13 легендарни заведения на морето, за които си спомняме с носталгия

Кои са летните дискотеки, останали само размити спомени

0 коментара Сподели:

За добро или за лошо нощният живот на Черноморието се променя. Дискотеките идват и си отиват, барчета никнат като гъби след дъжд и почти толкова бързо повяхват. Клубовете по плажната ивица днес нямат нищо общо с опциите за забавление от близкото минало. И въпреки това има някои места, към които пазим сантимент напук на компромисния звук и липсата на махагон. Всички заведения в списъка по-долу са останали в историята, така че за тях спазваме принципа да се говори само добро или нищо.

Ето някои от най-легендарните заведения на морето, вече затворили врати:

Дискотека La Piovra, Приморско

Както самите те казват за себе си: „Сгушена под дебелите дъбови дървета, в прегръдката на Странджа планина, La Piovra е място, където едва ли има българин, който да не е прекарал поне една незабравима нощ“. Така е. Друг въпрос е дали би разказал въпросната нощ на внуците си.

Клуб Momo, Варна

DJ Rush и Valentino Kanzyani са само малка част от легендите, които са минали през сцената на култовия хаус клуб, разположен почти на плажа. В най-връхната си точка мястото пълнеше хиляди хора почти всеки ден от седмицата и посрещаше слънцето под звуците на „Ела изгрей“.

„Кънтри клуб“, Созопол

Ако помните, че 305 въртеше на Военна академия и до ЦУМ се ходеше с трамвай от Царевец, най-вероятно знаете и легендарното нощно заведение в Созопол – „Кънтри клуба“.

Любима площадка за силни емоции на столичани, предлагаща смесица от типажи, нещо средно между лятно „Алиби“ и детска „Ялта“.

Дискотека „Водна пързалка“, Ахтопол

Перлата на дискотечните забавления през 90-те, разположена на Полския плаж в Ахтопол и предлагаща евроденс микс, поздрави по микрофона и състезания в стил най-бързо пиене на бира и Мис Мокра фланелка. Пързалката работеше и през нощта, като охраната преценяваше дали си прекалено пиян, за да се пуснеш.

Дискотека „Айсберг“, Слънчев бряг

Историята е пълна с клубове, които съчетават традиции с емоции. В случая „Айсберг“ е построена върху най-вървежното заведение от едни други периоди „Русалка“. Дълги години беше и най-лесното за намиране място – само следваш лазера в небето, като по сай-фай филмите.

Дискотека „Тръстиките“, Лозенец

В невинните години на курорта, когато още нямаше толкова хотели и заведения, след доза чилаут в By The Way и малко ретро хаус в „Буда бар“, посоката беше една единствена – дискотека „Тръстиките“.

После следваше страхотен купон поне до 4 часа – след това се отваряше небето.

„Кръглия бар“, къмпинг „Смокиня“

Кой играл-играл, „Кръглия бар“ го бетонираха. След години никой няма да ни вярва, че някога точно там са се струпваха всевъзможни субкултури с разнообразни забавни вечеринки, вариращи от реге, през хаус до техно и метъл. Сега „Смокиня“ влиза в нова ера, останалото е само история.

Нощен клуб „Хоризонт“, Созопол

Думичката „хоризонт“ явно е била сред любимите на всички соц копирайтъри, защото съществува като име на обект, използвано под път и над път. В случая на Созопол това е името на район, чиято зона за забавления, именувана звучно като „нощен клуб“, събираше всички курортисти.

Кафе Tsunami, Ахтопол

Във времето преди Wake up на Варвара опциите за избухване в района бяха, хмм…

силно ограничени. Дотолкова, че кафето Tsunami ставаше вечер на дискотека. Партитата съвсем не си поплюваха, така че спомени от тях определено са останали. Снимки – за щастие – няма.

Дискотека „Спайдър“, Варна

Старите варненци още цъкат с език по дискотека „Спайдър“, която се намираше в историческото ядро на Морската градина, познато и като Младежката площадка. В момента е разрушена на ниво римски руини, но някой ден, кой знае, току-виж възкръсне от пепелта като птицата феникс.

Булгаверна „Варвари“, Равда

Един фюжън между традиционна таверна и Цирк дю Солей, „Варвари“, както името показва, бе царство на различни примитивни видове дейности с цел развлечение. Сред тях бяха палене на факли, средновековни мечове, свински шишове и разполовени пилета, рязане на дини с кинжал и изваждане на торта с римска носилка. Няма нужда да казваме стила на музиката, май е ясен.

R&B Club, Варна

По времето, когато Мишо Шамара беше най-голямата звезда в България, рап магнатът отваряше клуб след клуб навсякъде по картата.

Флагманът на веригата му обаче винаги си остана заведението на брега R&B Club,

също едно от първите заведения, специализирани в черни партита.

„Текилата“ – салът на пристанището, Созопол

Заведение, от което не можеш да си тръгнеш, освен ако не преплуваш. С други думи – мечтата на всеки собственик. Въпросната „Текила“ (да не се бърка с „Малката Текила“, нито с „Голямата“ в София) блестеше с евтини шотове, приемлива клиентела и приятна музика, като всеки път вечерта завършваше с Tequila Sunrise на Cypress Hill.

Тук те разхождаме по Черноморието.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *