът на колекцията, но далеч не е всичко – в сградата са изложени над 50 000 образци на богатата древноегипетска култура. Сред тях са 87 гигантски статуи на владетели, които ще украсяват централното стълбище, и най-старият напълно запазен кораб – Слънчевата ладия на Хеопс.

Музей на модерното изкуство (Истанбул, Турция)

Време е да подновиш паспорта си, защото край Босфора те очаква чисто нов комплекс за съвременно изкуство.

Сградата е проектирана от легендарния италиански архитект Ренцо Пиано и разполага с киносалон, дизайнерски магазин, библиотека и няколко зали за събития.

Истанбулският Музей на модерното изкуство съществува от 2004, но през 2018 колекцията е преместена в сградата на Union Française, докато трае реновирането. Тази година експозициите най-сетне се завръщат на оригиналната локация, а новият им дом е дело на същия ум, сътворил пространството на музея „Орсе“ в Париж.

Sydney Modern (Сидни, Австралия)

Друг музей за изкуство, който през 2022 се сдобива с нов вид, е Art Gallery of New South Wales. Комплексът, разположен край градското пристанище, празнува 150 години от първоначалното си създаване с разширен кампус и открит парк за скулптури и инсталации.

Новата му сграда Sydney Modern разполага със 16 000 квадратни метра изложбено пространство, в което са показани произведения на местни творци и изкуство от Югоизточна Азия.

Благодарение на екологичната си инфраструктура музеят се слави като една от най-природосъобразните сгради в Австралия.

Nasjonalmuseet (Осло, Норвегия)

Nasjonalmuseet също е изграден с мисъл за природата. Неговите впечатляващи 52 000 квадратни метра площ имат минимален въглероден отпечатък и използват екологични източници на енергия.

Несъмнено фокусът на цялата колекция пада върху Писъкът на Едвард Мунк.

Други платна на прочутия норвежки художник също са част от експозицията. Те обаче са само няколко от 10-те хиляди платна и пластики, събрали на едно място всеобхватната история на изкуството от древността до съвремието. Все пак това е най-големият музей за изкуство на Скандинавския полуостров.

ReefLine (Маями, Флорида, САЩ)

Като заговорихме за екология, няма как да пропуснем това вълнуващо подводно преживяване. ReefLine не е музей в традиционния смисъл – това е 11-километрова експозиция от инсталации, чиято цел е да послужат за изкуствени рифове.

След поставянето им скулптурите се превръщат в нов дом за застрашени видове риби, корали и други морски обитатели.

Вече е известна първата от инсталациите: 22 циментови автомобила, които ще могат да бъдат видени от гмурци и арт любители. Подводният скулптурен парк ще бъде достъпен от лятото, така че грабвай шнорхела.

Museum of Broadway (Ню Йорк, САЩ)

Потапяме се в магията на Бродуей в този интерактивен музей. Това е първата перманентна експозиция, която разказва богатата история на нюйоркската театрална традиция.

Посетителите стават част от магията чрез интерактивни инсталации и видеоматериали, а обособен сегмент от изложбата е посветен на създаването на най-знаковите мюзикъли.

Костюми и реквизит от популярните представления също ни предлагат единствен по рода си поглед зад кулисите на бродуейската сцена.

Музей на бъдещето (Дубай, ОАЕ)

Дубай така или иначе е достатъчно футуристичен, а новият музей направо ни пренася в друго измерение. Не си представяйте летящи коли и андроиди. Бъдещето, запечатано в елегантната ултрамодерна сграда, залага на перспективите.

Чрез иновативните методи на съвременните технологии се разглеждат теми като глобалното затопляне, космическото пътуване и съхраняването на природното богатство.

Ако се чудиш какво да очакваш, просто прегледай уебсайта на музея. Дори само краткият поглед към бъдещата експозиция обещава грандиозно преживяване и чувство за баланс между технологиите и природата.

Музей на роботиката (Сеул, Южна Корея)

Ако все пак бъдещето не ти се струва завършено без роботите, хващай самолета към Южна Корея. По-впечатляващият детайл в концепцията на музея е неговата направа:

във всеки етап от конструирането му са замесени роботи – от дизайна до построяването на самата сграда.

Гостите на Музея на роботиката ще вникнат в спецификата на изкуствения интелект, ще се сблъскат с реалистични холограми и ще се пренесат във виртуални реалности. Организаторите планират и специализирани курсове за желаещите да се усъвършенстват професионално в областта.

Виж за какви други културни събития да следиш през годината.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *