Щрих и Стих — поезия в анимация

12-те анимационни филми базирани на съвременни български стихове ще бъдат представени заедно в серия събития и печатна книга-албум

0 коментара Сподели:

На 16 септември в галерия „Прегърни ме” Компот Колектив ще даде среща на живо на поезията и анимацията с откриването на изложба и представянето на книга-албум „Щрих и Стих — поезия в анимация”. „Щрих и Стих” е дългосрочен проект на Компот Колектив, който представлява колекция от 12 анимационни филми базирани на съвременни български стихове.

Откриването на изложба и представянето на книга-албум „Щрих и Стих — поезия в анимация” на 16 септември от 18:00ч. в галерия „Прегърни ме” (ул. „Г. С. Раковски” №63) ще бъде последвано от среща-разговор с режисьори и поети на 17 септември от 18:00ч. отново в галерия „Прегърни ме” и прожекция на филмите на 19 септември от 14:30ч. в Дом на Киното.

След две успешни издания „Щрих и Стих” достига своя край и завършената колекция ще бъде показана за пръв път пред широка аудитория съпътствана от представянето на книга-албум за проекта. Ще последват поредица от събития — изложби, срещи с режисьори и поети, прожекции на филмите, концерти, анимационни работилници за деца, представяне на флип-книги за всеки филм и още.

„Щрих и Стих” е проект реализиран по идея на Весела Данчева, като продукция на Компот Колектив. „Желанието ми да реализираме серия от кратки поетични филми се роди още със създаването на артистичната платформа Компот Колектив. От личен опит, с режисирането на филма „Анна Блуме”, знам колко предизвикателна и същевременно вдъхновяваща е връзката на поезията с анимацията. Исках да споделя тази опитност с колегите от колектива и да ги провокирам да открият стих, който да претворят в авторски анимационен филм. Така се роди идеята за „Щрих и Стих” преди 8 години.”

Поетите, чиито стихове са отправна точка за режисьорите в колекцията са — Димитър Воев, Георги Господинов, Марин Бодаков, Мария Донева, Петър Чухов, Анамария Коева, Калоян Праматаров, Дилян Еленков, Стефан Иванов, Стефан Икога.

А авторския прочит и кино интрепретация на филмите са дело на режисьорите — Иван Богданов на „Млекарката”, Аспарух Петров на „Малко сутрешно престъпление”, Борис Десподов на „Одеонъ”, Милен Витанов на „Естествен роман в 8 глави”, Йоана Александрова на „Плитка вена”, Далибор Райнингер на „Последният ден”, Весела Данчева на „Любов по време на туризъм”, Петя Златева на „Задачи за деня”, Наталия Атанасова на „Екзистенциално”, Борис Праматаров на „Постиндъстриал”, Ина Николова на „Над нещата” и Дмитрий Ягодин на „100% настроение”.

Компот Колектив вярват, че в анимацията няма стилистични или жанрови ограничения.

Тя носи силата на визуалните символи и метафори по подобен начин, по който поезията вплита символите и метафорите на езика.

Водещо в проекта „Щрих и Стих” е създаването на диалог между кино и поезия. Подходът на всеки режисьор е уникален и силно свързан с избора на художествения текст. Едни се спират на наративно решение, други надграждат текста със собствено преживяване, докато трети търсят съвсем абстрактно внушение. Изобразителните техниките на изпълнение на филмите са изключително разнообразни – от рисувана анимация, ротоскопиране, рисунка с туш до изрезка под камера и пластилинова анимация.

Най-новият филм на Стефан Командарев прави премиерата си в столицата, а ние нямаме търпение да ти разкажем още.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *