Тримата мускетари от HiCast за най-интересното от света на иновациите

0 коментара Сподели:
hicast

Да се запознаеш с хора, които отдавна е трябвало да познаваш, и да получиш отговори на въпроси, които не си си задавал до момента, а е трябвало. Подкастите са вселена от необятни знания, а в последно време примерите на родна земя не отстъпват по качество и интерес на тези, които наложиха формата в световен план.

Като лесен начин да получаваш знания, докато си в движение, шофираш, готвиш или се чудиш какво да правиш в този живот, те се превръщат в основен източник на новини, знания и развлечение за заетия предприемач и дори за обикновения човек. Днес те запознаваме с мускетарите, които стоят зад един от любимите ни подкасти в мрежата HiCast – Стоян, Хели и Геро. Подкастът, осъществен с подкрепата на PokerStars, е седмичен, а екипът е част от HiComm и определено има поглед над индустрията.

Ако искаш винаги да си в час с най-интересното от света на технологиите, науката, иновациите, игрите и филмите –

можеш да откриеш HiCast във всички стрийминг платформи Spotify, Soundcloud, Apple Podcasts, Pocket Casts, Google Podcasts и т.н.

Опиши ни как започва един твой ден.

Стоян: „С виенска кифла, с каничка кафе.“ Шегата настрана, но наистина – когато не съм на работа, първото нещо е да се разсъня, а към аромата на кафето съм пристрастен. Вземам чашата, сядам на компютъра си и пускам да „слушам“ новините от сутрешния блок, докато се разсънвам. Проверявам и пиша мейлове, чета бюлетини, гледам кой ми е писал остроумия във Viber. Дотолкова съм свикнал да сядам веднага на компютъра си сутрин, че той просто трябва да работи, дори да съм вече в банята за сутрешния тоалет. Дали не съм пристрастен към него?

Хели: С котки. Две на брой, които не ме оставят, докато не ги нахраня и не им обърна внимание. Доста са изобретателни в начините, по които се опитват да ме будят.  После душ – кафе – работа.

Геро: Ставам, измивам се, лягам отново (този път с лаптоп) и започвам да работя, но тази рутина е валидна само по време на пандемия. При нормални обстоятелства разликата е, че трябва да се облека и да отида да работя в офиса.

Първата ти асоциация с думата „технология“ е…

Стоян:  За мен технологиите са топ суперкомпютри, прототипи на космически кораби, говорещи с шофьора автомобили или очила, виждащи през стените.

Всичко останало е просто ежедневие.

Геро: Нещо ново, сложно, вълнуващо, замесено е електричество, но не изплува конкретно изображение в съзнанието ми.

Кой аспект от огромния свят на технологиите ти е любим?

Хели: Напоследък health tech сегмента – най-бързоразвиващата се вертикала в сектора на здравеопазването, която включва иновативни технологични здравни продукти и услуги. Възхищавам се на прогреса, който се извършва в тази област – 3D-принтирани импланти, генна терапия за незрящи, която им позволява да виждат отново, Neuralink на Мъск,  augmented reality за обучения… Списъкът е безкраен.

Геро: Ако говорим за кой ми е най-приятно да пиша и тествам – смартфони, ако говорим за използване в  свободно време – всякакви аудио устройства.

Джаджата, без която не можеш, е…

Стоян: Компютърът – настолен, лаптоп, но да има екран и интернет. И смартфоните вършат работа, но далеч не са толкова функционални (поне за мен), колкото е компютърът.

Хели: Телефон – освен център за работа телефонът ми е основен център за забавление – музика, игри, филми + смарт гривната ми.

Геро:

Машинка за пилинг на дрехи, революционно изобретение! Не знам защо повече хора не го използват.

Също така не излизам от къщи без слушалки, но това би бил доста по-скучен отговор.

Има ли иновация, която смяташ, че би могла да промени света?

Стоян: Разбира се – и то не е само една. Най-вече „зелената“ енергия би могла да промени доста неща. Ако успеем да впрегнем в наша полза термоядрения синтез, ако успеем да повишим КПД-то на соларните панели и вятърните централи, ако се научим да използваме по-разумно енергията, от която се нуждаем, със сигурност светът ще се промени. И ще караме само електрически, безшумни и немиризливи коли, няма да има пушещи комини, дори няма да се налага да унищожаваме толкова много дървета. Да, звуча малко в стил „Грета“, но наистина е така – ако можем да постигнем поне половината от тези мечти, светът ще стане едно доста по-приятно място.

Геро: Безжичното зареждане по въздуха. Опцията да зареждаме устройствата си от разстояние със сигурност ще промени дизайна им, а и начина, по който ги възприемаме и използваме.

Най-често от слушалките ти звучи…

Стоян: Електронна музика, дъбстеп, рейв. Радвам се на оригиналния електрически саунд на групи, като The Glitch Mob, Infected Mushrooms, Pegboard Nurds, Martin Garrix и Tiesto. Но всъщност музиката, която обичам и слушам, е най-разнообразна и варира от Mozart и Андрю Лойд Уебър до Deep Purple, Rainbow, Whitesnake и Бийтълс. Как се нарича такъв фен? По-скоро и по-лесно би ми било да ви кажа какво НЕ звучи от слушалките ми, а именно – чалга и рап.

Геро: В зависимост от настроението – от Hip Hop до Rhythm and Blues. Ако става въпрос за любими изпълнители: Johny Yukon, Drake, anders, Playboi Carti, G-Eazy, blackbear, NAV, Lil Skies, gianni & kyle и още много други.

Хели: Drum and bass, подкасти и книги.

За какво се сещаш, когато кажем „подкаст“?

Стоян: За HiCast, разбира се! Не се шегувам, но аз вече дотолкова свикнах с подкаста, в който участвам, че го асоциирам с този термин. Всъщност той се съдържа и в самото му име, така че просто си задължен да се досетиш, че става дума за подкаст. Ако го бяхме кръстили например NewTech, то това може да бъде и YouTube канал и сайт и дори име на момчешка pop-boy група. Но изричайки словото HiCast, просто няма как да объркаш за какво става дума.

Геро: Радиошоу, но в интернет. Сещам се и да си погледна графика, за да видя кога имаме да записваме следващия епизод на HiCast.

Имаш ли любим епизод на HiCast и кой е той?

Хели:

Гордея се с всеки епизод. Със сигурност може да се чуе колко много сме се развили от епизод 1 и се надявам да вървим в тази посока.

Гостът/гостите, които би поканил в HiCast, ако нямаш никакви ограничения наум…

Хели: Джан Имин – създателя на TikTok. Искам да го питам едно-две неща, но най-вече Сатоши Накамото – създателя на bitcoin.

Стоян: Е, разбира се – Илон Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс. Не само защото са богати, но ще ми е доста забавно да си побъбрим, макар че като се замисля сега – толкова ще се притеснявам, че ще трябва да си наема преводач.

Кои са твоите любими подкасти?

Хели:Градски детектив“ – велик подкаст, правен от радио хора с много хъс и опит, младежкият подкаст на Канал 4 и Ratio са ми топ избор от българските.

Стоян: Ако изключим тези, в които участвам, забавно ми е да слушам някои спортни подкасти като този на Генчо (Jackpot Cast) или на Дарик – Dsport.bg. Опитвам се да следя няколко от популярните бг подкасти, като ми харесва Българският исторически подкаст, но искам да имам повече време да слушам и чуждоезичните култови предавания на хората, които в момента са на гребена на вълната в Щатите и по света. За да се учим от техния опит. 

Геро: ГОЛЕАДА?

Ако обичаш подкастите, може би този на Programata ще те заинтригува!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *