Виена се съблича в OnlyFans

Дори тази европейска столица се регистрира на противоречивата платформа

0 коментара Сподели:

Смятате ли, че Вилендорфската Венера трябва да бъде скрита от детските очи? Тази неолитна фигура, символизираща плодородието, е много повече от изваяно парче скала. Тя съдържа в себе си 25 хиляди години история и е крайъгълен камък на човешката култура. Според социалните мрежи обаче видът на статуетката е недопустим за широката публика и през 2018 нейни снимки са били премахнати от Фейсбук под предлог, че изобразяват неприлично съдържание.

Толкова ли е тънка границата между изкуство и порнография, колкото я изкарват филтриращите алгоритми?

Сагата продължава – картина на Петер Пол Рубенс пък е изтрита от ТикТок, според чиито правила кадри, показващи голота, са забранени дори и да са от артистичен характер. За сметка на това в платформата откриваме хиляди видеа, в които можем да видим голи до кръста мъже или момичета в оскъдно облекло. Няма нищо лошо в това, проблемът е единствено в двойния стандарт и несправедливата цензура.

По време на пандемията туристическите дестинации пострадаха значително, в това число и музеите.

Сега, когато Виена тепърва започва да отпуска мерките и да отваря границите си, е време за туристически кампании, които да привлекат местни и чуждестранни любители на изкуството към множеството експозиции на европейската столица.

За съжаление галериите продължават да срещат трудности с разпространението на изложените картини.

През 2018 музеят Леополд е възпрепятстван с рекламата на изложбата си от творби на Егон Шиле. Сега историята се повтаря с блокирането на профила на музея Албертина след „скандален“ пост с фотография на японския артист Нобуйоши Араки. Музеят е принуден да направи нов акаунт, но на уредниците вече им е ясно, че усилията не си заслужават.

Стигаме до извода, че е почти невъзможно промотирането на някои от най-емблематичните картини от виенските колекции.

Какво правим оттук нататък?

Albertina Museum, Leopold Museum, Kunsthistorisches Museum и Naturhistorisches Museum обединяват акценти от експозициите си, съдържащи еротични елементи, и ги предлагат на феновете на изкуството в платформата OnlyFans. Всички от гореизброените са пострадали по един или друг начин от цензурата в социалните мрежи, затова тази инициатива е не само кампания за привличане на посетители, а и смело заявена позиция против неадекватния контрол върху съдържанието в онлайн пространството.

Само срещу 2 евро получаваш достъп до профила на виенските галерии и разглеждаш на воля творби на Егон Шиле, Амедео Модиляни, Густав Климт и Коломан Мозер, а абониралите се до 31 октомври получават шанса да спечелят Vienna City Card или билет за някоя от изложбите, от които са част въпросните шедьоври.

След публикуването на картините музеите се сблъскват с ново усложнение: не могат да разпространят линкове към OnlyFans профила си в останалите социални медии. Тази спънка обаче не е достатъчна да спре начинанието им.

Проблемът с цензурата в изкуството е по-мащабен. Музеите и галериите рекламират колекциите си и по други начини, а вечната река от туристи продължава да тече през Виена досущ като Дунав. Свободните артисти обаче се намират във вечна борба с алгоритмите, които ограничават креативната им свобода и възпрепятстват връзката им с потенциални клиенти.

Да се реализираш като творец е трудно и без да се налага да плуваш срещу течението от строги регламенти.

Ако не искаме да живеем в бъдеще, където всички художници, скулптори и фотографи продават произведенията си в рамките на една единствена платформа, оригинално предназначена за провокативни снимки и видеоклипове, трябва да не позволяваме автентичния им творчески глас да бъде заглушен.

Получихме и урок по състрадание пред екрана с Марк Баудер

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *