Говори ми на стартъп-ски

Инкубатори, коуъркинг пространства, акселератори: за какво говорим?

0 коментара Сподели:

В днешни дни не е странно да чуеш, че някой работи в стартъп или прави „новия Uber за нещо“. Предприемаческата сцена е доста примамлива за много млади специалисти и хора с идеи, затова се появиха и платформи, които да помогнат на стартиращите компании да се развиват успешно. Акселераторите, инкубаторите и коуъркинг пространствата са доста разпространени в тази нова и непозната екосистема и макар че имат за цел да съпътстват тежкия процес по създаването, развитието и успешното установяване на иновативните фирми в ранна фаза, те често остават една енигма в съзнанието на повечето хора или биват погрешно разбрани.

Акселератори

Акселераторите са ключови играчи в началното формиране на един стартъп. Гледай на тях като на програми с фиксирана продължителност, които представляват нещо като бизнес лагери за стартиращи фирми с цел да обучат, насочат и подготвят младите предприемачи в тяхното бизнес приключение. Те имат строга структура и процеси за кандидатстване. Съдържащо се в корена на думата, акселераторите са създадени, за да ускорят развитието на бизнеса в рамките на 3 – 4 месеца чрез интензивни обучения и менторски програми. Те имат важна роля в превръщането на новосъздадените компании в печеливши, тъй като повечето програми предлагат различна по големина инвестиция в замяна на капитал от фирмата или въпросното парче пай, за което всеки се бори.

Тяхната крайна цел е да се създадат предприятия, готови да излетят от гнездото и да наберат по-голям капитал вече самостоятелно.

Предимствата на акселераторите са начални пари, свободно работно пространство, висококачествено съвместно обучение и достъп до влиятелни хора и инвеститори, които могат да помогнат на бизнеса ти да се развива. Ако имаш стартъп в начален етап, с разписана идея и бизнес модел и си готов да изстреляш фирмата си на следващото ниво, ускорителят е подходящо  място за твоето начинание.

Инкубатори

Ако си ходил на село като малък, а защо не и като голям, може би се сещаш за онези устройства, където баба и дядо слагат яйцата, за да се излюпят пиленца. Въпросните инкубатори имитират процеса на мътене при пилетата. Ако погледнеш на един стартиращ бизнес като на яйце, ще разбереш и функцията на бизнес инкубаторите.

В сравнение с акселераторите те са много по-малко фокусирани върху конкретни резултати. Вместо това инкубаторите се съсредоточават върху култивирането на иновативни идеи, за да ги превърнат във функциониращи бизнес модели.

Повечето осигуряват съвместно работно (коуъркинг) пространство за своите стартиращи фирми, както и достъп до безброй ресурси, юридическа помощ, обратна връзка от подобни авантюристи и менторство за продължителен период от време.

Няма натиск да се изпълняват крайни срокове, което позволява процесът да се развива в свое собствено темпо.

Заради бавния процес на растеж инкубаторите разчитат на своите местни професионални мрежи, за да откриват начинания с висок потенциал за разлика от ускорителите, които приемат кандидати от целия свят. Друга основна разлика е, че инкубаторите често са специфични за конкретен сектор, например ITили финтех. Това ги прави по-селективни, но са идеални за предприемачи, които искат да развият нова идея.

Коуъркинг пространства

Кой не е чувал за коуъркинг пространства, кой не е работил в тях? За разлика от инкубаторите и акселераторите пространствата за съвместна работа, или по-познати като коуъркинг пространства, не са създадени да обгрижват нови начинания. Вместо това те предлагат достъп до споделено работно пространство и ресурси в замяна на месечна такса за членство, обикновено на месец. Въпреки че коуъркинг пространствата често са свързани по някакъв начин с инкубаторите и акселераторите и биват дом на многобройни стартиращи малки фирми, там ще намериш всякакви консултанти, професионалисти на свободна практика (фриленсъри), предприемачи или чужденци в командировка.

Благодарение на своите предимства и минималната ангажираност споделените работни пространства се превърнаха в популярна възможност за малките бизнеси. Те са достъпна опция за работно пространство, която позволява на много компании да растат, развивайки се и добавяйки нови членове към екипа, а уникалният им модел позволява на работещите да имат достъп до разнообразни професионални ресурси, които иначе няма как да получат. Коуъркингът е гъвкава и удобна алтернатива на традиционния офис – идеален избор за начинаещи бизнеси и фриленсъри.

Ето и 3 иновативни приложения, които ще улеснят живота ти.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *