Урок по състрадание пред екрана с Марк Баудер

„Кои бяхме“ комбинира екология, философия, изкуство и чиста емпатия на CineLibri

0 коментара Сподели:

Cнимки: cinelibri.com

Това лято бележи рекордно високи температури из света. В държави като Италия, Гърция и Турция температурите над 45 градуса доведоха и до опустошителни горски пожари. България също не остана незасегната – Хасково, Сандански, Петрич, София… Забелязва се, че нещо не е наред.

Мисълта е потискаща, дори ужасяваща – какво се случва по света? Защо се случва? Какво предстои?

Нормално е такива въпроси да предизвикват страх. Чувстваме се безсилни пред природните стихии, а от това, което знаем, сами нямаме властта да задействаме нужната промяна, защото тя трябва да е глобална.

CineLibri ни представя еко-документалния филм „Кои бяхме“, който ни напомня, че

не трябва да мислим за това като „аз“, а като „ние“. Не е въпрос на какво трябва да направим, а на какво правим, сега, в момента.

Продукцията на Марк Баудер не е филм, а прекрасно поетично есе, което разкрива пред нас красотата на това да си човек и на това да живееш. Вместо мрачно предупреждение за това, което предстои, „Кои бяхме“ гледа назад към нашето колективно човешко минало и ни носи надежда за бъдещето.

Баудер не се ограничава към еколози или политици в рамките на проекта си. Срещаме се с астронавт, океанолог, будистки монах, икономист и двама философи от различни школи. Потапяме се във въпроси на човешкото съществуване и природа, за да разберем как стигнахме дотук. За разлика от други екологични проекти „Кои бяхме“ не търси обвинител за настоящите проблеми. Зрителите не биват подканвани към определени действия. Единственото, което се изисква от нас в продължителността на този филм, е да слушаме и да стигнем до собствени заключения.

Светът е в наши ръце. Готови ли сме да поемем отговорност за него сега? Какво ще оставим на тези, които идват след нас?

Филмът е вдъхновен от едноименната книга „Кои бяхме“ на Роджър Вилемсен и Баудер е отдаден на визията, която иска да предаде. Следва събеседниците си в техните среди – от дълбините на океана до Международната космическа станция.

Търси се практическият начин, по който да спасим своя свят, и се припомня, че няма „аз“ в това съществуване. Всички сме свързани и сме част от една общност, която нарича тази планета свой дом. Това е нещо, което ни обединява с всички, които са били тук преди нас, и всички, които ще ни последват. Едва когато разбираме какво означава „ние“, се сбогуваме със страха и гледаме напред с надежда.

Тазгодишното издание на CineLibri ни посреща с множество екранни адаптации, в които да се потопим с удоволствие. Прожекция на „Кои бяхме“ можем да посетим на 27 октомври в кино Одеон от 18:00 часа.

Завършваме този текст със следния цитат от книгата на Роджър Вилемсен:

„Ние бяхме тези, които знаеха, но не разбираха, пълни с информация, но без прозрение, преизпълнени със знания, но без опит. Затова просто продължавахме да вървим напред, неспирани от самите себе си.“

Тук споделяме мисли след като изгледахме „Бенедета“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *