Добрината никога не си отива

Днес на 103 години нагоре полетя един от последните аскети на доброто – поклон Дядо Добри!

0 коментара Сподели:

Етюдите на София

Ние вярваме дълбоко в доброто, в неговите проявления, очи, ръце. Доброто, скъпи ни приятели, никога не си отива. Може понякога да се изморява, може да сяда, за да си почине за малко, а може просто да е поспряло да ни погледа какви ги вършим. За щастие, макар и улисани в земните си дела, доста често го забелязваме. Подаваме му по нещо, понякога пари, понякога усмивки, но не оставяме празни шепите му. И това е добре. Много добре! Защото доброто заслужава да му се обръща внимание, да му се дава милостиня, дарение и каквото се намира.

Доброто с бяла брада и дълга коса, в понякога неугледни дрехи цели 103 години тихичко обикаляше около нас и събираше – за нуждаещите се, за едно по-светло утре. 

То грижливо трупаше събраното и го даряваше в храмове, защото там събраното щеше да е на най-сигурно. Това добро днес реши малко да си почине. Вярваме – само за малко. За да полети, да събере сили и пак да дойде. Дядо Добри, обявен за един от най-достойните българи за 2013 г., пое пътя си нагоре на 103-годишна възраст. Роден през 1914 г. в с. Байлово под името Добре Димитров Добрев, той беше познат за всички нас като „светеца от Байлово“.  Добри раздаваше събраното от него като просяк, а даренията, които е направил за храм-паметник „Александър Невски“, са на стойност 35 700 лева. Но всъщност Дядо Добри дари много повече и остави духовно наследство, което днес единствено може да ни накара да се гордеем. Той беше увековечен във филма „Лепта“ от 2000 г., а преди 4 години за него писа и американското издание „Хъфингтън пост“.

            В момента над София вали сняг. Хората писаха, че ангелите плачат за Дядо Добри, но ние сме сигурни, че се усмихват, защото доброто със снежна брада и спокойни очи пое нагоре да им разкаже какви ги вършим тук в ниското. А сега свеждаме глава и му махаме сърдечно. Хубаво ще е пак да дойдеш!

Погребението на Дядо Добри ще бъде в четвъртък на 15 февруари.

Ето как изглеждат обезлюдените села в България.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *