„Живот от живота“ с премиера на софийска територия

Най-новият филм на Стефан Командарев прави премиерата си в столицата, а ние нямаме търпение да ти разкажем още.

0 коментара Сподели:

Стефан Командарев е един от големите в българското кино и ние винаги знаем едно, когато очакваме негова нова творба – тя ще вълнува! Независимо дали ще хареса на едни и не чак толкова на други, истината е, че филмите на Командарев винаги поставят въпроси. Въпроси, над които мислиш дълго и които бодат. Това направиха и последните му ленти – „В кръг“ от 2019 г., „Посоки“ от 2017 г. и „Съдилището“ 2014 г. Най-новият му документален филм

„Живот от живота“ поставя тема, която за съжаление не е широко коментирана у нас – тази за донорството.

През лятото на тази година броят на чакащите за трансплантация българи беше 1041, а България продължава да е на последно място сред страните от Европейския съюз по брой пациенти, на които е направена трансплантация на органи, и по брой донори на милион население. Самият Командарев завършва медицина през 1993 г., а лентата цели да открехне завесата към нерадостната съдба на хилядите чакащи за трансплантация българи и да насочи вниманието на обществото и държавата към техните казуси.

След като филмът беше представен на тазгодишното издание на Аполония, го очакваме с премиера в столицата на 11 септември от 20:00 часа в рамките на Sofia Summer Fest и на 13 септември от 20:30 часа в Дома на киното в рамките на фестивала София ДокуМентал. Командарев споделя за работата си върху лентата: „За първи път сега се връщам към медицинска тема с мечтата да се опитамe да променим нерадостната съдба на чакащите за трансплантация. Листата за чакащи е почти смъртна присъда в България – очакването е години, накрая повечето си умират недочакали.

Някои имат късмет, други търсят законни или не начини за спасение в чужбина. Борбата е за всеки ден надежда в очакване на живота“.

Във филма участват Георги Пеев, Неделчо Гарджаров, проф. д-р Вилиян Платиканов, Йордан Пенчев, София Пенчева, JahOne (Йоан Ценков), Марияна Резова, Ангел Трендафилов – Ачо, д-р Незабравка Чилингирова, доц. д-р Чавдар Бъчваров, д-р Валентин Маринчев и д-р Николай Младенов. Операторското майсторство е на Веселин Христов, а сценарият – на Теодора Стоилова-Дончева и Стефан Командарев. Документалистиката у нас се нуждае от повече ленти, които да разискват наистина значими обществени въпроси, и ние вярваме, че тази ще е една от тях. Чакаме те в кината!

Ако си на кино вълна – виж 10-те най-чакани филма тази есен.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *