Мартин Михайлов, от Терминал 1 до Космоса

Момчето, което остави отпечатъка си върху лицето на не един или два клуба в града

0 коментара Сподели:

Иван Коловос

Има хора, за които всички знаят по нещо, които са известни градски герои и легендарните им истории се носят навред. Има и хора като Мартин, които бачкат здраво, не се появяват много много на светло, буквално и преносно, и около които винаги има доза мистичност.

По този повод решихме да се видим с него през деня, когато са угасени прожекторите, в клубовете се носи бледа тишина, а наоколо сериозни хора даже и не дават вид, че може би си имат друга същност, която се активизира от няколко питиета и количества хубава музика. Решихме да се разходим из цялата му личност, която съвсем не се изчерпва само с дълбоката му връзка със Строежа,  Терминал 1, Jeremy?, изявите му като DJ и организатор на концерти, а крие и съвсем нормални потребности, за които по-надолу си говорим.

Иначе Терминалът, празнува 4-и рожден ден този уикенд и със сигурност ще видиш Мартин там, но преди това се запознай с него малко по-надолу…

Марто, по съдба или не, местата, с които се захванеш, се превръщат за кратко време в легендарни, но да си представим, че никой не те познава. Как би се представил на непознат камбоджанец или на супер секси северна корейка? Кой е Мартин Михайлов в няколко думи?

Най-удачно би било да се самоопределя основно с дейностите, които извършвам. Занимавам се с менажиране на няколко музикални клуба в София и организиране на концертни събития в България и чужбина – най-вече във Великобритания, Германия, Чехия. На идейно и изпълнителско ниво. Почти нямам личен живот извън изброеното, като изключим пътуванията, които най-често предприемам сам. Обичам да живея през нощта, но голяма част от професионалните ангажименти отнемат и немалко от деня ми – 24/7. Преди година в Лалибела опитах да обясня на едно 15-годишно момче, което не беше напускало никога града си, какво представлява Терминал 1 и какво е рок концерт. Гледайки снимките от клуба от смартфона ми, ми отговори, че много желае някой ден да дойде и да изпие един 7up. Май много сме си усложнили живота сами.

Като дете космонавт ли искаше да станеш, или баровете си ги усещаше още тогава като призвание?

Космонавт, разбира се. Храненето и пиенето са прекалено стандартни неща.

Кога и как започна наистина сериозното бачкане и признай си колко дами те оставиха заради този активен нощен живот.

Твърде много. Една от общо три. От години обаче съм готов на обратното, стига да си струва за някого. Иначе всичко започна около 2000 година, вече само се задълбочава.

Кое е вечното питие?

Последната водка.

А вечната жена?

Майката. В любовта между мъж и жена или жена и жена, щом говорим за жени – убеден съм, че има някъде една, която би могла да бъде определена като „вечната“, но звучи малко фаталистично. Опасявам се, че ще си отида с тази вяра. Най-точно и същевременно безконфликтно казано, предполагам, че „вечната жена“ е абстракция, която в различни периоди и възрасти мъжът открива или напасва в съзнанието си – като собствено уверение, разбира се, върху повече от една жена.

Кое е партито, което те разби във всички смисли? (зарадва, разори, което се провали и т.н.)?

Концертът на Тодор Колев през 2001 година в Строежа носи максималният сбор от значимости – шанс, граничещ с невъзможното; култова личност в центъра на събитието; силни емоции сред публиката; ексклузивност и историческа важност; дълъг и сложен път на случване – процес, въвлякъл множество способни личности.

Бих казал обаче, че почти всеки концерт ми дава определени моменти на увличане, които провокират въображението ми.

Разоряване! В този бранш винаги се движим на ръба на разоряването. Но явно със съдружниците ми още не сме го прекрачили, за щастие и засега. Съществува твърде голям процент хазарт, това е категорично сигурно. Най-тежка загуба претърпяхме на концерта на Public Enemy в София през 2010 г., а в Терминал 1 серия от специални събития през 2016 г. за малко да ни разклати крайно опасно. Имиджово обаче – дори и в подобни случаи накрая нещата стоят добре, а и посетителите поне успяват да вземат своето и да генерират настроение и едни прекрасни впечатления и спомени. Сега компенсираме с множество напълно разпродадени събития на същата локация. В Строежа, поради естеството на стиловете и поддържането на по-алтернативен и ъндърграунд статут, поемаме много повече рискове и често редуваме инициативи с противоречив успех. Но се гордеем с дейността си и своята последователност в защитаването на концепцията.

Имаш ли си „любимец“ сред местата (заведенията), с които сте си близки?

Имам щастието да работя в разбирателство с почти 100% от всички клубове и барове в страната. Като посетител, без да броим Строежа и Терминал 1, можете да ме срещнете често в Бар Петък, Лорка, Маймунарника и баровете на Кристал. Харесвам още Sofia Live Club, Mixtape 5, Алкохол, Билкова, Хамбара, One More Bar, FlipFlop, Public. Със сигурност пропускам някои, за което се извинявам. Извън София са много.

Предстои рожден ден на Терминал 1, кажи какво научихте за 4 години и естествено някои от най-куриозните случки до момента?

Дообучихме се да дозираме правилно събитията си – и количествено, и стилово. Баланс. Усъвършенстваме работата си с чужденци и разширяваме типа и броя на аудиторията си.

С какво ще ни зарадвате за щастливите 4 годинки? Какво да очакваме от парти листата?

Запазваме двудневния формат. Тъй като Терминал 1 не е само „веню“ за провеждане на тематични и лайв събития, а работи (особено в петък) и като мейнстрийм клуб, бар, дискотека – както желаете го наречете, няма как да изразим себе си и да представим извадка от разнородната ни дейност само в една вечер. В този ред на мисли в първата залагаме предимно на програма с гост-DJ-и плюс нашите резиденти, разбира се. На 23 февруари в нашия лайнъп с отделни сетове, както и back2back са включени Mista Trick (UK), LQ DJ Set & Alexandrina Live Vocals, Emil Prize, Drumset Vision, Feel и Unkle Billy. Съботната вечер на 24 февруари е основно концертна – плавно преливаща стилово програма с изпълненията на живо на МФоротно Диско (проект на фронтмена на Анимационерите – Георги Згуров), Мерудия, Ndoe, Wosh MC, Bobo & Росен Ватев, Grigorov & Gena, плюс селекторски сетове на Краси Москов от Z-Rock и DoLittle. Билети се предлагат предварително в мрежата на Eventim.bg, както и на място – цените са символични.

Освен барове и организиране на събития какво друго около теб?

В личен план съм в очакване на някои отделни и фестивални събития през лятото. Ще посетя по два концерта на Pearl Jam и A Perfect Circle, както и пълния с атрактивни имена испански фестивал Mad Cool. През април заедно с моите локални партньори от Gibelin Agency организирам три концерта на сърбите S.A.R.S. в Щутгарт, Кьолн и Хамбург, плюс един на румънците Subcarpati на 15 март в Берлин. В България ме чакат мащабни проекти, като например част от организацията на големия концерт на Хиподил, Контрол, Ревю и Нова генерация на 21 април в Арена Армеец и лайв на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени в Зала 1 на НДК, допълнен с лятно турне. Традиционните концерти в Маймунарника също вече са на дневен ред организационно – в рамките на 8–10 събития очаквам над 15 000 души посещаемост там. Разбира се, неотменно продължавам работата си с инди-рок групата Jeremy?, на която ѝ предстои издаване на албум и концерт във Военния клуб през април.

Не се ли изморяваш понякога и как градска легенда като теб „изключва“ за малко цялото весело?

Не възприемам това определение за себе си. Почти нямам идея какво се говори за мен всъщност. Предпочитам действието. Не се изморявам – вероятно е въпрос на навик. Изключвам се със спорт. Много отскоро гледам сериали – само през нощта – в редките случаи, когато съм вкъщи, опитвайки се да се приспя. Колкото и да е странно –

почивам си в малките часове в чуждите барове често провокирайки въпроса „Какво ти има, защо стоиш сам?“. А аз съм си много добре.

Ако можеше да промениш три неща в софийския нощен живот, кои ще са те?

Нищо толкова конкретно, но ще маркирам няколко теми.  Горе-долу всичко се движи в  в очаквана градация, макар и с леко по-бавни темпове. Броят на излизащите нощем се увеличава, чуждестранният поток също. Цените на билети и напитки постепенно се нормализират, приближавайки се до адекватните на предлагането нива. Нужно е да се оценяваме по-високо, а това ще доведе до все по-интригуващи събития и прогрес. Нашият път сочи Европа!

Ще ми се да бъдат обособени зони с по-свободен режим и това да срещне разбиране от страна на общинската и изпълнителните власти, защото

нощният живот е необходимост, социализация, свобода, емоция, а също така – видимо резултатно от примера на развитите пазари – и солидна по значимост и приходи индустрия, съществена част от туристическата въобще.

Към това добавям, че е нужно подобряване на комуникацията с институциите, като всеки намери своя интерес. В момента в Англия текат законодателни процеси по запазване на малките и средноголеми концертни клубове и зали, за които техният министър на благоустройството твърди: "Музиката има огромен принос за нашата страна – не само носи културни забавления на милиони, но и 4,4 милиарда паунда годишно в икономиката. Длъжни сме да подкрепим малките зали, там, където започва всичко. Те имат ключова роля в това да поддържат туптяща и разнообразна британската музикална сцена. Оттам тръгват талантите, които осигуряват позициите на Великобритания като световна музикална сила". Цитатът на български е от публикация на Тангра Мега Рок с източник classicrock.teamrock.com. Колко силно желая някой от отговорните ни фактори във властта някой ден да започне да разсъждава по подобен начин. Нощният кмет на Лондон – да, има такава длъжност, бе представен лично от кмета на града в легендарния The 100 Club. А тук често имам чувството, че се срамуват от нас. Може би и ние имаме нужда от подобни екипи от специалисти в институциите.

Бих се радвал да видя и по-възрастните хора навън. Много ми харесва как се забавляват в Дъблин например.

Къде да отидем, когато дойде топлото? Запланувал ли си музикалните събития на лято 2018 г.?

Много, предимно в Маймунарника. Вече сме обявили първото, от което и билетите са в продажба – концерт на S.A.R.S. на 28 август. Следете фейсбук страницата на Строежа за подробности за останалите.

Колко още по 4 годинки да очакваме от „Терминала“ и ако си скрил още някой бар изненада в ръкава, казвай ни веднага!?

От самото начало подготвяме този клуб за дългосрочно съществуване. Не виждам причина да очакваме друго. Идеи за нови места също има, но срещаме трудност с намирането на локации – опитваме се да не пречим, което често ни вкарва под земята. Не че е лошо там, но на мен и моите приятели вече ни се иска да направим и нещо по-различно – обикновен бар, без нужда от програма и тематични събития.

Запознай се с лицето на още няколко култови градски места: Радослав Мирчев от Бар Петък и Mixtape 5

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *