14 ресторанта за пица и паста в София, в които да забиеш ботуш този месец

Pizza, spaghetti, no regretti

0 коментара Сподели:

Спагети, канелони, лингуини, фусили, пене, талятели, тънки, дебели, кухи, къдрави, на пръчки, с форма на панделка, миди, камбанки, букви и пеперудки –

както и да наречем Нейно Величество Пастата и в каквато и форма да ни я сервират, никога няма да я разлюбим. Компания ѝ прави и най-популярната ѝ сестра – изкусителната пица.

Тънка, хрупкава, направена с различни видове тесто и абсолютен символ на кулинарно майсторство, тя, заедно с пастата, разказва вековна история. За Древния Рим, за готварската книга на Марк Апиций, за собствените ни софийски вечери с италиански привкус…

Ето защо този месец забиваме ботуш в ресторантите с по-добрата паста и пица в града!

Briciole

„Ангел Кънчев“ 11
087 865 6403

Приготвили сме ти билет за Италия в лицето на очарователното бистро Briciole, което ще те потопи в приятната си атмосфера, още от вратата. Софийското кътче с италианска душа поднася божествените си пици „романа ала пала“, изпечени на лопата и с 80% водно съдържание, което превръща тестото в мека и въздушна феерия. Доматите от сорта Сан Марцано са преобразени в ароматни сосове, а изпод ръцете на главния готвач Мирко от Торино всяка моцарела, парче Калабрезе или листо босилек просто си идва на мястото.

Видовете паста, които предлагат, са ръчно правено вълшебство, запазило вкуса на неподправената домашна храна

и те съветваме да дойдеш поне няколко пъти, за да пробваш с морски дарове, манатарки и прошуто кото или спек и тиква. Представяме ти любимата „Мортадела“ с лек и ароматен блат във вариант за един или двама или прясната къса паста трофие с домати и сирене Страчатела, която ни отвежда право измежду кокетните павирани улички на Италия. Точно там смятаме да прекараме следващите няколко часа, разбира се, с чаша вино в ръка. Buon appetito!

Bistro Montanari

ул. „Иван Денкоглу“ 36
089 663 3555

Кокетното бистро завъртя главите ни още през октомври, когато ти го представихме като част от новите вкусни места на София. Включваме го в селекцията за пица и паста в града заради изчистените рецепти на италиански класики, с които спечели сърцето ни завинаги. Под светлините на прожекторите сега е паста „Карбонара“ по оригинална рецепта с жълтък, който прави консистенцията кремообразна, а вкуса – феноменален. Гуанчале, пармезан, пипер – това е всичко, което е необходимо за автентичния вкус на Италия.

Burrata Italiana

бул. Черни връх 100,
Парадайз Център, етаж 2
0700 20 888

Burrata Italiana е новият италиански ресторант, открит от създателите на Happy Bar & Grill. Burrata Italiana ще те пренесе в Италия с ухание на гореща пица, домашна паста, традиционни италиански специалитети, на които да се насладиш с чаша селектирано италианско вино и неповторима гледка. Burrata Italiana не е просто пицария, нито тратория, а модерен ristorante, предлагащ истински италиански вкус, постигнат с автентични висококачествени продукти, приготвени по класичеки рецепти с щипка модерен прочит.

Da Nino

пл. „Петко Р. Славейков“
088 208 0020

Da Nino е уютната градска отбивка с пъстър и свеж интериор и богата витрина с разнообразни вкусове. Пиците „Пинса романа“ са комбинация от различни брашна, дълго време на втасване и висока хидратация, а това ги прави ароматни, леки и много хрупкави. Поръсени с няколко капки зехтин за завършек, правят разликата във вкуса наистина осезаема. Гарантираме от първо лице, че всяко парченце, вид и хапка ще те пренесе в Рим.

Leo’s Pasta Quartal

бул. „Черни връх“ 69
087 777 2244

Quartal е първият в София открит парк за хранене и е съвременната дестинация с иновативен дух, където се помещава и Leo’s Pasta. Tам представите ни за паста се преобръщат надолу с главата. Тук можеш да комбинираш твоята паста с предпочитан сос и да се отдадеш на вълнуващото кулинарно изживяване под романтичните светлинки на Quartal. Изживей своя италиански кулинарен миг, като поръчаш Amalfi, Calabrese или Pomodoro e basilico с любимия ти вид паста, за да разбереш защо тази тема ни е толкова на сърце.

Leo’s Pizza Il Rustico

ул. „Нарцис“ 58
087 864 2827

Посрещаме те в кулинарното бижу с планински чар, носещо името на амбициозния Лео Бианки, чиито рецепти пристигат у нас директно от италианската му душа. Обстановката носи усещането за хапване у дома, а пиците му са всичко, от което имаме нужда през декември, че и след това. Избери със или без домати, месни или вегетариански и разбери защо две поредни години Leo’s pizza IL Rustico е Best Pizza & Pasta Place на ежегодните ни Go Food&Drink Awards.

Leo’s Pasta Ring Mall

Ring Mall,
„Oколовръстен път“ 214
087 777 2255

Срещаме грижовно приготвената храна и автентичния вкус на Лео и в Ring Mall. Тук също приоритет е балансът на пресни продукти и подправки, които гарантират добрия вкус, дори и в забързаното ежедневие. Здравословна и приготвена на място, пастата от златните ръце на Лео е идеалният вариант за обяд или вечеря. Най-хубавото е, че имаш свободата да участваш в процеса и да избереш комбинацията от паста и сос, за да я хапваш точно както ти харесва.

La Pastaria

ул. „Проф. Асен Златаров“ 24
089 550 0606

Италианците казват: „Доброто име е най-ценното съкровище”. Именно затова мисията на La Pastaria е да посвещават своите клиенти в света на автентичния вкус и отношението към италианската кухня и култура. Тук храната е емоция и придържайки се към тази философия, приготвят ястията с много любов и майсторлък. Пастата им е същинско потапяне в дълбините на Италия, а тънкият център и изпълненият с балончета ръб си остава едно от любимите ни изкушения, що се отнася до любимата пица.

Pizza Palace

бул. „Витоша“ 34
088 239 9967

Повече от 20 години на булевард „Витоша“ се намира кулинарният палат, който безкомпромисно представя италианската гастрономическа култура в най-добрата възможна светлина. Обичаме да се наслаждаваме на динамиката на улицата от градината им, докато хапваме Спагети Алио Олио по традиционна рецепта от провинция Абруцо. Изобилието от автентични пици поливаме с хубаво вино и продължаваме да се наслаждаваме на града и всичките му благини. А за да е още по-хубаво, предлагат и безплатна доставка за определени райони в центъра на София.

Olio D’Oliva

ул. „Цар Самуил“ 60
089 750 6376

Едно невероятно късче от Италия се е настанило в София, за да обогати кулинарната сцена с деликатеси и специалитети от традициите в кухнята на една от любимите ни държави. Името на пицарията е вдъхновено от незаменимите съставки и философията на всички италианци, които живеят за здравословната и качествена храна. Досещаш се, че екстра върджин зехтинът от отбрани италиански местности е ключов компонент в рецептите за превъзходните им пицa и паниноцa. Останалото е брашно, вода и щипка любов.

Пицата е изпечена на дървени въглища на 300° С, което я прави ефирна, мека и с деликатен вкус. Използваната моцарела идва директно от Италия, а всички останали съставки са избрани с отговорността за качество и свежест, като се използват само италиански колбаси и първокласни зеленчуци и доматени сосове. За да допълни тези феерия от вкусове, Pizzeria e Stuzzicheria Olio D’oliva предлага отличен избор от изключителни италиански вина и крафт бира. Разбира се, десертите им са перфектния завършек на цялата тази приказка. Когато идваш, обезателно бъди гладен, за да опиташ колкото се може повече от тази прелест.

Social Cafe

бул. „Витоша“ 16
087 676 7647

Експресивната природа на италианците е пословична, точно каквато е и страстта им към хубавите неща в живота. Казали са: La Dolce Vita, а ние го крадем и имплементираме в собствената си хедонистична душа при всеки удобен момент. Social Cafe е това градско и модерно място, което носи динамиката на булевард „Витоша“, но и качеството на добрата храна и атмосферата на приятелските срещи с чаша ароматно розе. Тук Габриеле от Сицилия ще ти направи най-хубавата пица, защото освен златните му ръце брашната също са с произход от Италия. Узряването на тестото е между две и три денонощия, което гарантира феноменален вкус с всяко парче, а съставките правят от всяка пица истинско изживяване.

Не, не сме забравили и за прясната им паста, за която, каквото и да кажем, ще е малко.

Тя е дело на главния готвач Николай Генадиев, който чрез кулинарни познания и опит представя Италия по най-добрия възможен начин. Ригатони формаджи, равиоли с агнешко и телешко или пълнена паста анелоти с рикота и спанак? Всяка една от вариациите угажда на сетивата и огромния ни апетит и едва ли ще дойде момент, в който ще съумеем да се заситим напълно. За десерт – домашно приготвени какаови каноли. De-li-zio-so!

Simple

ул. „Ген. Гурко“ 38
088 924 8855

Ъгълът на „Гурко“ и „Шишман“ е пристанище за всички, които обичат да прекарват времето си качествено. Тук кухнята се простира от единия до другия край на света и основен акцент са италианските ястия. Приготвени с много фантазия, те съумяват да скъсят дистанцията между столицата и Ботуша. Пиците с хрупкава коричка са приготвени по оригинални рецепти, а пастата във всички свои превъплъщения е наша вечна страст. Независимо дали е време за обяд или вечеря, Simple е насреща да сбъдне всички твои кулинарни въжделения.

Victoria

бул. „България“ 118
0882 108 070

Вече 24 години мисията на ресторанти VICTORIA да предоставят на клиентите си разнообразие от качествена храна, перфектно обслужване и приятна обстановка се изпълнява стриктно и винаги ще бъде така. Освен всички останали ястия, които предлагат, пицата и пастата им си остават емблематични като не отстъпват нито сантиметър от кулинарната им философия. Насладете се на изкуството на майсторите пицари, приготвящи автентично италианско тесто, което създава апетитната хрупкавост и неустоимия вкус на пицата!

Da Massimo

бул. „Асен Йорданов“ 4
087 899 7292

Уютът в ресторант Da Massimo ще те посрещне още от вратата, а уханието на италиански специалитети ще те съпроводи до масата. В сърдечната си и приветлива обстановка представят домашен вкус с автентични ястия от кухнята на Умбрия и Тоскана. Прясната им паста си акомпанира перфектно с италианските първокачествени продукти и ти гарантираме, че освен нея ще опиташ гозби, които не си очаквал да вкусиш на родна земя.

Виж и тези 10 ресторанта в полите на Витоша

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *