Как да пътуваме по-екосъобразно

Или как да сме по-добри туристи на собствената си планета

0 коментара Сподели:
person on a river

Може би голяма част от нас правят каквото могат за планетата. Имаме стоманени бутилки за вода в чантата, до които дрънкат чаши за кафе и кутии за тейкауей, пазаруваме с платнени торби и казваме „не, мерси, нося си“ всеки път когато ни предложат прибори. Истината е, че колкото и прекрасно да е всичко това, едно от големите удоволствия в живота ни вреди много на планетата ни, а честно казано, рядко се замисляме за отпечатъка му.

Настоящето е времето, в което да помислим за по-устойчив туризъм, а добрата новина е, че е нужно да променим съвсем малко.

Споделяме с теб малко внимателно обмислени tips&tricks, които ще ти осигурят по-екосъобразна ваканция, без да те лишават от удоволствия. Даже по наше мнение ще добавя стойност към следващото ти пътуване.

Избери влак или автобус вместо самолет

Така и така в условията на световна пандемия полетите са по-малко и рестрикциите са трудни за проследяване. Защо не използваш възможността да проучиш другите видове транспорт? Пътуването с влак, особено в България, е свързано с негативна конотация заради състоянието на железниците ни, но ако някога си минавал покрай Лакатнишките скали, докато чуваш ритмичния шум на релсите, знаеш какво е щастие. Много любопитни места и гледки, сякаш излезли от филм, те очакват със сухопътния транспорт, а въглеродният отпечатък на пътуването ти драстично ще намалее.

Избери дестинация, която се стреми към повече устойчивост

Все повече градове и държави променят изцяло политиката си в опит да намалят емисиите си. Коста Рика е великолепен пример за това – богатото крайбрежие може да се похвали, че създава електричеството си изцяло от възобновяеми източници. Една четвърт от територията им е обявена за защитена територия, което е впечатляващо! Копенхаген пък изуми всички, когато представи CopenHill на света. CopenHill е първата по рода си писта за ски, сноуборд и туризъм в центъра на града, която превръща отпадъците в енергия за захранване на десетки хиляди домове и бизнеси.

Наеми колело вместо кола

Една от главните цели, с които посещаваме нови градове, е да ги опознаем. Големите разстояния в градове като Париж могат да се отразят на ходилата ти, но колелото е страхотен вариант! Градове като Будапеща, Хамбург, Хелзинки и много други организират великолепни турове с легендарни градски локации, а да обикаляш Амстердам без колело е, метафорично казано, като да отидеш във Виена и да не стигнеш до виенското колело.

Храни се с местна сезонна храна

Това може да бъде отнесено и към ежедневието ти. Не само че допринася за по-устойчив модел в хранителната индустрия, инвестира в локалния бизнес и може да ти донесе много нови преживявания. Да опиташ местните деликатеси е най-лесният начин да се потопиш в културата на едно общество. Да напазаруваш пресни продукти от местния пазар или риба и морски дарове от рибари, които не са част от големите кораби, замърсяващи водите в световен план, има и още една добра страна – качествената храна често идва с повече полезни свойства, личен контакт и усмивки.

П.П. Ако искаш да научиш повече за рибарската индустрия и начина, по който работи, без да се притесняваш, че ще откажеш да си купиш риба, гледай Seaspiracy.

Давай парите си на правилното място

Всеки е купувал сувенир от дестинацията, която е избрал, но сигурно ще се съгласиш, че китайско магнитче, което да ти напомня на Рим, не е най-логичният избор. Няма по-подходящ начин да кажеш „благодаря“ на местната култура от това да подпомогнеш локалния бизнес. Често той разчита на туристи, за да се издържа, и пазарувайки от човек, получаваш нещо повече от материалната стойност на артикула. Творците могат да ти предложат нещо, изработено с ръце и сърце, което да ти носи топлина и да те връща винаги там, където искаш да си. Да резервираш спането си в къща за гости или да вечеряш в семеен ресторант, също е чудесна алтернатива на големите вериги хотели.

Слагай слънцезащитния крем, който опазва кораловите рифове, в една раница, проучи добре къде отиваш и се наслади на почивка, която ще остави най-голям отпечатък в сърцето ти!

Кои са най-добрите градове за туризъм през 2022 според Lonely Planet?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *