Най-добрите градове за туризъм през 2022 според Lonely Planet

Накъде ни води компасът тази година

0 коментара Сподели:

Едно от най-популярните новогодишни обещания наред с изграждането на по-здравословни навици и поставянето на нови цели в работен план е посещението на нови места. Това доказва и проучване на GoCompare, според което пътуването попада в топ 10 на най-често пожелаваните личностни промени за 2022 година.

Ако и ти си от хората, които мечтаят за пътешествие, вероятно още отсега си започнал да си набелязваш желаните дестинации.

От години Тони и Морийн Уилър и техният екип от Lonely Planet се грижат за доброто прекарване на туристите, приключенците и изследователите по света. Идеята за създаването на източник на вдъхновение за всички пътешественици се заражда от епичното им кръстосване на Азия още през 70-те. Оттогава те издават редица пътеводители, създават телевизионна поредица, както и богато онлайн съдържание, което ни насочва по пътя ни към нови хоризонти. Всяка година Lonely Planet изследва възможностите за туризъм и предлага най-съблазнителните кътчета от цял свят. Ако вече не те свърта вкъщи, може би е време да започнеш да търсиш самолетни билети за някой от 5-те най-благоприятни градове за пътуване през 2022.

В списъка сме включили единствено държавите, които към момента са достъпни за туристи.

Имайки предвид пандемичната обстановка, не бива да забравяме, че тези обстоятелства са променливи.

Окланд (Нова Зеландия)

Маорите неслучайно наричат новозеландския град Тамаки-Макау-Рау, което в превод означава Девицата със стоте обожатели. Навярно и ти бързо ще се превърнеш в един от тях, влюбен в несравнимата му природа и смесицата му от европейска и маорска култура. Разположен между красиви зелени хълмове и заобиколен от вулканични конуси, Окланд е същински пир за очите.

Между двете му пристанища се простира живописен провлак, изпъстрен с причудливи скални образувания. Накъдето и да мръднеш, си близо до водата, а бреговете предлагат страхотни възможности за любителите на сърфа и водните спортове. Ако искаш да разгледаш града в цялата му прелест, задължително не пропускай да се качиш до върха на зашеметяващата Sky  Tower. Кулата се издига на главозамайващите 328 метра. Дано само да не те е страх от високото.

Имай предвид, че в Нова Зеландия в момента се допускат единствено ваксинирани посетители.

Дъблин (Ирландия)

Независимо дали асоциираш Ирландия със зелените ѝ брегове, ненадминатото ѝ уиски и уютните ѝ пъбове, Дъблин ще те очарова с оживените си улици и разнообразието си. Пусни се на разходка из центъра, седни в някой бар и изпий един „Гинес“ или пък хапни от традиционните fish and chips. Като заговорихме за храна, се приготви за едно необичайно сутрешно изживяване. Вместо пържени яйца или корнфлейкс ирландците харесват закуската си обилна и хранителна: комбинация от бекон, наденички, яйца, гъби, домати и картофи. Всичко това се пържи в масло и се сервира с ръжен хляб. Може да ти се струва много, но със сигурност ще те зареди с достатъчно енергия, за да обикаляш цял ден.

Виж впечатляващата катедрала „Свети Патрик“, после поспри да послушаш уличните музиканти. Ако ти се разхожда под дърветата, може да потърсиш статуята на Оскар Уайлд в Merrion Square Park. Във Phoenix Park пък на свобода тичат сърнички. Чудесата на природата не спират дотук – опитай се да откриеш Гладното дърво в King’s Inns, което сякаш е нагълтало половината пейка, поставена под него.

При всички случаи ще намериш нещо интересно за правене в Дъблин. Преди да отскочиш до Музея на леприконите обаче, не забравяй, че достъпът до страната е единствено за ваксинирани и прясно тествани.

Атланта (САЩ)

Родният град на Мартин Лутър Кинг е място с богата история и разнообразна архитектура. Това е един от най-зелените градове в Америка – величествените дъбови дървета се издигат покрай тротоарите, а околността може да се похвали с над 300 парка, резервати и градини. След разходка сред зеленината любителите на природата във всичките ѝ измерения могат да се отправят към Fernbank Museum of Natural History, където простират вратове внушителни скелети на динозаври.

В Атланта се намира и един от най-големите аквариуми в света. Със своите 100 000 животински вида Аквариумът на Джорджия е чудесна опция за разходка на закрито. Ако си падаш по изкуството, обезателно се отбий в High Museum of Art, който разполага както с творби на известни европейски художници, така и с акценти от американското изкуство на XIX и XX век.

Влизането в САЩ е възможно след негативен тест за COVID-19, направен по-малко от 24 часа преди пътуване, или с документ за оздравяване от вируса в последните 90 дни.

Никозия (Кипър)

Красивата и живописна столица на Кипър е пълна с древни останки на различни култури. Трикилометровата венецианска стена, която обгражда старата част на града, е построена още през XVI век и е значително запазена. Десетките църкви и джамии наоколо свидетелстват за динамичната история на острова. Самата Никозия е разделена надве, като южната ѝ част се намира в Кипър, а северната – на територията на непризнатата Севернокипърска турска република. За да видиш забележителностите на Северна Никозия, иначе позната като Лефкоса, ще ти трябва паспорт, но като изключим това, преминаването между двете половини на града не е особено трудно.

Някои от най-интересните археологически находки са изложени в Кипърския музей и също като близките исторически обекти обхващат артефакти от неолитната ера чак до съкровищата на Византия. Не пропускай да посетиш и многобройните дворци и манастири, намиращи се в околността, а ако имаш време, можеш да отскочиш и до Фамагуста – град, богат на готически катедрали и  изумителни останки от византийски постройки.

Според правилата за влизане в Кипър посетителите на страната трябва да предоставят негативен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане, и да си направят регистрация в кипърския електронен портал.

Флоренция (Италия)

Абсолютно, абсолютно, абсолютно задължително културно преживяване е посещението на Галерия Уфици. Там се намира една от най-богатите художествени колекции в света, а сред шедьоврите са прословути платна като Раждането на Венера на Сандро Ботичели, Бакхус на Караваджо, Битката на Сан Романо от Паоло Учело, както и две картини на Леонардо да Винчи. Само една известна творба липсва, но пък може да бъде открита в Музея на Академията – това е статуята на Давид от гениалния Микеланджело.

Когато се наситиш с произведения на изкуството, се разходи по прекрасните улици на Флоренция и зарадвай сетивата си с изкусната италианска архитектура. Базиликите и катедралите са несравними по изяществото си, но най-внушителната от тях е „Санта Мария дел Фиоре“, или така наречената Дуомо. Закритият мост Понте Векио пък е изпълнен с всевъзможни магазинчета и улични търговци, а откритата му част предлага невероятна гледка към река Арно. После поседни до фонтана на Пиаца ди Синьория и си представи, че си герой от някой класически италиански филм.

Накъдето и да мръднеш, Флоренция те омагьосва с изкуство, красота и очарование. Преди да се запътиш към Италия, ваксиниран или не, не забравяй да си направиш един ковид тест до 24 часа преди пътуване. Имай едно наум, че всички музеи и ресторанти са достъпни само за притежатели на ваксинационен сертификат.

Една легенда, която пътува чак до звездите: Дейвид Боуи – човекът от Марс, историята албум по албум.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *