13 неща, които (може би) не знаеш за Rick and Morty

Определено количество ненужна информация за най-култовия сериал

0 коментара Сподели:
Rick and Morty

Положението при Rick and Morty – или ги обичаш, или нямаш вкус. Това е единственият сериал, който успява да смеси нещата от живота с преживявания извън времето и пространството, като всичко това идва поднесено с тонове нечовешки хумор. След 4-и сезон фенските емоции към Rick and Morty са по-силни от всякога, затова решихме да направим един скромен обзор на фактите и събитията дотук с доза тривия.

Ето част от интересните факти около любимото ни шоу Rick and Morty:

Създателите на Rick and Morty започнали с ъндърграунд комедия в Ел Ей

Дан Хармън и Джъстин Ройланд, двамата болни мозъци зад сериала, се запознали покрай работата си за кабеларка в Лос Анджелис, където се провеждал конкурс за ТВ проекти и публиката гласувала за своя фаворит. Въпреки смесените реакции за пилотния епизод на техния проект, който по това време носел името The Real Animated Adventures of Doc and Mharti, получили зелена светлина и започнали работа. Това било през 2006. Явно им отнело известно време да финализират Rick and Morty.

Никой не крие, че героите Рик и Морти са вдъхновени от Док и Марти

Основополагащата сай-фай комедия Back to the Future е очевидното вдъхновение за героите на Рик и Морти, както и тяхната динамика в отношенията. Естествено, общуването им е качено на следващо ниво и в двете посоки – Рик е много по-зъл гений от Док, а Морти доста по-ограничен от Марти МакФлай. Хуморът в анимацията също така е като за червена точка.

Джъстин Ройланд не е просто един от създателите

Освен, че е половинката в разработването на сериала, Джъстин Ройланд е доста популярен актьор, който се занимава с дублаж.

Той прави гласовете и на Рик, и на Морти,

но също така е работил по сериали като Animals, The Simpsons, Gravity Falls, Fish Hooks и Adventure Time.

Rick and Morty бавно, но славно, превземат света

Освен с приключенията в своята собствена вселена, Рик и Морти са заети да правят пътешествия в приятелски сериали. През 2015 например, те всяват хаос в побратимения им град Спрингфийлд в The Simpsons, точно като за финала на сезона им. Освен това, технически погледнато, събитията в Rick and Morty се развиват в същата вселена като шоуто на Дисни Gravity Falls.

Rick and Morty са в Инстаграм и акаунтът им си струва да се следва

Rick and Morty се превърнаха в първото шоу в историята на телевизията, което направи премиера на епизод в Instagram.

Въпросният Rixty Minutes дебютира в официалния им профил като беше публикуван като 109 видеа от по 15 секунди всяко.

Все още можеш да ги гледаш там.

Една от многото вътрешни шеги е свързана с Ерик Столц

Актьорът Ерик Столц е едно от вдъхновенията за образа на Морти. Затова в епизода Close Rick-counters of the Rick Kind се коментира, че Дууфъс Рик прилича на Ерик Столц от Mask (драмата с Шер за детето с деформация на черепа, не комедията с Джим Кери). Шегата е, че Ерик Столц е оригиналният актьор в Back to the Future, но след 2 седмици снимки, Робърт Земекис го заменя с Майкъл Дж. Фокс.

Играта с балончетата, която Джери разцъква наистина съществува

Помните ли как в епизода Something Ricked This Way Comes Джери прекара семейната закуска в пукане на балони в ретро видео игра? Първоначално това било само пародия на безсмислените глупости, с които хората редовно си губят времето.

После обаче създателите на шоуто видели интерес към играта и я пуснали като истински продукт.

Точно толкова тъпа е, колкото изглежда.

Напълно нетипично за една анимация, в Rick and Morty има импровизации

Голяма част от елементите в шоуто се импровизират в репетиции с актьорите, а чак после се анимират. Такива примери са ТВ шоутата в алтернативните вселени, както и рекламите в Rixty Minutes и Interdimentional Cable 2: Tempting Fate. Това естествено е подчертано с шега на Рик в епизода, как рекламите звучи „все едно са мислени на момента“.

Най-запомнящото се лафче на Рик, всъщност е тъжна фраза

Ако трябва да опишем Рик с една повтаряща се реплика от шоуто, тя е „Wubba lubba dub dub!“. Свикнали сме да приемаме тези звуци като някакво бръщолевене, което той повтаря от време на време. Оказва се обаче, че това в езика на Бърдпърсън означава:

„Много ме боли. Моля помогнете ми!“.

Създателите на сериала всъщност не обичат истории за пътуване във времето

Въпреки че явно са фенове на Back to the Future, Дан Хармън и Джъстин Ройланд всъщност не са огромни почитатели на сюжетни линии, свързани с пътешествие във времето. И все пак, заради натиск от страна на феновете, са сложили доста такива, напук на усилията, които изискват, и сложностите, които създават. „Тайм травъл е шибан кошмар – създава адска бъркотия!“, е лаконичният им коментар по темата.

Първият епизод на шоуто е написан за един ден

Точно така – Дан Хармън и Джъстин Ройланд надраскали старта на Rick and Morty буквално на един дъх. Ройланд знаел, че Хармън обича да протака нещата, затова настоявал да свършат всичко начаса – не го оставил да се прибере вкъщи, вместо това седели 6 часа на компютъра и дописали сценария. Това се случило в офиса на сериала Community, където по това време той работел, а понеже нямало мебели, седели по турски на пода, с лаптопи в скута.

Понякога има дребни промени в надписите и шапката на сериала

Когато обстоятелствата го изискват, създателите на сериала променят дребни неща тук и там, но винаги единствено и само в полза на сюжета.

В епизода Total Rickall например, в началните надписи е включен Мистър Пуупи Бътхол.

Всички знаем защо.

Дан Хармън се бъзика с предишния си сериал Community

В епизода Auto Erotic Assimilation, Юнити прави шоу за Рик, което е чисто и просто извънземна версия на сериала Community. Има и прилики с реалността в командите, които Рик дава: „Накарай ги да плачат, ама така, с щастливи сълзи. Сега се подигравай на русата мацка. Сега канселирай шоуто, сега го върни обратно в ефир!“. Това напомня на действителните преживявания на самия Хармън в ситкома.

Още сериали, които се гледат на един дъх? Ето какво ни хареса в The Chair.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *