Мерим колко стъпки е дълъг всеки вълк в нас с „Януари“

Игралният дебют на Андрей Паунов „Януари“ ще участва на 26-ия София Филм Фест, а ние ти разказваме повече.

0 коментара Сподели:
Захари Бахаров, филм "Януари"

Нямаме търпение да видим игралния дебют на документалиста Андрей Паунов „Януари“, който ще има своята премиера на 26-ия София Филм Фест. Следим впечатляващите изяви на Андрей отдавна и в сърцето ни завинаги останаха филмите от трилогията му за абсурда на „прехода“ – „Георги и пеперудите“, „Проблемът с комарите и други истории“ и „Момчето, което беше цар“. Андрей Паунов е режисьор и сценарист, познат на киноспециалистите и почитателите на документално кино със своята фина ирония, необикновен усет към детайла и силно психологическо присъствие на персонажите си.

Паунов умее да разказва чрез тях без много думи, а пространството, оставено за размисъл и въздействие върху зрителя в творбите му, е осезаемо. Изключение не прави и първата му стъпка в игралното кино – „Януари“.

Вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков, „Януари“ разказва историята на двамата мъже насред нищото, откъснати от света от снежна буря, които се опитват да разгадаят какво се е случило с Петър Моторов, решил да потегли в една ранна утрин с шейната си към града, отвъд гората. Когато шейната се връща, Петър Моторов не е в нея – има само шуба, пушка, замръзнал труп на голям вълк и огромна мистерия. Както пише самият Радичков в пиесата си –

„Събитията в тази пиеса се развиват през месец януари, най-българския от всички месеци, когато прозорците на селцето са изрисувани със скреж, под всяка стряха виси разпъната свинска кожа, на всяка порта стърчи по една сврака, във всеки селски кладенец живее по един воден дух…“.

Филмът „Януари“ ни спира дъха с впечатляващ актьорски състав – Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев и Малин Кръстев, които се включват в разказването на тази история, изпълнена с тайнственост.

„Андрей иска да направи филм, вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков, още като студент и в крайна сметка през 2015 наследниците на Радичков се довериха на него и „Портокал“, преотстъпиха правата и тогава започна работата по сценария.

Андрей имаше в главата си актьор за всяка от ролите и всеки един от тях се съгласи на това щуро предложение приключение.

Йосо и Санчо са част от филма много преди да започнат снимките и ролите им са писани за тях“, споделя продуцентката Ваня Райнова.

Ние пък споделяме да не пропускаш „Януари“, защото мистерията обещава да е вълнуваща, а ако не си сигурен за това, ти подсказваме финала от оригиналната пиеса на Радичков: „Те попитаха останалия селянин няма ли да дойде с тях, за да разберат каква е работата, но той им каза, че няма да дойде, защото няма да има кой да свали следващия вълк от шейната и да го премери колко стъпки е дълъг. Следващият вълк бе дълъг седем стъпки“.

За още филмови истории виж Ново начало, стари навици в новия сезон на Euphoria

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *