The Chair – сериалът, който ще изгледаш на един дъх

Комедия, която не можеш да гледаш, без да избухнеш в смях

0 коментара Сподели:

Сатиричните черни комедии се очертават като любимия ни жанр за сезона, а The Chair като абсолютен фаворит е сред тях. Въпреки че носи един доста английски привкус, сериалът е американски, като действието се развива в несъществуващия университет Пембрук, а историята се върти около професор Джи Йоон Ким (в ролята невероятната Сандра О от Grey’s Anatomy и Killing Eve), която е избрана за декан на факултета по английска литература. Тя е първата жена в историята, достигнала до подобна позиция, и изглежда решена да я задържи на всяка цена. Тогава обаче нещата започват рязко да се объркват, както редовно става по филмите, а и в реалността.

В опитите си да спасява света Джи Йоон започва да води не една, а цели три паралелни войни –

от една страна, иска да осигури перманентна позиция на изключително талантлива млада преподавателка, която е жертва на дискриминация. От друга, да бъде истинска майка за осиновената си дъщеричка Джу Джу, която с държанието си има по-скоро място в хорър психотрилър, а не в комедия. Най-обречената на провал кауза обаче е опитът ѝ да спаси от него самия Бил Добсън – една от звездите на катедрата, който се опитва да преживее загубата на съпругата си с алкохол, хапчета и безкрайна серия от самоубийствени постъпки. Джи Йоон може би е влюбена във въпросния професор, а може би не. Важното е, че в опитите си да му помогне столът, на който седи, все повече започва да се клати.

Всичко това поднесено с едно много прецизно дозирано цайтгайст усещане и класически хумор с краен резултат ироничен поглед върху съвремието. Темата със сблъсъка между поколенията е вечна, но в сериала виждаме и съвсем модерни феномени като извадени от контекст скандали, които взривяват интернет, както и двете страни на прекалената политическа коректност. Ролята на жените в затворените мъжки общества също е разнищена в подробности, приложени са и сравнения в исторически контекст. Най-вече обаче сериалът изобилства на сцени, които са толкова истински, че смехът от тях е доста тъжен. Напук на сетинга в Америка начинът, по който се движат събитията в The Chair, се усеща болезнено български.

Най-интересно е кой всъщност стои зад този проект.

Сериалът е създаден от Аманда Пийт, актриса, позната ни от филми като 2012, A Lot Like Love, Identity, The Whole Nine Yards, която също така е съпруга на небезизвестния Дейвид Бениоф, шоурънър на Game of Thrones (тук в ролята на екзекютив продуцент). Режисьор на всички епизоди пък е Даниел Грей Лонджино, работил по поредицата на Саша Барън Коен Who Is America. Самата Аманда Пийт няма появяване на екран като актриса, но пък вместо това има доста приятно камео от страна на Дейвид Духовни. За него всички с изненада открихме, че освен Агент Мълдър също така е музикант и писател. Холанд Тейлър от Адвокатите и Двама мъже и половина допълва каста заедно с Дейвид Морз (Contact, The Green Mile, The Rock).

Епизодите на The Chair са едва шест на брой от по 30 минути всеки, но се консумират на един дъх. Предупреждаваме ви най-официално, че сериалът води до спонтанно бинджване, така че си разчистете програмата за вечерта.

А видял ли си 5 сериала, които да гледаш, ако си харесал The White Lotus?

Какво става в града?! Последвай ни в Instagram и ще те държим в течение!

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *