5 мита за европредседателството

Европейските чиновници ще прекарат в София 6 месеца

0 коментара Сподели:

За тяхно и наше съжаление всички делегации имат определена програма и време за  престой, който обикновено е в рамките на няколко дни до седмица и изцяло съвпада с предвидените кръгли маси и срещи. Да, тъкмо да свикнат с шопската и ракията, и идва време да си стягат куфара наобратно. Това, че ротационният принцип на председателството отрежда за страната ни 6 месеца ръководни административни функции, абсолютно не е еднозначно на новините в стил „Брюксел се премести в София“. Редно е да спрем да живеем със заблудите, че сме единствени, тъй като, откакто има съюз, съществува  и редът на председателствата.

София ще бъде блокирана за 6 месеца

Отново фалшива новина. Да, по време на срещите достъпът в определено каре в центъра на столицата ще бъде ограничен. Но тези охранителни мерки се вземат и по време на много други посещения на различни чуждестранни делегации. Различни проучвания дори показват, че по време на събитията около европредседателството в други държави членки местните граждани често дори не разбират, че всъщност подобни срещи се състоят. Явно добрата организация е мисия възможна. А и лека чистка от автомобилните газове точно в центъра никак не би била излишна.

Клипът, промотиращ страната ни, е твърде туристически

А какъв да бъде? С какво да се похвалим на света?

Тук не бива да забравяме, че на видеото е предназначено да събира гледаемост извън българската публика.

Това че ние за щастие сме дълбоко запознати с природните ни красоти и традиции, е прекрасно, но не можем да се сърдим, че авторите на видеото са ги избрали за основен мотив.  Току-виж се отвори шанс да увеличим туристите си. Какво друго можем да постигнем с едно видео? Да убедим французи и германци, че нашата държава е най-старата ли, или че са ни малко парите? Първо трябва да ги доведем на място и след това, сигурна съм, отново ще се върнат.

Само у нас председателството е съпровождано от протести

Отново пълен мит. Протестърите от всички страни са винаги готови да се изявят. Почти навсякъде в чужбина се протестира дори много повече, отколкото у насАз също съм градски човек. Но трябва ли темите от сутрешното ни кафе да бъдат използвани за облагородяване на нечии банкови сметки. Дали това е правилна стратегия или не, е тема твърде субективна. Чудесно е да излезеш и да викаш с цяло гърло, дори хей така, за кеф, но все пак не бива да забравяме, че би било чудесно да сме запознати с проблема, за чието благо скандираме. Положително е да се чува и вижда гражданска реакция, за да може да постигнем така жадувания контрол.

Едно председателство ще промени облика на страната ни

Ех, така ми се иска. Още по-натъжаващи са данните за цялостната работа по време на срещите, свързани с председателствата. За съжаление все по-рядко заседаващите успяват след подобен род събития да създадат нова директива или регламент, които действително да покачат качеството на живот на еврогражданите.

Данните от ниската избирателна активност по време на всеки следващи евроизбори също натъжава и обезпокоява.

Консуматорската ни нагласа за съществуване така ни е завладяла, че наистина по-често само псуваме, без да гласуваме, а голяма част от обществото живее в пълно информационно затъмнение и не знае що е то Европейски съвет, Европейски парламент и т.н. Наскоро дори се запознах с 24-годишно момиче, което не бе чувало  дори партия ДПС?!! Нуждата от гражданско образование е крещяща, а липсата му, съчетана с пълната ни незаинтересованост и апатия лесно се прехвърлят върху всичките ни близки, роднини, познати и най-вече деца и устойчиво задълбочава проблемите ни.

… Но Европа я има за щастие. Не само като континент, като история, като култура. А като дух. Единственото, което можем да направим, е да ѝ помогнем да продължи да заседава, за да не се превърне само в един вечен мит.

Спечели си двойна покана за парти в събота.                                                                                   

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *