2021 в сериали: най-впечатляващите поредици в различни категории

Сериалите, които си заслужава да изгледаш

0 коментара Сподели:

И тази година се изниза и дойде време за равносметки. Няма смисъл да си припомняме лошото.

Във време на локдауни и катаклизми жадуваме за глътка свеж въздух и стрийминг платформите се оказаха един от най-добрите отдушници.

Качественото кино и хубавите сериали ни припомнят за красивото в живота, а хорърите ни вдъхват оптимизъм, че живеем в малко по-добър свят от този зад екрана.

Ако имаше как да видим статистика за времето, прекарано пред телевизорите си, навярно цифрата би надхвърлила очакваното, тъй като тази година имаше доста добри попадения. Немалко нови сериали разнообразиха дните ни, а постепенното конвертиране на света в дигитален формат все повече превръща видеоплатформите в основен източник на развлечение.

Връщаме лентата назад и си припомняме телевизионните поредици, които най-много ни впечатлиха през 2021.

Драма и комедия

Радостта и сълзите често вървят ръка за ръка в живота, та защо да не е така и в телевизионния свят. И тази година беше богата на продукции, които ни накараха да се посмеем, да поплачем и да се позамислим.

Сбогувахме се с любимите си нюйоркски ченгета от Brooklyn 99. Шоуто, продължило цели 9 години, достигна до своя финал. Въпреки че бяхме доволни да видим заключенията на сюжетните линии на героите, осмият сезон беше доста по-сериозен, отколкото сме свикнали. Освен че се занимава с важни теми като корупцията и дискриминацията, междуличностните конфликти и взаимоотношения също задълбочиха естеството си.

Социално-философският аспект внася допълнителна дълбочина и в други серийни комедии. The Chair, който излезе в началото на есента, ни вкара под кожата на първата жена – декан на факултета по английска литература, в американски университет.

Въпреки че конкретното учебно заведение е фиктивно, в него са синтезирани както проблемите на задкулисните маневри в университетската йерархия, така и по-широки тенденции в модерното общество.

Колкото и сериозно да звучи това обаче, сериалът е смешен и свеж, а епизодите са едва по 30 минути и се гледат бързо.

The Chair – сериалът, който ще изгледаш на един дъх

От страната на драмата е важно да отбележим майсторството на Scenes From a Marriage.

Оскар Айзък и Джесика Честейн ни поднесоха химия, каквато рядко виждаме на екрана,

а интимният поглед в животите на героите им ни проговаря на общочовешко ниво. Друг изключително интересен акцент от 2021 е антологията The Premise на Би Джей Новак. Вероятно много от вас познават комедийния актьор и сценарист като Райън от The Office. В новия си амбициозен проект той ни поднася един прям и директен социален коментар, чрез който, граничейки с абсурда, прави дръзки изводи за съвременния свят.

Scenes from a Marriage: когато щастливият семеен живот е роля

Криминални и трилъри

Докато сме още на комедийна вълна, нека първо споменем Only Murders in the Building. Сериалът ни потапя в света на true crime маниаците, като ни оставя в ръцете на невероятен актьорски състав (добре де, Селена Гомес би могла да покаже повече емоция, но Стийв Мартин и Мартин Шорт са феноменални). Сюжетът е заплетен и изпълнен с гегове и обрати, а самият формат трансформира кино изживяването в нещо средно между подкаст и ситком.

Минаваме от другата страна на слушалките с Only Murders in the Building

Mare of Easttown пък е далеч по-сериозен и праволинеен, но удря право в десетката. Класическата крими-трилър история е фокусирана върху циничната полицайка със слабост към алкохола, брилянтно изиграна от Кейт Уинслет. През 2019 минисериалът Sharp Objects отъпка пътеката на този модел криминалета, но Mare of Easttown подхожда към проблематиката по нов и интересен начин, а съспенсът нараства в добре планирана градация.

Преминаваме от другата страна на престъплението с The Serpent, в който гледната точка е пречупена през коварния чар на Чарлз Собрадж – убиец, измамник и дилър на бижута. Сериалът е базиран върху реални събития, а действието ни сграбчва безпощадно още от началото на първи епизод. Изучаваме най-тъмните кътчета от съзнанието на криминалния мастърмайнд в атмосферата на стилна седемдесетарска естетика.

Като заговорихме за убийци, не пропускай и трилър-мистерията Tell Me Your Secrets. Лили Рейб влиза в ролята на Ема Хол, която се опитва да започне живота си начисто с помощта на програма за защита на свидетелите. В хода на действието научаваме, че бившият ѝ приятел е извършил нещо ужасяващо и последствията от това деяние продължават да преследват Ема, заплашвайки да унищожат най-ценното в живота ѝ.

Tell Me Your Secrets обаче не би бил същият без Хеймиш Линклейтър.

Тази година талантът му да играе злодей наистина си пролича – както тук, така и в свръхестествения хорър Midnight Mass.

Хорър и съспенс

Тази есен мина под знака на вампирите. American Horror Storyсе завърна с нов сезон, като този път в рамките на десет епизода ни бяха поднесени не една, а две истории. След грандиозния провал на спинофа American Horror Stories, който, нека бъдем честни, си беше чиста проба губене на време, приветствахме десети сезон с отворени обятия, но и с малко съмнение. Имаше за какво. Въпреки че първите шест серии разказаха един много интересен и интелигентен готически трилър, финалът отново залитна към оливки и недомислена кулминация. Останалите четири епизода пък бяха парад на клишетата и хиляда пъти предъвкваните конспирационни теории.

Ако все пак ти се гледа нещо за кръвопийци, препоръчваме ти Midnight Mass – слоубърн, стъпил върху темите за религиозния фанатизъм и опрощението на грешките.

Има нещо много специално в хорърите, ситуирани на остров.

Както предната година доказа и минисериалът с Джъд Лоу The Third Day, откъснатостта от света, отчуждеността на малкото затворено островно общество и невъзможността да избягаш са перфектни предпоставки за нарастващия ужас. Това важи с още по-пълна сила за Midnight Mass. Обещаваме ти, че сцената в лодката направо ще те отнесе (ти сам ще разбереш коя точно визираме, когато стигнеш дотам).

Не можем да говорим за хорър, без да наблегнем на хитовия корейски сериал Squid Game. Едва ли е останал някой, който да е пропуснал да го изгледа на един дъх. Ако някак си си проспал шумотевицата около него, няма да разкриваме твърде много. Забрави The Hunger Games и Battle Royal – новото смъртоносно състезание надминава всички други. Освен напрежението и изумителния дизайн прави впечатление и критичният поглед към стойността на парите, морала и човешкия живот.

Squid Game: Какво бихте направили вие за 45.6 милиарда?

Този ноември започна и новата хорър-мистерия Yellowjackets. Сюжетът преплита минало и настояще, а свързващият елемент е ученически футболен отбор, който попада в самолетна катастрофа. Запокитени в нищото, гимназистките трябва да се научат да се справят сами, но не подозират, че гората крие мрачна тайна.

В съвремието пък оцелелите момичета, вече жени, отчаяно се опитват да се отърсят от бремето на преживяното, но миналото не спира да ги преследва… и приближава.

Заплетените интриги моментално ни залепят за екрана, а сценарият засега така успешно крие приближаващата развръзка, че нямаме идея какво предстои.

Фантастика

Дали Nine Perfect Strangers принадлежи на тази категория? Не сме сигурни. Тази драма с нотки на трилър и свръхестествени елементи може да бъде вписана във всеки от предходните абзаци, без да изглежда не на място. При все това всичко в този сериал е премислено и с мярка – от психеделичното настроение на началната му музикална тема (Strange Effect на групата Unloved, която впрочем е отговорна и за саундтрака на Killing Eve) до естетиката на кинематографията и дизайна,

а участието на Никол Кидман окончателно печели сърцата ни.

Историята е изградена като мозайка от персонажи и настроения, а с всяко ново парченце от пъзела научаваме малко повече за миналото на героите.

2021 беше благодатна за любителите на комикси, които мечтаят да видят любимите си сюжети оживели. На първо място нека споменем WandaVision. Продукцията на Marvel бързо се превърна в един от най-интересните супергеройски сериали на всички времена с необичайната си фабула и оригиналната си структура.

Всеки епизод е заснет и изигран като ситком от различно десетилетие, а в центъра на това стои съкрушената Уанда.

След събитията от Avengers: Endgame супергероинята се справя със скръбта от загубата на възлюбения си по един доста необичаен начин. Дали обаче всичко е такова, каквото изглежда? Естествено че не, иначе вероятно не бихме били в такъв възторг.

Виж и тези 3 филма по комикси, които не са за супергерои.

Може да се каже, че другата комикс екранизация е малко по-ъндърграунд. Познавачите веднага биха разпознали заглавието от поредицата графични романи от Брайън Вон – Y: The Last Man. Сюжетите за глобални пандемии са плашещо актуални, но масовият мор в този сериал няма нищо общо с ежедневието ни.

Внезапно и без видима причина всички мъже в света умират. Всички, освен един.

Йорик и домашната му маймуна поемат на пътешествие сред руините на един постапокалиптичен свят, а ние следим всяко негово движение с пуканки в скута.

Пълната противоположност на този сериал пък е The Handmaid’s Tale. Макар че не е нов, тази година излезе неговият четвърти сезон и нещата поемат в една доста интригуваща посока. Обратите се сипят един след друг, а персонажите разкриват неочаквани страни от характерите си. Рискът да разкрием някой детайл и да ти развалим преживяването е голям, така че по-добре да замълчим дотук.

Почини си от екрана и виж някои от най-добрите книги за 2021.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *