4 дестинации за ноемврийско бягство

Градовете, които ни примамват с изкуство, архитектура, природа и нискобюджетни полети

0 коментара Сподели:

През ноември свободният дух на лятото отдавна е зад нас, а домашният уют на зимните празници още е прекалено далеч.

Приклещени сме от работа, ежедневни задачи и всякакви притеснения. Именно заради това ноември е перфектният месец за една заслужена почивка.

За разлика от лятото вземането на отпуска през есента не е сложна афера, която да изисква три месеца предизвестие и натаманяване с всички колеги. Затова сме подбрали 4 вдъхновяващи и зареждащи дестинации, които да посетиш през този месец.

Пафос, Кипър

Ако студът не ти понася, една почивка в Кипър може да те освежи. Минималната температура на острова през зимата е около 13 градуса и спокойно можеш да очакваш, че ще бъде около 20–25 градуса през повечето време. Единственият минус е, че ноември е сред по-дъждовните месеци, но красотата на Пафос няма да те разочарова.

Кипър носи топлина и уют дори през по-хладните периоди в годината. Отдели един ден за разходка из града и избери заведенията, в които искаш да опиташ местната кулинария.

Грилованото сирене халуми е нашият фаворит. Сезонът е отличен за дегустации на вино и дори разходки навътре в страната, но вярваме, че Пафос сам по себе си ще те грабне. Плажовете наблизо са прекрасни и свежестта на средиземноморския въздух ще те накара да се чувстваш прероден, а за тюркоазено сините води не е нужно да споменаваме. Освен с природни дадености Кипър е богат на история и култура. Посети Гробницата на царете в Пафос и почувствай преходността на времето, докато се разхождаш в некропол, построен преди хилядолетия.

Виена, Австрия

Центърът на някогашната велика империя е сред най-внушителните столици в Европа.

Виена е град, който в типичен австрийски маниер комбинира ефикасност и пищност.

Градският транспорт е изключително лесен за навигиране и без да разбираш немски. Макар и да отнема време, транспортът дори от външните кръгове на града ще ти представи живописна гледка. Виенските музеи и галерии са толкова вдъхновяващи, че смело можем да кажем, могат да се наредят на едно ниво с парижките. Препоръчваме и да се отдадеш на поне едно парче от легендарната Sachertorte – зашеметяваща шоколадова торта, която до ден днешен се приготвя по оригинална рецепта в едноименния хотел Сахер Виена. Всяко парче е поднесено с трейдмарк плочка направена от 100% шоколад, и е отличен спътник на чаша виенско кафе.

Катедралата “Св. Стефан” е паметник на културата, внушителен пример за инженерната мисъл на човека и средство, чрез което да видиш неповторима панорамна гледка.

Когато изкачиш 343 стъпала до най-високата стая в южната кула, пред теб ще се разкрие  гледка, която спира дъха –и не, не само заради кардиото, което ти се е наложилода изтърпиш, за да я достигнеш.

За вечеря препоръчваме да заложиш на някоя бирария, където ще се убедиш, че австрийските пивоварни заслужават толкова респект, колкото чешките и немските.

Поглези се поне една вечер с истински виенски шницел и се наслади на изживяването.

Айндховен, Нидерландия

Макар да не е толкова известен, колкото Амстердам, градът има какво да предложи. От София до Айндховен има директни полети,

а южното му разположение го превръща в страхотна начална точка, от която да опознаеш тази част на Нидерландия.

С невероятни велоалеи, системи за градски транспорт и междуселищни влакове, транспортът от точка А чак до точка Я е изключително удобен. Точно затова ти препоръчваме да си харесаш някое по-бюджетно място, на което да отседнеш – с едно колело под наем или карта за градския транспорт няма да усетиш разстоянието до центъра.

Айндховен е град с международно признат университет, което го прави изключително пъстър и разнообразен откъм жители.

Ще се възхитиш както на богата палитра от хора, така и на чуден дух.

Нидерландците са намерили начини, по които да синтезират природа в градското пространство и парковете в Айндховен ще те очароват. Преди да заминеш, провери за събития, които можеш да посетиш по време на бягството си тук.

В Айндховен винаги се случва нещо и ежегодно има светлинни шоута и музикални фестивали.

Най-важният ни съвет е следният – не заставай на велоалеята, защото ще те отнесат!

Париж, Франция

Градът на изкуството, модата, културата и гастрономията.

Париж е собствен свят, който всеки трябва да изпита поне веднъж.

Френската романтиката се допълва от есенни листа и прохлада. Препоръчваме да отседнеш максимално близо до центъра и да се разхождаш пеша, но не за да спестиш, а за да се насладиш на еклектиката на тази вековна европейска столица. В Париж никога няма да останеш без занимание или посока. Градът кипи от живот ден и нощ, било то по кафенета, дискотеки, барове или книжарници.

Събуди се рано и изпий своето кафе покрай Сена и не забравяй закуската за нищо на света. Знаеш – френските печива са многобройни и толкова вкусни, че после няма да искаш да погледнеш кроасан у дома.

Разхождай се свободно и се наслаждавай на паметниците на културата разпилени из цял Париж – Arc de Triomphe, Place de la Concorde, Tour Eiffel. По продължението на възпетия булевард Champs-Йlysйes ще намериш толкова неща, на които да се любуваш, че цял живот няма да ти е достатъчен. Множеството музеи и галерии също не са за пропускане – Musйe du Louvre, Le Centre Pompidou и Musée d’Orsay са сред най-посещаваните.

Препоръчваме да вземеш билети онлайн, за да избегнеш опашките. На края на деня посрещни залеза пред базиликата Sacrй-Cњur, откъдето можеш да видиш как цял Париж се озарява от меките слънчеви лъчи, падащи косо.

По думите на великия писател Ханс Кристиан Андерсен: “Да пътуваш означава да живееш”. Надяваме се нашата селекция да те е вдъхновила да се впуснеш в ново приключение!

Ако не можеш да стигнеш до Виена, но изкуството в музеите ѝ те влече, провери в OnlyFans

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *