Squid Game и залозите на съвременния свят

Какво бихте направили вие за 45.6 милиарда?

0 коментара Сподели:

Години наред корейското кино беше познато на филмовите маниаци от култови заглавия като Oldboy, Memories of Murder, Right Now Wrong Then и The Handmaiden. Въпреки това като че ли остана незабелязано от широката публика чак до сензацията на Parasite през 2020. Безпрецедентният случай чуждоезична лента да спечели Оскар за най-добър филм утвърди Южна Корея като сила във филмовата индустрия и предразположи западните зрители да прескочат бариерата на субтитрите и културните различия.

Именно затова не е изненадващо, че този октомври едва ли е останал някой, който да не е чувал за Squid Game,

поредния чуждоезичен сериал на Netflix, който печели широка популярност след немския Dark и испанския Money Heist.

С ненадминатата си визия, оригиналния сценарий и социалната си тематика eпизодите се гледат жадно един след друг и без да се усетимq осъзнаваме, че сме изкарали цяла нощ пред телевизора. Макар че днес Squid Game е най-гледаното шоу във филмовата платформа в повече от 90 държави, режисьорът Уанг Донг-хюк безуспешно се опитва да реализира идеята си в продължение на десет години, тъй като нито една телевизия не иска да рискува с подобна продукция.

Корейският сериал си играе с мотива за изопачаването на носталгията по безгрижието на детството.

Можем да опитаме да потърсим сходства между Squid Game и други филми, книги и сериали с подобна тематика като японския Battle Royale или познатата на всички поредица Hunger Games. В известен смисъл обаче идеята на сериала е доста по-реалистична и жестока, особено като вземем предвид, че липсва фантастичен елемент и действието се развива не в някакво далечно антиутопично бъдеще, а в днешното прото-антиутопично настояще.

Какво бихте направили вие за 45.6 милиарда?

Протагонистът Сонг Ги-хун е човек, който едва свързва двата края. Живее на гърба на болната си майка, пристрастен е към хазарта и дължи умопомрачителна сума на кредитори, които са готови на всичко, за да си я получат. На всичкото отгоре отношенията му с дъщеря му и бившата му жена далеч не са блестящи. На този етап Ги-хун е на път да загуби всичко, което цени, а отчаянието му расте дотолкова, че когато непознат мъж с куфарче, пълно с пари, му прави странно, но доходоносно предложение, той не е в състояние да откаже.

Няма да разкриваме нищо повече, единственото, което ще кажем, е, че детските игри никога не са били толкова рисковани.

Всички главни герои в сериала са хора от дъното на едно общество, ръководено от парите, в което ни се налага да пораснем твърде бързо. В света на детството игрите изглеждат също толкова важни и сериозни, колкото работата, парите и семейството в света на възрастните, интересното идва, когато свържем двата свята и направим залозите истински. Точно с тази тема се занимава Squid Game и гради една хипотетична реалност, в която съществува единствено алтернативата богатство или смърт.

Доколко това е хипотеза обаче? Истината е, че до голяма степен играта в корейския сериен трилър е опростен модел на начина, по който съвременното общество функционира. Веднъж влезли в смъртоносното състезание, се оказва, че на героите им е далеч по-трудно да живеят във външния свят и да се борят с ежедневните си проблеми. Липсата на ясна цел, конкретни правила и моментално възнаграждение ги кара да се лутат по ръба на живота и да изберат уж немислимото.

Със сигурност можем да кажем, че Squid Game дължи успеха си както на идейния си, дори леко абсурден сюжет и изкусната режисура на Уанг Донг-хюк, така и на ярката си разпознаваемост.

Нищо чудно, че напоследък интернет изобилства от мемета с кадри от сериала – било то гигантската механизирана кукла с детско личице и въртяща се глава, или червения и зеления бутон, между които Ги-хун се опитва да избере. Дизайнът на продукцията е смел и интересен, с приятни цветови гами, естетичен интериор и декори, които излизат извън границите на познатото.

Едва ли сме ставали свидетели на по-шантава гледка от гигантската детска площадка, изпъстрена с пръски кръв, на фона на весели облачета, сякаш излезли от рисунка на някое хлапе.

Дори само заради контраста между невинната безгрижна визия и кръвопролитните сцени сериалът си заслужава да бъде гледан.

Та какво бихте направили вие за печалба 45.6 милиарда? Бихте ли играли на народна топка с риск, че ако „изгорите“, ще ви изгорят наистина? Не бързайте да отговаряте, преди да сте си направили един осемчасов Netflix маратон.

Вдъхнови се от разговора ни с Ража Ел Мадхун

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *